Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

5Eki/120

Pınarlı Köyü Muhtarı Hüseyin Gün’e misafir olduk

SAM_5571

30 Eylül 2012 Pazar  Saat:12:00 / Bağırganlı’dan Pınarlı Köyüne geçtik…

Pınarlı Köyü Muhtarı Hüseyin Gün’e misafir olduk. Çalışmalarını anlattı. Çay içip, sohbet ettik.

İzmit’teki Dernek çalışmalarına da ilgisinin artması dileği ile Pınarlı’dan ayrıldık.

SAM_5570SAM_5577       Günay Gülcü Pınarlı Köyünde

SAM_5571SAM_5573      Günay Gülcü, Erdal Baykara, Pınarlı Muhtarı Hüseyin Gün, Ahsen Okyar ve Ali Kahraman

SAM_5574SAM_5578Kocaeli Kandıralılar Derneği Başkan Yardımcısı Erdal Baykara, Pınarlı Muhtarı Hüseyin Gün ile birlikte

SAM_5580Ali Kahraman, Günay Gülcü, Hüseyin Gün ve Erdal Baykara

SAM_5579

Pınarlı,  

Nüfus 362 (2000)

Pınarlı, Kocaeli ilinin Kandıra ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi Köyün Eski Adı "KARAMADIN" köyüdür.KARAMADIN adı KARAMADEN ismini köylülerin ağzıyla söylenmesinden oluşmuştur. Bugün hala yöre halkı "KARAMADIN" adını sıklıkla kullanmaktadır. Fakat bu isim sonradan değiştirilmiş ve köyde bulunan doğal pınarların çokluğu dolayısıyla "PINARLI" adını almıştır.

Karamadın adının "Karamanoğlu Kerimüddin bey" anısına köye verildiği çok güçlü ve sağlam dayanaklı bir ihtimaldir. Çok yakınlarda Keremedin adında bir köy vardır. Karamadın bunun daha kaba bir ağızla söylenmesidir.

Akça Koca bey döneminde Akçakoca ilçesinden başlayıp, Karasu, Kandıra, Şile bölgesindeki savaşlar sonrası bölgeye müslüman halk yerleştirilmeye başlanmıştır. Daha sonraları Karamanoğulları beyliğinin dağılması ile Karamanoğulları bu bölgeden başlayıp, Balkanlara ve hatta Makedonyaya kadar yerleştirilmişlerdir.

Geleneksel olarak Akça Koca adı Akçakoca, Kocaeli (Koca ili), Akçaova, Akçakese vb. gibi yer ismi olarak birçok bölgeye verilmiştir.

Aynı mantıkla Karamadın halkının atalarıda aynı dönemde benzer gelenekleri paylaşan insanlar olarak geldikleri bölgenin sevilen bir devlet büyüğü olan "Kerimüddin bey" anısına köylerine Karamadın adını vermiş olabilirler. Zira, bölgede konuşulan Türkçe halk ağzı Farsça ve Arapça kelimeleri hiçbir zaman aslı gibi söylememiş ve öz Türkçe kelime yapısı içinde değiştirerek söylemiştir.

Hala bu bölgede yaşlılar arasında isimler Arapça veya Farsça aslı gibi değilde öz Türkçe ses uyumuna göre değiştirilerek telaffuz edilir. Örneğin; Hüseyin "Üsen", Ramazan "Irmazan", Rıza "Irza", Rıfat "Ürfet", Hatice "Hatça", Emine "Emne" vb. gibi

Ayrıca bölgedeki yer ve köy isimleri Kerimüddin'in Karamadın olarak söylendiği tezini çok güçlendiriyor. Şuayipli köyü "Şepli", Ahmetli köyü "Amatlı", Yakuplu Köyü "Yaplı" Ağva "Ava" Bağırganlı köyü "Bargan" olarak söylenegelmiştir.

Nüfus 362 (2000),

Kültür Pınarlı Köyünün İstanbul Üsküdar ilçesi Yavuztürk Mahallesinde PINARLI KÖYÜ DERNEĞİ bulunmaktadır. Köy denize 3 km.mesafede olması nedeni ile yaz aylarında deniz turizmi olmaktadır yalnız ana yoldan denize giden yollar toprak yol olup stablize yol olarak görmek her köylünün arzusudur.

Ayrıca 2007-2008 yılları arasında kısa bir zamanda köye yapılan görkemli cami köye ayrı bir güzellik katmaktadır. Köye hergün İstanbuldan otobüs gelmektedir. Kandıra’ya da haftada iki gün köy otobüsü(pazartesi-çarşamba) günleri gidip gelmektedir. Pınarlı Ağva’ya 8 km.olup Cuma günleri Ağva, Pazartesi ve Çarşamba günleride Kandıra pazarlarına gitme imkanı vardır.

Coğrafya Kocaeli iline 65 km, Kandıra ilçesine 25 km uzaklıktadır. İstanbul'un Şile İlçesine 50 km, Ağva İlçesine 10 km uzaklıktadır.

Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

1984 - Niyazi Günay

1989 - İsmail Güncan

1994 - İsmail Güncan

1999 - İsmail Güncan

 2004 - Cemal Güncan

2009 - Hüseyin Gün

*Pınarlı Köyü internet sitesi

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.