Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

6Kas/130

Timsal Karabekir Hanımefendi de Çanakkale’deki Şura’da.. -7

SAM_7327

01 Kasım 2013 Cuma / Timsal Karabekir’de Çanakkale’deki Şura’da.. TİMSAL KARABEKİR YILDIRAN, Kurtuluş Savaşı Doğu Cephesi Komutanı General Kazım Karabekir’in 3 kızından en küçüğü.

TİMSAL KARABEKİR YILDIRAN KİMDİR?

1941 Ankara Doğumlu Timsal Karabekir Yıldıran, General Kazım Karabekir’in 3 üncü kızı. 26 Ocak 1948’de 7 yaşını bitirdiği gün babasını kaybeden Yıldıran, yaptığı ilk evliliğinden 3 çocuk sahibi oldu ve eşinin yedek subaylık yaptığı dönemde Sivas’ta öğretmenlik yaptı. İkinci evliliğinin ardından eşiyle birlikte doğu ve güneydoğu illerinde” silahla değil kalemle savaşmalıyız” konulu bir seri konferans verdiler. 1991 yılında eşi Atilla Köymen öncülüğünde Kazım Karabekir Kültür Merkezi’ni kurdular. 2003 yılında Kazım Karabekir Vakfı’nın ve Müzesi’nin kurucusu oldu.

Bugün, Anadolu’yu il il, ilçe ilçe dolaşarak Kurtuluş Savaşı yıllarına ışık tutuyor ve babası Kazım Karabekir Paşa’yı kendi gözlemleriyle ve araştırmalarıyla anlatıyor. Kazım Karabekir içinde “yetimlerin babası” deniyor, bu cümleyle ilgili olarak Sayın Karabekir aşağıdaki anısını anlattı bizlere.

“Kazim Karabekir Paşa, babaları Ermeniler tarafından katledilen Türk çocuklarını toplayıp, onlardan bir ''Yetimler Ordusu'' kurmuş. Yetimler ordusunda 4 bin erkek, 2 bin de kız çocuğu varmış. İleride ''Biz kimin çocuğuz?'' sorusuyla karşılaşmamak için de onların şecerelerini bile bularak bir yere kaydettirmiş.

Çocukları sağlık durumları ve yeteneklerini göre çeşitli sınıflara ayırmış. ''Sen matbaacı, sen terzi olursun'' demiş. Terziliği öğrenen çocuklar, askerlerimize artık kaput (elbise) bile dikmeye başlamışlar. Matbaacılık öğrenenler de, Sarıkamış'ta ''Varlık'' adlı 15 günde bir yayınlanan bir gazete çıkarmışlar. Bu gazete bir bakıma Milli Mücadele'nin sesi oluyor. Hem halkı bilinçlendiriyor, hem de yüreklendiriyormuş. Bir tarafta Kurtuluş Savaşı veriliyor, diğer tarafta da bu çocuklar gazete çıkarıp, karanlıkla-cehaletle savaşıyorlar. Yetim çocuklar cılızlıktan kurtulup, iyileşmeye başlayınca adları da ''Gürbüzler Ordusu'' olmuş. “

20131101_171244-1-1Timsal Karabekir, Yunus Özen

SAM_7327Ahsen Okyar, Timsal Karbekir, Hasan Uzunhasanoğlu

SAM_7326Ahsen Okyar, Timsal Karbekir, Yunus Özen

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.