Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

9Ağu/130

Oğlan veya kız boşanınca malın yarısı gidecek mi? – Prof. Dr. Şükrü Kızılot

Oğlan veya kız boşanınca malın yarısı gidecek mi? – Prof. Dr. Şükrü Kızılot

BOŞANMA, tazminat ve mal paylaşımı konusu, 81 yaşındaki Kemal Gülman’ın, eşini 22 yaşında bir kadınla aldattığı ve eşinin açtığı “boşanma davası” ile birlikte 200 milyon lira tazminat istemesi haberi ile tekrar gündeme geldi.

Okurlarımız, hepsi birbirinden ilginç sorular gönderiyorlar.

İKİ İLGİNÇ TEPKİ

Okurlarımızdan Nurhayat Yazıcı bir erkek çocuğu annesi olarak; 
“Yıllarca oğlum için biriktirdiğim serveti, oğlumla evlenmiş diye elin kızına teslim edecek değilim. Oğlumu garantiye almak için, evlilik öncesi sözleşme yaptırır, öyle evlendiririm” diyor.

Benzer tepkiler, kız babalarından da geliyor;
“Kızım evlendikten sonra, damat hayırsız çıkarsa, ben ölünce kızıma miras kalacak sekiz daireli apartman ve iki dükkânın yarısının üzerine konarsa diye endişeleniyorum. Bu nedenle, kızımın evlenmesini adeta istemiyorum.”

Halk arasında söylenen “malın mı var derdin de var” sözünde olduğu gibi, malı olan çok kişi, çocuğunun mutsuz evliliğinden çok, malların paylaşımı endişesinde...

GEREKSİZ ENDİŞELER

İşin doğrusu, bu endişelerin çoğu yersiz. Şöyle ki;

1) Mal paylaşımı, “boşanma” halinde söz konusu. Herkesin malı kendisine ait. Evlilik mutlu bir şekilde devam ettiği sürece sorun yok.

2) Taraflar, kendi aralarında evlilik birliğinin boşanma ile sonlanması durumunda, hüküm doğuracak şekilde bir “sözleşme” yaparak, olası bir olumsuz gelişme sonucu ortaya çıkacak mal paylaşımını önleyebilirler. Bunun için bir avukata danışmalarında da yarar var.

3) Anneden ya da babadan miras kalan veya bağış yoluyla edinilen mallar, evlenmeden önce sahip olunan mallar, boşanma halinde paylaşmaya tabi değil. Çünkü bunlar kişinin kişisel malları. Edinilmiş mallar paylaşıma konu olabiliyor.

Görüldüğü gibi, serveti olan ana-babaların, evli ya da evlenecek çocukları için öyle abartılacak kadar endişe verici bir durum yok.

BOŞANMA VERGİSİ

Çok sayıda Hürriyet okuru soruyor;
“Boşanma karşılığı alınan mal ve paralar vergiye tabi mi?”
Hemen yanıtlayalım; tabi değil!
Veraset ve İntikal Vergisi Yasası’nın 2/d maddesine göre; “İvazsız İntikaller” vergiye tabi. Ancak maddenin parantez içi hükmüne göre, maddi ve manevi zarara karşılık verilen “tazminatlar” ivazsız intikal sayılmıyor. Boşanma nedeniyle verilecek mal ve paralar, “boşanma koşulu” karşılığı “tazminat” olarak verildiğinden, “ivazlı bir intikal” söz konusu. Bu da Veraset ve İntikal Vergisinin konusuna girmiyor.
Gelir Vergisi Yasası’nın 25/8. maddesine göre de; “nafakalar, alanlar için gelir vergisinden müstesna” tutuluyor. Yani nafakalar, gelir vergisine tabi değil.
Özetle, Türkiye’de boşanma nedeniyle ödenen nafakalar ve tazminatlar ile boşanma karşılığı verilen menkul ve gayrimenkul mallar, vergiye tabi değil.

BİR FIKRA

Boşanmayla başladık, yazımızı da bir boşanma fıkrasıyla bitirelim.
Boşanma davasında hakim kararı açıklar;
- Mahkememiz, adı geçen hanıma ayda 300 dolar nafaka ödenmesine karar vermiştir.
Koca sevinçle öne atılır;

- Güzeel!.. Ara sıra ben de uğrar 5-10 dolar veririm.

Kaynak: Hürriyet

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.