KANÇED’den MİTİNG GİBİ BAYRAMLAŞMA
KANÇED’den MİTİNG GİBİ BAYRAMLAŞMA
KANÇED Sarıhocalar Sapağında bayramlaştı.
31 Mart Saat 12.00’de Miting gibi gerçekleşen bayramlaşmaya ağırlıklı olarak Akçakese, Pirceler, Sarışeyh ve çevre köylüleri katıldı.
Toplantıda;
-KANÇED Dernek Başkanı Prof. Dr. Metin YAMAN,
-Muhtarlar adına Sarışeyh Muhtarı Tuncay İNCE,
-Kadınlar adına Pirceler Köyünden 70 yaşında Şerife TEZCAN,
Ve tekerlekli sandalyesi ile alana gelen Kısalar köyünden Beytullah GÜNEN konuşma yaptılar.
Yer yer sloganlarla kesilen konuşmalarla alan bir miting alanına dönüştü.
SESİMİZİ ANKARA DUYDU AMA BÜYÜKŞEHİR DUYMADI
KANÇED başkan yardımcısı Orhan GÜNEN yaptığı açış konuşmasında; Ankara’da yapılan İnceleme Değerlendirme Toplantısı (İDK) hakkında bilgi verdi: “Sesimizi Ankara duydu, ama Büyükşehir duymadı” dedi. GÜNEN bu süreçte direniş gösteren eylemcilere teşekkür etti; “Biz bir adım geri atmıyoruz hiç kimseden korkmuyoruz ziyaretler yaparak derdimizi anlattık. Sayın başkanımızın ve Adem beylerin de katkılarıyla, Yönetim Kurulunun destekleriyle Kocaeli’nde bir Çalıştay düzenledik.. Çalıştay raporlarını, kurumlara, Ankara’ya ilettik. Diyoruz ki yol yakınken buradan vaz geçin başka yere yapın. Ve diyoruz ki “Yarın seçimlerde kapımıza gelmeyin, kahvelerimize evlerimize ziyarete gelmeyin. Eğer bu böyle olacaksa size kesinlikle oy vermiyoruz. Sizi de seçmiyoruz,” dedikten sonra KANÇED Başkanı Prof. Dr. Metin YAMAN’ı takdim etti.
YAMAN, konuşmasında; “Değerli KANÇED’liler. Biz bugün bölgemizin ve Kandıramızın geleceğini korumak, sularımızı, toprağımızı, sağlığımızı savunmak için burada toplanmış bulunmaktayız. Hepimiz şunu iyi biliyoruz ki Kandıra’nın kalbine yapılması planlanan bu tesis yalnızca bu güzelim köylerimizi değil, tüm bölgemizi, Kocaeli’nin tamamını etkileyecek. Biz sularımızı korumak için dilekçeler verdik. Bizi dinlemediler. Çalıştay ve öncesinde üç öğretim üyesi arkadaşımıza hazırlattığımız Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Alanı ve Çevresinin Toprak, Su, Bitki ve Hayvan Varlığı çalışmasına ve düzenlediğimiz Çalıştay raporlarına göre; Sarısu havzası 350 km karelik tarım arazilerimizi suluyor. Bu alan Kandıra’nın ekilebilir tarım arazilerinin yüzde kırkıdır.
HANGİ AKIL İLE BİZİM HAYAT HAKKIMIZI ELİMİZDEN ALIYORSUNUZ?
Şimdi Büyükşehir’e soruyoruz; “Hangi akıl ile bizim hayat hakkımızı elimizden alıyorsunuz?” Sevgili dostlar bu tesis yalnızca suyumuzu değil, toprağımızı da zehirleyecek, Kandıra’nın verimli arazileri kirlenecek, tarım, hayvancılık yapan köylerimiz geçim kaynaklarını kaybedecek. Oysa bu mümbit topraklar bizleri, Kandıramızı hatta Kocaeli’yi doyuruyor. Bu köyler bizim geçmişimiz, geleceğimizdir vazgeçemeyiz” dedikten sonra Çalıştay hakkında bilgi verdi.
ÇALIŞTAY YAPTIK
8 Şubat’ta yaptığımız çok önemli bir çalıştay var. Doğu Bölgesi Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi Proje Alanı Değerlendirme Çalıştayı. Bir çok akademisyenimiz, kurum temsilcileri, katıldı. Bilimsel bir çalışma yaptık. Bu çalışmanın sonucunda hidrojeologlar yani su yeraltı su bilimcileri bunu te’yit ettiler.
SULARIMIZ ZEHİRLENECEK
Bu suyu içen hayvanlarımız ve bu sudan yetiştirdiğimiz bütün tarımsal ürünlerimiz maalesef ama maalesef zehirlenecektir. Akçakese ve Pirceler suları civar köylerimiz için ve hatta Sarısu havzası zehirlenecektir. Havza 360 rakımlı Çaltepesi’nden başlıyor 45 km uzanarak Karadeniz’e dökülüyor. Bu havza Kandıra’nın yüzde 40’ını 350 km karelik bir tarımsal arazileri içeriyor. Bu suları kaybettiğimizde ne tarım, ne hayvancılık yapabiliriz ne de sağlıklı bir yaşam sürebiliriz. Şimdi Büyükşehir’e soruyoruz: “Hangi hakla bu hayat hakkımızı elimizden alıyorsunuz. Sevgili dostlar bu tesis yalnızca suyunuzu değil, toprağımızı da zehirleyecek. Kandıra’nın verimli arazileri kirlenecek, tarım ve hayvancılık yapan köylerimiz geçim kaynaklarını maalesef ama maalesef kaybedecek. Oysa bu mümbit topraklar bizleri, Kandıramızı hatta Kocaeli’yi doyuruyor. Bu köyler bizim geçmişimiz ve geleceğimizdir. Vazgeçemeyiz.
