Köyü Muhtarlığından kiralanan işyeri için tevkifat yapılıp yapılmayacağı
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Sakarya Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
Sayı: B.07.1.GİB.4.54.15.01/KV konu: Kiralama
İlgide kayıtlı dilekçeniz ile …………… Müdürlüğünün …………… vergi numaralı mükellefi olduğunuzu, doğal kaynak suyu dolum ve satışı işi ile iştigal ettiğinizi ve işyerinizi köy tüzel kişiliğine ait …………. Köyü Muhtarlığından kiraladığınızı belirterek, kiralanan işyeriniz için tevkifat yapıp yapmayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.
5520 sayılı Kurumlar Vergi Kanunun 1'inci maddesinde kurumlar vergisi mükellefleri; sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıkları olarak sayılmıştır.
Aynı Kanunun 2 nci maddesinin 3 üncü fıkrasında; Devlete, il özel idarelerine, belediyelere, diğer kamu idarelerine ve kuruluşlarına ait veya bağlı olup, faaliyetleri devamlı bulunan ve birinci fıkrada belirtilen sermaye şirketleri ve ikinci fıkrada belirtilen kooperatifler dışında kalan ticari, sınai ve zirai işletmelerin kamu kuruluşu olduğu, 6 ncı fıkrasında da; iktisadi kamu kuruluşları ile dernek veyavakıflara ait iktisadi işletmelerin kazanç amacı gütmemeleri, faaliyetlerinin kanunla verilmiş görevler arasında bulunması, tüzel kişiliklerinin olmaması, bağımsız muhasebelerinin ve kendilerine ayrılmış sermayelerinin veya iş yerlerinin bulunmamasının mükellefiyetlerini etkilemeyeceği, mal veya hizmet bedelinin sadece maliyeti karşılayacak kadar olması, kar edilmemesi veya karın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesinin bunların iktisadi niteliğini değiştirmeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Bu hükümlere göre, köy tüzel kişiliği, Kurumlar Vergisi Kanununun 1'inci maddesinde sayılan kurumlar arasında yer almaması nedeniyle kurumlar vergisine tabi bulunmamaktadır.
Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Vergi Tevkifatı" başlıklı 94 üncü maddesinde; kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilerin aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları; maddenin 5/a bendinde de, 70 inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden tevkifat yapılacağı hükmüne yer verilmiştir.
1 Seri No.luKurumlar Vergisi Genel Tebliğinin (15.3.2.4) Bölümünde; Devlete, özel idarelere, belediyelere ve köylere ait taşınmazların kiralanması karşılığında, anılan kamu kurumlarına yapılan kira ödemeleri üzerinden de vergi kesintisinin yapılmayacağı açıklanmıştır.
Diğer taraftan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 1/3-f maddesine göre, Gelir Vergisi Kanunun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemi katma değer vergisine tabi olup, anılan Kanunun 17/4-d maddesinde ise iktisadi işletmeye dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması, vergiden istisna edilmiştir.
31 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin "İşletmeye Dahil Olmayan Gayrimenkullerin Kiralanması İşleminin Katma Değer Vergisi Karşısındaki Durumu" başlıklı (B) Bölümünde; Gelir Vergisi Kanununun 70. maddesinde sayılan mal ve hakların kiralanması işlemlerinde "sorumluluk" uygulaması getirildiği,
Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 70. maddesinde sayılan mal ve haklar arasında yer alan gayrimenkullerin kiralanması işlemlerinin, bir iktisadi işletmeye dahil olmamaları şartıyla, Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-d maddesine göre vergiden müstesna olduğu, dolayısıyla, bir iktisadi işletmeye dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemlerinde katma değer vergisi ve sorumluluk uygulamasının söz konusu olmayacağı, açıklanmıştır.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde; kiralamış olduğunuz gayrimenkulün mülkiyetinin ………… Köyü Muhtarlığı tüzel kişiliğine ait olduğu anlaşıldığından,şirketinizce köy tüzel kişiliği adına yapılacak kira ödemelerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmaması, katma değer vergisinin de sorumlu sıfatıyla beyan edilmemesi gerekmektedir.
Bilgilerinizi rica ederim.
Recep ALP -Vergi Dairesi Başkanı
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.