Umuttepe Camii ve Kültür Merkezi inşaatı hızla ilerliyor
Arkadaşım Yüksel Özdemir,başından beri Umuttepe Camii ve Kültür Merkezi inşaatı ile yakından ilgileniyor. Her fırsatta Cami inşaatının son durumunu görmeye gidiyoruz. Külliyenin, heyecan verici bir hızla açılışının yapılacağı gün yaklaşıyor.
Umuttepe Camii ve Kültür Merkezi Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi’nin karşısında 2.513m²’lik arsa üzerinde konumlanmış ve toplam inşaat alanı 4.212m² olan bir kompleks şeklindedir.
Bu kompleks altta üç bodrum katta kültür merkezi ve üstte cami ana kütlesi olarak düşünülmüştür.
Cami üst yapısı, klasik cami mimarisine parçalı kubbe tasarımı ile atıfta bulunan modern bir tarzda planlanmıştır.
Cami mekânı; iki farklı yarıçaplı kubbe parçası ve tonoz kesitli bir kemerden oluşan betonarme kabuk olarak tasarlanmıştır. Tonozun yerden yüksekliği 13.00m olup; kubbenin kısa çapı 21.00m ve uzun çapı ise 24.00m dir. Minarenin yüksekliği ise 31.15 m dir. Mahfil katı dâhil 550 m² olan ana cami mekânında yaklaşık 600 kişi ibadet edebilecektir.
İhtiyaç halinde harim katının altında oluşturulan çok amaçlı salon da ibadete açıldığında, cemaat kapasitesi 1100 kişiye ulaşmaktadır.
Cami bahçesi yine klasik cami tasarımlarında bulunan revaklı avlu özelliğine atfen yarı şeffaf saçaklar ile çevrelenmiştir.
Katlı olarak planlanan kültür merkezinde ise;
1. Bodrum katta,
a) 200 m² fuaye ile desteklenmiş 350 m² lik çok amaçlı salon,
b) 56 m² lik iki adet seminer ve toplantı odası,
c) 1 adet imam lojmanı,
d) Bay ve bayanlara hizmet edecek abdesthane ve tuvaletler,
e) Tüm tesise hizmet edecek su deposu, yangın suyu deposu, jeneratör ve elektrik sistemleri teknik odası ve kazan dairesi, bulunmaktadır.
2. Bodrum katta,
a) 650 m² lik kütüphane,
b) Yaklaşık 350 m² lik kütüphane destek alanı vardır. Bu alan wc’ler, internet kafe, dinlenme salonu ve fuayeden oluşmaktadır.
c) Ayrıca tüm tesise hizmet edecek sığınak alanı da bu katta tesis edilmiştir.
3. Bodrum katta, sirkülasyon alanları hariç 210 m²lik kapalı salonda kafe ve oyun alanları bulunmaktadır. Cephesi açılabilen doğramalar ile teşkil edilen bu alanın kullanımı önündeki bahçesi ile desteklenmiştir.
Umuttepe Kültür Merkezinin her katı müstakil girişler ile desteklenerek, birbirinden ayrı ve farklı zamanlarda kullanılabilme özelliğine de sahiptir. Planlama esnasında Cami arsasının doğusunda kalan dağ-vadi manzarasının her kattan rahatlıkla seyredilebilmesi için özel çaba gösterilmiştir.
Cami katındaki seyir terası bu özelliğiyle ibadet öncesi ve sonrası cemaatin öncelikli tercihi olacaktır.
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.