Dinlerin kesişme noktası: KUDÜS
Bir şehir düşününki bütün semavi dinlerin tarihine önemli bir yer olsun. İslamiyet için Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (SAV) miraca yükselmesi, Hıristiyanlar için Hz. İsa’nın doğduğu ve çarmıha gerilmeye götürülmeden önceki son yemeğini yediği yer, Yahudiliğe göre de kutsal kitapta belirtilen vaad edilmiş topraklar…
Kudüs taş oyma sanatının en güzel eserlerinin bulunduğu tarihi evler ve mabetler, Mardin’i andıran dar sokaklar, Gaziantep’tekilerle birbirine benzeyen bedestenler, arastalar, çarşılar ve evine işine okuluna giderken her mahalle başında kontrol noktalarında aranan sorgulanan ve zulüm gören Müslüman Filistinlilerin yaşadığı adeta hapishane olan bir kent…
İslamiyet için en önemli üç şehirden Mekke, Medine ve Kudüs. Yapılan ibadetlere ayrıca fazladan sevabın verildiği ve Kuranda da belirtildiği gibi etrafı mübarek kılınan İslamiyetin ilk yıllarında bütün Müslümanların kıblesi namazda durdukları yer olmuş Mescidi Aksa. Din savaşlarında birkaç el değiştiren 1967 yılında ise İsrail işgaline uğramış Mescidi Aksa yani Uzak Mescid..
İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan bu beldeye geçtiğimiz günlerde İzmit’ten Haluk Ercan-Ercan Tur organizasyonuyla gidenlerin çok etkilendiklerini söylemeliyiz. Osmanlı İmparatorluğu’nun 400 yıl hüküm sürdüğü bu topraklarda yaşayanların inançlarını ve ibadetlerini serbestçe yaşamaları için gösterdiği hoşgörüyü maalesef bugünkü modern dünyada göremiyoruz. Öz vatanlarında bugün işgal ve esaret altında yaşan Filistinliler özgürlükleri için kan,gözyaşı ve zulüm altında büyük bedeller ödüyorlar..
Ercan Kardeşler Haluk ve Haldun Ercan önderliğindeki 21 kişilik Kudüs kafilesinde Ali Ufuk Yaşar, Zafer Arat, Nail Seymen, Ali Şahin, Faruk Bostan, Ali Genç, Murat Koç, Ahmet Görgün Küçük, İhsan Boztaş, Mehmet Bayrak, Abdullah Sancak ve Ali Bayrak Aileleriyle yer aldı.
İstanbul’dan önce Tel-Aviv’e uçan ardından başkent turundan sonra Yafa’ya geçen İzmitli Kudüs kafilesi önemli bir bölümü günümüze kadar ulaşan Osmanlı eserleri Bahriye Camii, Hamidiye Külliyesi, Karakol binası ve İzmit’te olduğu gibi Abdülhamit Han’ının tahta çıkışının 25. yıldönümü anısına yapılan saat kulesini gezdiler.
Yahudi inancına göre Mesih’in geleceğine inanılan Mescid-i Aksa’nın alt bölümünde yer alan mezarlıkta yer fiyatlarının 100 bin dolarları aştığı, Kudüs’ü panoramik görüntüsünün izlediği Zeytindağı, Sahabe Selman El-Farisi, Rabiatül Adeviye, Mescid-i Aksa’da Peygamberimizin Miraca yükseldiği Kubbet’üs Sahra’da geçmişte hava durduğu rivayet edilen günümüzde etrafı kapatılan Muallak taşı, Mekke’den Kudüs’e geldiği Burak’la ulaştığı tarihi Mervan Camii, ve Hz. Ömer Camii gezilmesi gereken mübarek yerlerin başında geliyor.
Yahudilerin inancında önemli bir yer olan İsraillilerin ibadetlerini yapmaya geldikleri Ağlama duvarındaki dini ritüeller turistlere oldukça ilginç geliyor, Fötr, Melon ve Kalpak tüylü şapkaları ve perçemleri Siyah elbiseleriyle hemen her yerde görülen Yahudiliğin ruhban sınıfı ve sayıları 400 bini bulan herhangi bir iş yapmayıp sadece İsrail için dua eden Datiler dikkat çekiyor.
İsrail’e yapılan turların vazgeçilmez duraklarından olan çok sayıda İslam büyüğünün makamlarının olduğuna inanılan Eriha, El-Halil, Beytüllahim ve tabii şifalı çamuruyla Lut gölü ve Sion dağı görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Yiyecek alışkanlıklarının bir birine çok benzediği Kudüs ve İsrail gezisinde akılda kalacak çok şey var.. Kudüs ve Mescidi Aksa bu gidişle İnanç turizminde en önemli merkezlerden biri olmayı sürdürecek gibi görünürken, Müslüman ve Hıristiyan Arapları hatta Anadolu kökenli Yahudilerin Türklere gösterdikleri sevgi ve muhabbet hissediliyor.
Haluk Ercan organizasyonuyla Kudüs'e giden İzmitliler
İntifada burada başlamış İsrail'in yaptırdığı duvarlar önünde ilk taş atılmış
İsrail'in Akdenize kıyı kenti Yafa'da İzmitteki gibi 2.Abdülhamitin tahta çıkışının 25.Yıldönümünde saat kulesi inşa edilmiş
İsrail'in ruhban sınıfı Datiler. Devletten maaş alıp bol bol çocuk yapıp sadece İsrail'in geleceği için dua ediyorlar
İzmitliler Mescidi Aksa'nın önünde birarada
Mescidi Aksa'nın alt bölümündeki Kadim mescidte Haluk Ercan bilgi verirken
Mescidi Aksa'nın İmam ve Müezzinleri özlemle Türkleri Osmanlıyı bekli
Mescidi Aksa'yı çevreleyen Yusufiye Mezarlığının duvarlarıni Devletimiz TİKA aracılığıyla onarmış
Peygamber Efendimizin Miraca yükseldiği Muaallak Taşının bulunduğu Kubbetül Sahrad onarım sürüyor
Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğundan diplomat Ispartalı Mustafa Aslan İzmitlilerle birlikte görüliyor
Zeytin Dağından Kubbetül Sahra, Mescidi Aksa önünde İzmitliler anı fotoğrafı çektirdi
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.