Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

17Tem/130

Kocaeli Fatihi ve Kandıralılar iftarı – İsmail KAHRAMAN

7 - Kopya  Kocaeli Fatihi ve Kandıralılar iftarı – İsmail KAHRAMAN

Gebze Gazetesi, 17 Temmuz 2013, 16:50

Kandıra ve Kandıralılarla ilgili söz açıldığında hemen bir tekerleme akla gelir. “Kandıralı sen de dur”aslında Kandıra deyince biraz durup düşünmek ve tarihe geçmişe yolculuğa çıkmak, özellikle Marmara Bölgesi’nin Osmanlılar tarafından fethinde Kandıra Bölgesi’nin üstlendiği rolü ve Kandıra’nın adının nereden geldiğini düşünmek için, “Kandıra deyince durup düşünmek gerekiyor” sözünü söylemek gerekir.

Kandıralılar Derneği’nin önceki akşam İzmit Otel Asya’da düzenlediği iftar yemeğine katılarak bir konuşmayaptım. Yemeğe, eski Bakanlardan M. Kazım Dinç, Milletvekillerden Erol Köse, Türkiye’nin tanınmış mevlithanlarından Kandıralı Amir Ateş ve çok sayıda yetkili ve yönetici katıldı.

Değerli gönül dostu ve kültür adamı Ahsen Okyar’ın sunumuyla gerçekleşeniftar yemeğinde adeta bir kültür şöleni yaşandı. Amir Ateş, gönüllerin pasını silerken Erol Köse’nin Amir Ateş’in peygamberimizin sembolü olan gonca gülü hatırlatarak peygamberimize ithafen bestelediği “BİR KIZIL GONCAYA BENZER DUDAĞIN” şarkısını sazlar eşliğinde söylemesi salonda büyük ilgi uyandırdı.

AMİR ATEŞ’E KOCAELİ’NİN VEFASIZLIĞI

Amir Ateş, Kocaeli’nin Kandıra ilçesinden. Her hangi birisi değil. Yaptığı Uluslararası bestelerle mevlithanlığı ezanımızı değişik makamlarda okuması, ilmi ve manevi kültürümüze hizmetleriyle sadece Kandıra’nın değil Türkiye’nin gururu. Ancak Amir Ateş’in Kocaeli Kandıralı olduğunu acaba kaç kişi biliyor. Belediyelerimiz Kültür programları organize ediyorlar. Neden Amir Ateş’i davet etmezler. Üsküdar Musiki Cemiyeti Başkanı büyük kültür adamı Amir Ateş’e Kocaeli Büyükşehir belediyemiz son yıllarda sahip çıkarak kültür danışmanlığı payihası verdi. Yetmiyor… Bütün belediyelerimiz Amir Ateş’i kendi ilçelerine davet ederek halkla buluşturmalılar.

KANDIRA DEYİNCE DURUP DÜŞÜNMEK GEREKİYOR

Evet Kandıra kültür tarihimizin önemli kilometre taşıdır. Kandıra Türkiye’nin en çok köyüne sahip ilçelerin başında gelmekte. Kocaeli fatihi Akçakoca Gazi Kandıra’nın Babadağı tepesindeTürbesi ziyaretçilerin duasını bekliyor. Başta Kocaeli olmak üzere  Sakarya’nın, Kocaali ve Düzce’nin Akçakoca ilçelerine adını veren, Marmara Bölgesini ebedi Türk yurdu yapan Akçakoca Gazi Kandıra’nın Lokmanlı köyüne karargahını kurar, bölgeyi fetheder, Kandıra bölgesinde vefat eder. Kandıra’nın fethinde oluk oluk asker kanı akar. Askerler “kan dur” diye bağırır, feryat eder ve Kandıra’nın adının “Kan-dur”dan geldiği yazılıp çizilmiştir.

Kandıra köyleriyle Osmanlı Devleti’ni büyük lojistik hizmet yapar. Kandıra köylerinin her birinin adı birer Alperen Gazi’ye aittir. Kocaeli’nin Gebze’den sonra en eski tarihi ilçesi olan Kandıra, bugün hak ettiği yerde değildir. Kandıra’nın nerede olduğunu çoğumuz bilmeyiz. Kandıra deyince aslında deniz ve sahil akla gelir. Kandıra’da köy ve tarih turizmi başlatmalı, yetişen çocuklarımıza köy kültürünü öğretmek için Kandıra köylerine götürmeliyiz. İftar yemeğinde yaptığım kısa konuşmada yukarıda sizlerle paylaştığım düşüncelerimi iftara katılanlarla paylaştım. Yaptığım kısakonuşma da Kandıra’nın kültür ve medeniyet tarihimizde ki yerine işaret ettim. Kandıra’yı gerçekten gezip görüp anlamak gerekiyor. Kandıralılar iftarında uzun süredir görüşemediğimiz dostlarla da hasret giderdik. Dernek Başkanı ve iftar programını organize edenlere teşekkür ediyorum.

HÜR SÖZ GAZETESİ BİNASINDA TARİHİ YAŞADIM

Kandıralılar iftarının verildiği Otel Asya binasının yanındaki bir zamanlar Hür Söz Gazetesi'nin yani gazetemiz Gebze’nin iki yıl basıldığı bina Otel olmuş. Otel olan bu binada Hür Söz Gazetesi uzun yıllar Kocaeli basınına hizmet etti. İki yıl gazetemiz bu binada basıldı. Binanın önünde durarak geçmişi düşündüm. Anadolu Gazeteciliğinin babası sayılan Selahattin Telser amcayı hatırlayıp ruhuna Fatiha okudum. Gazetemizin basıldığı matbaa entertip dizgi makinelerinin kurşun kokularını hatırlayıp klişehane de siyah-beyaz fotoğraflardan bastığımız klişeleri hatırladım. Kandıralılar iftarında gazetemizin basıldığı Hür Söz Gazetesi binasının Otel haline gelmesi içimi sızlattı. Keşke Hür Söz gazetesi hizmetlerine devam edebilseydi. Geçmişi unutmamak hatırlamak gerekiyor. Gazetemizin bugünlere gelmesinde büyük emeği olanlardan ahrete intikal edenlere Allah’tan rahmet, hayatta olanlara da sağlık ve hayırlı, uzun ömürler diliyorum.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.