Çevre Platformu Kandıra’ya yapılacak çöp tesisinin yerini tartıştı
18 Aralık 2024 Çarşamba / Çevre Platformu Kandıra’ya yapılacak çöp tesisinin yerini tartıştı
Kocaeli Çevre Platformu TMMOB Makine Mühendisleri Kocaeli Şube Binasında “Çöp tesisisin yer seçimi doğru mu?” adlı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada çöp fabrikasının yapılacağı konuma dair konuşmacılar tarafından görüşler paylaşıldı ve konumun doğru olmadığını ifade edildi. Kandıra Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Evren Dinç ise ÇED sürecinin devam ettiğini ve toplantıda söylenen talepleri not aldığını ifade etti.
ÇÖP TESİSİNİN YERİ İÇİN AÇIKLAMA YAPTILAR
Kocaeli Çevre Platformu, TMMOB Makine Mühendisleri Kocaeli Şube Binasında, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Akçekese Köyü’ne yapılması planlanan çöp tesisi için “Çöp tesisisin yer seçimi doğru mu?” adlı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Kocaeli Çevre Platformu Dönem Koordinatörü ve Sözcüsü Muammer Hakkı Ersöz, TMMOB İKK İl Sekreteri Mehmet Ali Elma, Kandıra Çevre Kültür Derneği Başkanı Adem Arı ve vatandaşlar katılım gösterdi.
BURADA DEPOLAMA YAPILACAK
Kocaeli Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Muammer Hakkı Ersöz yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Biz teknik olarak bio- kurutma tesisine karşı değiliz. Parçalanmaya müsait olmayan çöpler burada depolanacak. Burada depolama yapılmayacak deniyor ama yapılacak. Tuğla kırıntısından metan gazı üretilecek bir teknoloji yok. Yüzde 78-80 kurutulmuş çöp gelecek ve 25-30 kurutuşmuş hale dönüştürecek. Bu atık çimento fabrikalarına veya İZAYDAŞ’a gidecek. Burada depolama yapılacak ve metan gazları oluşacak bunun sonucunda koku oluşacak. Bu tesis kurularsa 50 bin ağaç kesileceğini tahmin ediyoruz. Bu tesisin burada yapılmasını yanlış olarak görüyoruz.” dedi.
DAHA UYGUN YERLER BULUNABİLİR
Orman Mühendisi Serkan Balcı ise konuşmasında, “Ormanlara dokunmak önceden zordu ama son zamanlarda en kolay dokunulabilen araziler orman arazileri oldu. Yetkililere buradan sesleniyoruz daha iyi ve daha uygun yerler bulunabilir. Bu konuda kararınızı gözden geçirin.” ifadelerini kullandı.
BÖLGEDE SU HAVZASI VE TARIM ALANI VAR
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu İl Sekreteri Mehmet Ali Elma “Sürecin yakından takipçisiyiz. Bu kentin bir çöp tesisi ihtiyacı olduğunu biliyoruz ama bilim ve teknik ne diyorsa ona göre hareket etmeye çalışıyoruz. Herkesin kendi uzmanlık alanları ile görüş alarak kamuoyunu bilgilendiriyoruz ve çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Gözle baktığımızda bile tesisin yapılacağı bölge için deneysel çalışmalar yapmaya gerek olmuyor. Bölgede su havzası ve tarım alanı bulunduğunu görüyoruz. Burası bu kenti en çok besleyen yerlerden biri. Halk sağlığı açısından da ciddi bir sorun yaşanacağını düşünüyoruz. Tesisin yapılacağı bölgeyi onaylamıyoruz.” dedi.
22 KURUMDAN GÖRÜŞ ALINMALI
Kandıra Çevre Kültür Derneği Başkanı Adem Arı toplantıda söz alarak şunları ifade etti “ÇED raporunda üniversitelerin adı yok. 14 kurumdan görüş alınıyor ama Ankara’ya gittiğimizde 22 kurumdan görüş alınması gerektiğini öğrendik. Müze Müdürlüğü alana gelip araştırma bile yapmadı..”
NERESİ DOĞRUYSA ORAYA YAPILMALI
Pirceler Muhtarı Erol Sert söz alarak şunları ifade etti: “Daha önce açıklanan yerlerde ÇED olumsuz mu çıktı da bu buraya yapılmak isteniyor. Buraya Çevre ve Şehircilik Bakanımız geldiğinde toplantı yaptık. 50 dönüm kapalı 50 dönüm açık olan olarak konuşuldu. Bunlar tamamen gaz almadır. Bunu 10 dönüm diyenler de oldu. Konunu takipçisi olacağız. Bunun yapılacağı yer için neresi doğruysa oraya olmalı. Bu konu hakkında mücadele edeceğiz.”
ÇIKAN SU HAVZAYA KARIŞACAK
Kısalar Mahalle Muhtarı Engin Yılman da söz alarak, “2-3 gün yağmur yağdığında çıkan su kaynak sularına karışacak ve havzaya karışacak. Yağmur yağdığında buranın önüne nasıl geçilecek?” dedi.
SIZDIRILMAZLIK KONUSU NETLEŞMELİ
Kandıra Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Evren Dinç söz alarak, “Burası Kandıra’ya zarar verecekse ÇED raporu sonunda bunu göreceğiz. Ben burada konuşmaları dinledim ve not aldım. Konularla ilgili tek tek araştırma yapacağım. Sızdırılmazlık büyük bir önem arz ediyor. Bu konunun netleşmesi gerekiyor. Biz bunun birden fazla yapılmasını istiyoruz. Bir kere lafa karışıklığın başladığı nokta şu. Burası bir kurutma ve transfer tesisi. Burası bertaraf tesisi değil. Burası depolama tesisi değildir.”
Adem Arı
SAÜ Dr. Öğretim Üyesi Şefik Ramazanoğlu
İrfan Umut
Ahsen Okyar, Aygün Aynagöz, Dr. Şefik Ramazanoğlu
Adem Arı ve arkadaşlar
Ahsen Okyar, Aygün Aynagöz, Dursun Özden, Salim Yaşar, Evren Dinç, İrfan Umut
Ahsen Okyar, SAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yaman
Dr. Evren Dinç
Dursun Özden