Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

26Kas/120

Terör Maksatlı Patlayıcılar – Dr. Ercan Seyhan (ENFSI Patlayıcı İnceleme Grubu Başkanı)

Terör Maksatli Patlayıcılar - Dr. Ercan Seyhan - ENFSI Patlayıcı İnceleme Grubu Başkanı

9. Anadolu Adli Bilimler Kongresi 6-8 Kasim 2012 Zonguldak Sunumu

(Terör Amaçlı Patlayıcılar)

Terör tehditinin boyutu: politik etki yaratabilmek amacıyla şiddet uygulaması, terörizmin planlı, hesaplanmış sistematik bir eylem olması, teröristin belirlenmiş savaş kuralları ile sınırlandırılamayacağı, seçilen hedef üzerinde anlık alınabilen sonuçlar yanında uzun vadeli psikolojik yansımaların olmasını kapsar.

Terörün sonuçları: Can kayıpları, mal kayıpları, İşsizlik, yaşam şartlarında ciddi değişiklikler.

Tipik bir terör saldırısı planlama döngüsü:

1.hedef seçimi,

2. keşif,

3. seçilen hedefe karar verme,

4. planlama,

5. son keşif,

6. teröristin eylem yerine sevki,

7. saldırının gerçekleştirilmesidir.

İçinde bulunduğumuz yüzyılda durum ne olacak? Sorusuna, terörizm artarak devam edecek. Teknolojik ve ekonomik alanda meydana gelecek hızlı gelişmeler bazı kültürel ve etnik grupların rahatsız olmasına neden olacak. Kendilerini kabul ettirebilmek için terörizmi benimseyecek.

Terör amaçlı patlayıcı madde kullanma olayları devam edecek olup, sayıca çok artmayacak olan olaylarda kullanılan yeni yöntemlerle daha fazla insan hayatını kaybedebilecek.

Terör: Dış ülkelerde barınabilmekte ve faaliyet gösterebilmekte, para kaynakları, lojistik destekleri ülke sınırları ile sınırlanmamakta, Ekonomik ambargolarla para akışları durdurulamamakta, Hızlı ve etkin bir haberleşme sağlamak için en üstün teknolojileri kullanmaktadır.

Amaçları önceki dönemlerden çok daha ölümcül olup genellikle kitle imhasına yönelik teknikler üzerindeçalışmakta oldukları değerlendirilmektedir.

Çözüm; eğitimle caydırıcılığın sağlanması.

Korku her zaman ihmalkarlıktan kaynaklanır.

Terör maksatlı bu tür saldırıların saf dışı bırakılabilmesi için; tehdidin disiplinler arası bir anlayışla değerlendirilmesi, risk analizinin yapılması ve yönetilmesi gerekir.

Terör dinamikleri üzerine yapılan her türlü çalışmada biyolojik-kimyasal saldırıların da yer almasının sağlanması, Risk analizi ve yönetiminin etkinliğinin sağlanması, İlgili kurumlar ile sivil toplum kuruluşları arasında irtibat ve koordinasyon tesisine hız verilmesi, Uygulanan politikalar ve uluslararası güvenlik tedbirleri birbirleri ile irtibatlı ve koordineli olması gereklidir.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.