CERRAHOĞLU KONAĞI – Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal CERRAHOĞLU
CERRAHOĞLU KONAĞI - Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal CERRAHOĞLU
CERRAHOĞLU KONAĞI 1880 yıllarında Cerrah Hacı Hüseyin CERRAHOĞLU tarafından Trabzon’un Köprübaşı ilçesi Fidanlı Mahallesinde yaptırtmıştır. (Eski adı GÜNEŞERA Köyü, güneş alan yer demektir.) Konak üç katlı olup dış duvarları 1 metre kalınlığında taştan örülmüştür. İç donanımı tamamen ahşaptan yapılmıştı. 16 Mart 2003 yılında çıkan yangında iç kısmı yanak ahşap donanımı tamamen yanmıştır. Aslına uygun onarma imkânı olamadığından, içyapısı değiştirilmiştir. Binanın dış kısmi tamamen aslını muhafaza etmektedir.
Cerrah Hacı Hüseyin CERRAHOĞLU, Cerrahlığı büyük dedesinden öğrenmiştir. Rusya’ya davet edilerek orada birçok hasta tedavi etmiştir. Orada kazandığı parayla bu konağın ancak temelini atabilmiştir. Bu konak günün şarlarında çok önemli bina idi. Rus işgalinde, Rus askerler tarafından yakılmak istenmiştir. Ama muvaffak olamamışlardır.
Zamanında köye gelen misafirler, yolcular konakta konaklarlar yedirilir içirilirlerdi. Binanın alt katı hayvan beslemek ve misafirlerin, yolcuların hayvanlarının barındığı alandır. Orta kat kullanılır durumda olmasına rağmen ihtiyaç olmadığından çok kullanılmamıştır. Üst kat CERRAHOĞLU ailesinin oturduğu ve misafirlerin ağırlandığı kısımdır. Bu kısım mutfak, gömme banyo, tuvalet, yatak odaları ve kiler mevcuttu. Çatı arası çok yüksek olduğundan genellikle depo olarak kullanılmaktadır. KONAK eski özelliğini tam olarak korumasa da hala burada oturulmaktadır.
Konağı Batı cephesinden yani önden görünüşü
Konağı kuzey cephesinden görünüşü
Ana giriş kapısının kapı üstü görünüşleri.
Saçak uç kısmında ASLAN figürü
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.