SAĞLIKLI ÇEVREDE YAŞAMAK HER BİRİMİZİN HAKKIDIR
Bizler Akça Koca Bey’den beri 700 yıldan beri bu topraklardayız. Bu topraklarda var olmaya devam edeceğiz. Bir başka tehlike de insan sağlığı. Bu tesisin yaratacağı hava kirliliği, kötü kokular ve çevreye yayılacak mikroplar halk sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Biz bunu hak etmiyoruz. Sağlıklı bir çevrede yaşamak her birimizin en temel hakkıdır.
“Kandıra uyuma toprağına sahip çık”
MÜCADELEMİZ YARINI DA KURTARMAK İÇİNDİR
Biz bugün buradayız çünkü biz toprağımıza sahip çıkıyoruz. Çocuklarımıza temiz bir çevre sağlıklı bir gelecek bırakmak istiyoruz. Bu mücadele sadece bu günü değil yarını da kurtarmak içindir. Bugün biz ses çıkarmazsak, mücadele etmezsek yarın çok geç olabilir.
“Kandıra’ya çöplük istemiyoruz”
Sevgili dostlar bu projeye hayır demek sadece bizim değil, tüm dünyanın bir görevidir. Akçakese’nin, Pircelerin, Sarıhocaların cezaevindeki, çalışanların hatta cezaevindeki mahkumların sesini duyurmak için biz buradayız. Bu mücadelede hep birlikteyiz doğamızı,sularımızı, ormanımızı, sağlığımızı koruyacağız. Şimdi buradan yetkililere sesleniyoruz: “Bu projeyi derhal durdurun. Halkın sesine kulak verin. Yaşam hakkımıza lütfen ama lütfen saygılı olun. Biz vazgeçmiyoruz. Bu doğa bizim bu toprak bu sular bizim hep birlikte haykırıyoruz: “çöp tesisine hayır”
Ormanımızı, tarımımızı geleceğimizi koruyacağız. Hepinizin bayramını tebrik ediyor katıldığınız için teşekkür ederim. Mücadelede yan yana, omuz omuza yürümeye devam edeceğiz,” diyerek sözlerini bitirdi.
BAKANIN UYARILARI BİLE DİKKATE ALINMADI
Dernek Başkanı Prof. Dr. Metin YAMAN’dan sonra muhtarlar adına Sarışeyh muhtarı Tuncay İNCE konuştu. İnce konuşmasında Ankara’da İDK toplantısında ÇED raporundaki eksiklikleri aktarma fırsatı bulduklarını, sayın Bakan geldiğinde kendisinin düzeltin dediği yerlerin bile göz ardı edildiğini söyledi: “. Amalı fakatlı cümlelere biz itiraz ediyoruz. Kabul etmiyoruz dedik sizin adınıza 2020 de bu meydanda bu mesele için toplanmışsak zaman zaman burada Kandıra’da İzmit’te hep birlikte mücadele etmiş isek bir gram geri durmadan, kararlılıkla yönetimimizle muhtarlarımızla buna devam ediyoruz. . İnşallah kurban bayramına kadar ilgili kurumlarla DSİ, Valilik, Kaymakamlık belediyeler neresi gerekiyorsa hem düzenlenen çalıştay raporlarını, hem elimizdeki verileri sunarak kesinlikle kurumların görüşlerinin yanlış olduğunu bildirmeye devam ediyoruz ve kararlı olduğumuzu, kesinlikle yılgınlığa sebep olmadığımızı belirtiyoruz ve sizlerden de ricam nenin mücadelesini veriyorsunuz artık bitmiş diyenlere hayır kesinlikle bitmedi. Bilimsel olarak da bitmedi. Bizim kararlılığımız da hiç bitmedi. İnşallah bitmeyecek” dedi.
BİZ DE VATAN EVLADIYIZ
Kadınlar adına Pirceler köyü sakini Şerife TEZCAN konuşma yaptı.
“60-70 yaşına gelmişim doğma büyüme buralıyım anam babam kaynanam kaynatam buradaydı. Büyükşehir Başkanımız sen geldin ben sana dedim “biz burada çöp istemiyoruz” Ondan sonra hepsini dedim. onu bunu yaptınız şimdi de çöpü getiriyorsunuz buraya. Bizim nefes almaya hiç hakkımız yok mu? Biz insan değil miyiz? Biz köylü isek biz de vatan evladıyız. Ama sen bizim ayağımıza geleceksin. Sen bizden oy isteyeceksin verdiğimiz oylar da zehir zıkkım olacak” dedi.
DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ
En son sonra Kısalar köyünden Beytullah GÜNEN konuştu. Beytullah tekerlekli sandalyesi ile geldi.
“Biz buraya Kandıra’ya çöp tesisi yaptırmamak için toplanıyoruz. Ve toplanmaya da devam edeceğiz. Kandıramızın, suyumuzun doğamızın yeşilimizin yeşil kalmasını istiyoruz. Kandıra’ya çöplük istemiyoruz. Kandıramız yeşil kalsın istiyoruz. Ve inşallah bunu buraya yaptırmayacağız. Yaptırmamaya da devam edeceğiz.
“Kandıra Yeşildir Yeşil Kalacak”
“Kandıra Uyuma Tarımına Sahip Çık”
Değerli arkadaşlar sizlerden bir şey istiyorum. Lütfen toplantıları ihmal etmeyelim. Toplantılara, eylemlere lütfen katılalım. İster miting ister toplantı ne olursa olsun bu yeşilimiz için toplantılara katılalım. İşimizi gücümüzü bırakıp katılalım. Direne direne kazanacağız. Herkese iyi günler diliyorum tekrardan bayramınız mübarek olsun,” dedi.