Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

6Oca/130

HER YIL OCAK İÇINDE YAPILMASI GEREKLI İŞLEMLER – B.KEREM GÖKTAŞ

HER YIL OCAK İÇINDE YAPILMASI GEREKLI İŞLEMLER - B.KEREM GÖKTAŞ

1 - FAZLA ÇALIŞMA İÇIN İŞÇIDEN ONAY ALINMASI Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekir. Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay her yıl başında işçilerden yazılı olarak alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır.

Dikkat!!! işçinin işe giriş esnasında yapılan sözleşmede fazla çalışmaya onay vermesi, sadece sözleşmenin yapıldığı kapsamaktadır. YARGITAY 9. H.D. E.N.26513 K.N.33392 K.T.18.12.2006 İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliğinin 9.maddesinde fazla mesaiye kalması için her yılbaşında işçiden onay alınması gerektiği düzenlenmiştir. Kuşkusuz, anılan yönetmeliğe uygun olarak davacıdan onay alınmamış ise fazla mesaiye kalmak istememesi haklı fesih nedeni yapılamaz. Uygulanan Ceza Miktarı (2012 yılı İçin) 41. maddesinde belirtilen fazla çalışmalara ilişkin ...fazla saatlerde yapılacak çalışmalar için işçinin onayını almayan işveren veya işveren vekiline, bu durumda olan her işçi için 217,00 Lira para cezası verilir.  

2 – ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATIL GÜNLERINDE ÇALIŞMAK IÇIN İŞÇIDEN ONAY ALINMASI 4857 sayılı İş Kanunu’nun 44. maddesine göre ; Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.

3- ÖZÜRLÜ PERSONELİN TÜRKİYE İŞ KURUMUNA BİLDİRİLMESİ İşverenler, işyerinde çalıştırdıkları özürlü sigortalıların tamamının son durumlarını göstermek üzere Türkiye İş Kurumu İl/Şube Müdürlüklerinden onaylatacakları (Ek-1)’de yer alan belgeyi,her yılın Ocak ayı içinde Kuruma ayrıca ibraz edeceklerdir. Ek-1 belgesi için, lütfen tıklayınız.

4- ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ TUTARLARININ GÜNCELLENMESİ 2013 yılı asgari geçim indirimi tutarlarını görmek için, lütfen tıklayınız.
 
5- ÜCRETLERDEN KESİLEN DAMGA VERGİSİ  ORANI  BİNDE 7,59 OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞTİR
Bordro Sisteminizi güncellemeyi unutmayınız.

1 Ocak 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28515 TEBLİĞ

Maliye Bakanlığından: DAMGA VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 56)

   (1) SAYILI TABLO

Damga Vergisine Tabi Kağıtlar

b) Maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar (Ek: 5766/10-ç md.) (Yürürlük: 6/6/2008) (avans olarak ödenenler dahil) için verilen makbuzlar ile bu paraların nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kağıtlar(Binde 7,59)

6- BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNENDE 01.01.2013  TARİHİNDEN İTİBAREN %25 ORANINDA DEVLET KATKISI GETİRİLMİŞTİR - VERGİ AVANTAJI UYGULAMASI SON BULMUŞTUR.

Katılımcıların ödedikleri katkı payı tutarını vergi matrahından indirim yapmak sureti ile kullandıkları vergi avantajı uygulaması 31 Aralık 2012 tarihinde sona ermiştir. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren devlet katkısı uygulamasına geçilmiştir. Bordro Sisteminizi güncellemeyi unutmayınız.
BES ile ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

YARALANILAN KAYNAKLAR                      

4857 SAYILI İŞ KANUNU

İŞ KANUNUNA İLİŞKİN FAZLA ÇALIŞMA VE FAZLA SÜRELERLE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ (Re.Ga.06.04.2004 / 25425)

SGK, PRIM TAHSILAT DAIRE BAŞKANLIĞI, GENELGE-77 , 19.08.2008

DAMGA VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERI NO : 56) 01.01.2013

www.keremgoktas.com
                                                                                                                        S.M.MALIMÜŞAVIR

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.