Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

2Eki/130

Kocaeli’nin 90 yıllık tarihi mirası ortaya çıktı

MYRT3796   VOLKAN ŞENEL TEKNİK SUNUM YAPTI

Kocaeli'deki 1923-2013 yılları arasında restore edilen tarihi yapılar hakkında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Tarihi Mekanlar Şube Müdürü Volkan Şenel teknik sunum yaptı. Şenel, yapılan bu çalışmanın 90 yıllık tarihi mirasın ortaya konulduğu ilk çalışma olduğunu ifade edefek, hayata geçirilen projeler hakkında detaylı bilgi verdi.

SIRRI PAŞA KONAĞI

Kentimizin en önemli kültür miraslarından olan Sırrı Paşa Konağı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin restore ederek kentin tarihi kültürüne yeniden kazandırdığı önemli eserlerden. 19. yüzyıla ait konakta tamamen yok olan ve hasar gören ahşap malzemeler ve özel süslemeler kurulan atölyede hazırlandı. Sırrı Paşa Konağı restorasyon uygulamasıyla "Tarihi Kentler Birliği 2011 Uygulama Ödülü'nü kazandı.

KONAĞIN MİMARİ ÖZELLİKLERİ

19. yüzyıla ait sivil mimari örneği olan Sırrı Paşa Konağı, İzmit Mutasarrıfı Selim Sırrı Paşa tarafından, Hacı Hasan Mahallesi Yeni Çeşme Sokak’ta yaptırılmış. Planını bizzat çizdiği, İzmit Körfezi manzarası olan konağın iç duvarları, çeşitli manzara resimleri ve zengin kalem işleriyle süslenmiş. Zemin, normal, ara ve bir de cihannüma olmak üzere dört katlı olarak, ahşap karkas tekniğiyle inşa edilmiş. Harem ve selamlık olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Konakta ve müştemilatında, Fransa’dan özel getirilen tuğla ve kiremit gibi bazı malzemeler de kullanılmış. Bahçesi, mahalli taşların kullanıldığı yüksek bir duvara sahip. Duvarda, İzmit’in antik dönemine ait devşirme malzemelere de yer verilmiş.

SIRRI PAŞA KİMDİR?

Asıl adı Selim olmasına rağmen Sırrı mahlasını kullanan Selim Sırrı Paşa, Vidinli(Bulgaristan) Balcı Kenanoğulları olarak tanınan bir aileye mensuptur. 1851 yılında Vidin’de doğmuştur. Rumeli, Anadolu ve Suriye’de yapılan şoşe yolları denetleyip, yapımını sağlayan Sırrı Paşa, 1888’de İzmit Mutasarrıflığı’na atandı.

Ankara’ya doğru yapılan yolun yapımını hızlandıran., 35 binden fazla köy yoluyla bu işi sonlandıran Sırrı Paşa, İzmit’te bugün Yürüyüş Yolu olarak kullanılan eski demiryolu güzergahındaki çınar ağaçlarını da diktiren kişidir.

İzmit Ovası’ndaki bataklıkları kurutmak için Tavşantepe bölgesinden toprak getiren Sırrı Paşa, 1894 yılında Fransız Koleji’nin yapımı sırasında kuleye Fransız bayrağı çekildiği için bayrağı indirtip, inşaatı engellemiştir. Bunun üzerine, Fransız Elçisi’nin şikayeti üzerinde görevden alınmış, 1913 yılında Balkan Harbi sırasında yeniden iskan işleriyle görevlendirilmiştir.

1924 yılında vefat eden Sırrı Paşa’nın cenazesi Fevziye Camisi’nin yanındaki alana defnedilmiş, 1943 yılında İzmit Belediye Başkanı Kemal Öz’ün çabalarında kemikleri Namazgah Şehitliği’ne kaldırılmıştır.

2013-09-11 20.52.05

2013-09-11 21.56.39

MYRT3793

MYRT3799

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.