Ata’ya son veda etkinliği – Orhan BALCI
Ata’ya son veda etkinliği - Orhan BALCI
Salı günü ofiste çalışıp gazeteyi tamamlayıp, internet haber sitemize gerekli haberleri girdikten sonra, Doğu Kışla Durağı’ndan Tramvay’a bindim.
Her zaman olduğu gibi kalabalık bir tramvay yolculuğu sonrasında Yeni Cuma Durağı’nda indim.
Hava kararmıştı.
Kent Meydanı’nda daha çok gençlerin ve üniversite öğrencilerinin tercih ettiği Kafeler doluydu.
Yürüyerek hedefim olan Mimarlar Odası Tarihi Bina’ya gittim.
Ne vardı burada?
İzmit Belediyesi tarafından düzenlenen Atatürk’ün naaşının İzmit Tren Garı’ndan Ankara’ya uğurlanışının 86’ncı yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen program vardı ve onu izleyecektim.
Atatürkçü Düşünce Derneği İzmit Şube Başkanı Ahmet Kavaz’ın yanına oturdum. Daha sonra Ahsen Okyar geldi onla selamlaştık.
Sohbet ederken, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet,
İzmit İlçe Başkanı Gökhan Ercan,
Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu,
İzmit Belediyesi Başkan Yardımcıları Neslihan Çakır, Vildan Bacıoğlu Taştan,
29 Ekim Kadınları Derneği Kocaeli Şube Başkanı Gülşen Müstecaplıoğlu, İzmit Belediyesi Kültür Müdürü Ufuk Aktürk ile selamlaştım.
Saygı duruşunda bulunulması ve Ulusal Marşımızın okunmasıyla başlayan anma etkinliği, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in konuşmasıyla başladı.
Hürriyet, “Ata’mızın naaşını İzmit Tren Garı’ndan uğurlarken dökülen gözyaşları, o gün olduğu gibi bugün de aynı derin sevgiyi, saygıyı, vefayı ve büyük özlemi yansıtıyor” ifadesini kullandı.
Hürriyet Atatürk’ün ilk ve tek basın toplantısını İzmit’te yapmasının önemine vurgu yapıp izinden gitmeye devam edeceğiz mesajını verdi.
Birileri eleştirse de, İzmit Belediyesi Kent Orkestrası tarafından Atatürk’ün en sevdiği şarkılardan oluşan özel bir akustik müzik dinletisini beğeniyle izledim.
Anma etkinliğine de yakıştığını vurguluyorum.
Atatürk’ün İzmit ve milli mücadele dönemindeki izlerini yansıtan “Atatürk ve İzmit” konulu kısa film gösterimi ile geçmişe bir yolculuk yaptık.
Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Neval Halaçoğlu’nun Atatürk’e ilişkin sunum yaptı.
Halaçoğlu, “Memleket Özlemiyle Atatürk’ün Vedası” başlığıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili olarak yaptığı son araştırmadan oluşan sunumda önemli bilgiler verdi.
Halaçoğlu, ‘Atatürk’ü Arnavut göstermek istediler. Bu son derece hatalı bir girişimdir. Mustafa Kemal Atatürk, 1800 lü yıllarda Selanik’te yaşayan Türkler ve müslümanlar gibi, öz be öz Türk ve Müslüman ailesinin çocuğudur’ diyerek bunu soy ağacıyla kanıtladı.
Halaçoğlu, Atatürk’ün İzmit ile olan manevi bağını ve mirasını ele alarak izleyicilere derin bir tarihsel perspektif sundu.
Böylesi bilgilerle yapılan anma etkinliği sonrasında Doç. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu’na teşekkür ettim.
Değerli okurlar,
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, milli ve dine bayramlarda, anma programlarında, tarihe yönelik etkinliklerde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında katkı sağlayanlara, kente hizmet edenlere sahip çıkarak önemli bir görevi yerine getiriyor.
Bu görevi yerine getirirken birilerine ters gelse de yaptığı etkinlikler, yaptığı programlar ders verir niteliğinde.
Önceki akşam ki etkinlikte bulunmaktan son derece keyif aldım.
İyi ki İzmit Belediyesi var.
İyi ki Fatma Kaplan Hürriyet var…
https://www.mavikocaeli.com.tr/yazarlar/orhan-balci/ataya-son-veda-etkinligi/1759/