Tarihi Taş Binada, Taşocağı Paneli
12 Aralık 2012 Çarşamba / Yüksek hızlı tren projesinde ihtiyaç duyulacak taşın karşılanması için Maşukiye`de açılmak istenen taş ocağının çevreye vereceği zararları anlatmak üzere Mimarlar Odası`nın tarihi taş binasında bir panel düzenlendi.
Kocaeli Turizm Derneği Başkanı Soner Kılıç’ın yönettiği panele çevre hassasiyeti olan toplumun farklı kesimlerinden isimler katıldı.
FARKLI KESİMLERDEN İSİMLER
Toplumun farklı kesimlerinden isimlerin katıldığı panelde Tabipler Odası Başkanı Kemal Keşmer, Mimarlar Odası Başkanı Yalçın Ergen, Kocaeli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ender Şenol, Kocaeli Aydınlar Ocağı İlim ve İstişare Kurulu Başkan Vekili Ahsen Okyar, Kocaeli Kandıralılar Derneği Başkan Yardımcıları Erdal Baykara ve Günay Gülcü, Kandıra Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Tolga Havuç, Tabipler Odası eski başkanı Prof. Dr. Cüneyd Özkürkçügil, KYÖD eski başkanı Hakan Tanta, Yalova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yunus Özen ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu, siyasi parti temsilcisi, dernek yöneticisi ve davetli katıldı.
VERİLEN SÖZLER RUHSAT ALANA KADAR
Panel öncesinde Sakarya`nın Geyve ilçesinde ikamet eden çevre hassasiyetiyle ön plana çıkan emekli bir bomba imha uzmanı olan Kamuran Tan, katılımcılara taş ocaklarının Geyve`ye verdiği zararlar ile ilgili bilgi verdi. Taş ocağı açmak isteyenlerin ruhsat almasının oldukça kolay olduğunu ifade eden Tan, ruhsat aldıktan sonra verilen hiçbir taahhüttün yerine getirmediğini söyledi. Tan ayrıca taş ocaklarında yasal olarak izin alınan patlayıcıların dışında yasak olan güçlendirilmiş patlayıcı kullanıldığını ifade etti.
650 BİN AĞAÇ YOK OLACAK
Daha sonra söz alan Kartepe Turizm Derneği Başkanı Orhan Bayramin yapılmak istenen taş ocağıyla 650 bin ağacın yok edileceğini bunun ise büyük bir cinayet olduğunu söyledi. Allah`ın Kartepe`ye çok güzel bir doğa verdiğini kaydeden Bayramin, bunun kati süreyle kıymetinin bilinmesi gerektiğini ifade etti. Bayramin, Pazar günü Maşukiye`de yapılmak istenen taş ocağı alanında yapacakları eğlenceye herkesi davet etti. Tüm Kocaeli halkına kentin nefes alma yerleri olan Maşukiye`ye sahip çıkmaya çağırdı.
PATLAYICILAR DEPREM ETKİSİ YAPIYOR
Taş ocaklarının kurulmaması konusunda verdiği mücadelede büyük başarı kazanan Sapanca`nın Yanıkköy Muhtarı Sibel Baykal, bölgelerinde faaliyet gösteren ve son olarak kurulmak istenen taş ocağının yerleşim yerlerine çok yakın olduğunu belirtti. Taş ocaklarında patlayıcı kullanılması sonucu açığa çıkacak olan toz bulutunun meyve, sebze ve arıcılıkla uğraşan insanların başta işi olmak üzere sağlığına ve tüm yaşamına zarar vereceğini anlatan Baykal, en küçük çaplı bir patlayıcının bile evlerde 3.5 şiddetinde bir deprem etkisi yaptığını kaydetti.
Emekli bir bomba imha uzmanı olan Kamuran Tan bilgi verirken
Ahsen Okyar, Yunus Özen ve toplantıya katılanlar
Kocaeli Aydınlar Ocağı İlim ve İstişare Kurulu Başkan Vekili Ahsen Okyar, Dr. M. Bora Bulut, Kandıra Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Tolga Havuç, Kocaeli Kandıralılar Derneği Başkan Yardımcıları Erdal Baykara ve Günay Gülcü ile toplantıya katılanlar
Mimarlar Odası`nın tarihi taş binası
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.