Kadim Dost Zekai Kahyaoğlu’nun ziyareti
14 Kasım 2012 Çarşamba / Kadim dost Zekai Kahyaoğlu ile Demiryolu Caddesinde karşılaştık. Çınarlı’daki Ofisimde uzun uzun sohbet ettik. Sohbet etmeyi ne kadarda çok özlemişiz.
ZEKAİ KAHYAOĞLU KİMDİR?
Zekai Kahyaoğlu 1957 yılında Sakarya'nın Taraklı İlçesi Esenyurt köyünde çiftçi ve fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir.
Daha ilkokuldaydan öğretmeni ''Enver Şahin'' tarafından keşfedilmiş ve babasına: ''- bu çocuk mutlaka okutulmalı'' telkinleri yapılmaya başlanmıştır. Telkinkerin baskısıyla boğulan baba, şimdilerin hacısı, Hacı Tahir Kahyaoğlu kara kara düşünmeye başlamıştır. Nihayet kararını vermiş ve kardeşinin İzmit'te işçi olması sebebiyle İzmit'e göçe karar vermiştir.
Ancak tahsil yok, meslek yok, yaş kemale ermiş ve 35 olmuştur. Ne yapacaktır? Koskoca bir şehirde evini, ailesini geçindirme mücadelesi başlamıştır bile.. Ama nasıl başarılacaktır bu?
Kara kara düşünürken birden beyninde şimşekler çakmıştır. Esenyurt köyü geçimini el sanatları ve çiftçilikle sağlamaya çalışan bir orman köyüdür. İçinden gelen bir ses, sen köyünde üretilen işlerin parekendeciliğini yapabilirsin demektedir. Hacı Tahir Kahyaoğlu'nun beyninde şimşekler çaktıran düşünceyi yerleştiren Cenab-ı Allah'tan başka ne olabilir ki?
Rızkı veren odur çünki.
İşte Kocaeli pazarlarının ağaç kaşık satıcısı ilk seyyar esnafı olur baba ve oğlu. O zamanlar Cumartesileri de okul vardır ve yarım gündür. Zekai daha 11 yaşındayken annesinin okula getirdiği çuvalı sırtlıyarak pazara gider, sergi açar ve aile bütçesine katkı sunmaya başlar. Boş zamanlarında simit satar, su satar, çekirdek satar, şehir içinde dolmuşlarda muavinlik yapar.
Beraberce verdikleri mücadelenin neticesinde bir gecekondu yapmayı başarırlar. Bir yıl boyunca tek odada ve gaz lambası altında ders yapmaya çalışır Zekai. Ama olsun nihayetinde kendi evleridir ve emeğin karşılığıdır bu. Mutlulukların en yoğun yaşandığı anlardır o anlar.
Zekai, İzmit İnkılap Ortaokulundan sonra Mimar Sinan Lisesi'ndeki yılları başlar. Lisenin ilk talebeleri arasında yerini alır. Zira Mimar Sinan Lisesi o yıl açılmıştır. Kahyaoğlu o yıllarda öğrenci hareketlerinin içinde bulur kendini. İlk adres Devgenç, sonra MTTB. Aradığını bulamaz ve nihayetinde Ülkü Ocaklarında bulur kendini. Sonrasın da ÜGD ve ÜYD. Arkadan kara Eylül gelir. Bir kabus gibi çöker milletin ve ülkücülerin üstüne.. Her üç dernekte de yöneticilik yapan tek kişidir belki de Türkiye genelinde.
Zekai Kahyaoğlu Kocaeli Eğitim Enstitüsüne çok yüksek bir puanla okul ikincisi olarak girmiş, daha sonra sırasıyla İstanbul, Ankara ve Kütahya Eğitim Enstitülerini ziyaret ederek yüksek Okul hayatını da noktalamış ve öğretmen olmayı başarmıştır.
İlk görev yeri Erzurum İlinin Horasan İlçesinin Ağulu köyüdür. 2 yıllık okulu dört yılda bitiren Kahyaoğlu ve çilekeş arkadaşları bu seferde iyi yetişmediniz teranesiyle kursiyer öğretmen olarak Kırşehir Eğitim'e nakledilmişler ve öğrencilerinden adeta koparılmışlardır. Sanki 45 günde diplomasız öğretmen yapılan onlardır.
Kahyaoğlu kurs sonrası Bingöl'e nakledilir. Orada dört yıl çalışır. Daha sonra sırasıyla Düzce Gölormanı Köyü ve Gümüşova İlköğretim okulu. Bu arada hep bir fakulte özlemi duyan Kahyaoğlu 1986 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Fakultesi, Eğitim yöneticiliği ve Deneticiliğini kazanır. Kayıt yaptırır ve bir gün sadece İngilizce dersine girebilir. Çünki tayinini yaptırmayı başaramamıştır Hasan Celal Güzel'e.
Gümüşova İlköğretim okulunda çalışırken açılan yurt dışı sınavlarını kazanır ve Gazi Üniversitesin'de sürdüremediği öğrenciliğin özlemini Devlet Lisan Okulu'ndaki 6 aylık Almanca kursuyla giderir.
Kurs sonucunda Almanya serüveni başlar Kahyaoğlu'nun. Münih'e yakın bir yer olan Miesbach, Hausham ve Holzkirchen'de Ana dil ve İslam derslerine girer. Almanya'da Hausham Türk Spor Klübünde yöneticilik görevinde bulunur.
Almanya dönüşünde Kocaeli'de çalışmaya başlar Kahyaoğlu. Sırasıyla Köseköy Pakmaya, Gültepe, Hızırreis, Kuruçeşme Kılıçarslan ve İnkılap İlköğretim okullarında çalışır.
1999 yılında yaşanılan büyük acılardan bir ay önce yurda dönen Kahyaoğlu 2000 yılında Türk-Eğitim-Sen şube başkanı ve Kamu-Sen il başkanı seçilir.
2002 yılında istifa ederek milletvekili adayı olur.
Son yapılan seçimlerde de MHP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilir Kahyaoğlu.
Çok renkli ve mücadeleci kimliğiyle tanınan Kahyaoğlu siyasete bulaşmanın etkisiyle çok sevdiği mesleğinden ayrılmak ihtiyacı hisseder ve emekliliğini ister.
Gültepe Gençler Birliği Spor Klübünün kurucularından olan Kahyaoğlu aynı klübün 2. başkanlık görevini de yürütmüş ve klüp yönetimiyle birlikte Türkiye'de amatör sporculara ilk kez sporcu ahlakı üzerine yemin töreni düzenliyerek ulusal gündeme girmeyi de başarmıştır.
Ayrıca Pamukova, Geyve ve Taraklı ilçeleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde 2. Başkanlık görevlerinde de bulunan Kahyaoğlu evli ve dört çocuk babasıdır.
10 Aralık 2012, 23:22
Çok teşekkürler sevgili başkanım.Sizinle sohbet oldukça keyifliydi.Devamını dilerim.