Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

5Kas/230

DÜNYADAN CENNETE AÇILAN PENCERE; KANDIRA -7

20220911-dunyadan-cennete-acilan-pen_thumb

Evlerinin Önü

Evlerinin önü de vah vah

Bulgur dibeği aman aman bulgur dibeği

Dibeği vurdukça vurdukça sallar göbeği

Evlerinin önü de vah vah

Nane de maydanoz aman aman nanede maydanoz

Şu bizim haneye haneye gelmez oldunuz

Evlerinin önü de vah vah

Duttur geçilmez aman aman duttur geçilmez

Şu dutun yaprağı yaprağı sıktır seçilmez

Evlerinin önü de vah vah

Bakla da börülce aman aman bakla da börülce

Hamamdan geliyor gelin görümce

Kuşlar Gibi

Kuşlar gibi kuşlar gibi ötüşelim biz aman aman

Ötüşelim biz

Al yanaktan kırmızı dudaktan öpüşelim biz

Kuşlar gibi kuşlar gibi daldan dala uçuşalım biz aman aman

Uçuşalım biz

Al yanaktan, kırmızı dudaktan öpüşelim biz

Kuşlar gibi kuşlar gibi çam dibinde buluşalım biz aman aman

Buluşalım biz

Al yanaktan, kırmızı dudaktan öpüşelim biz

Karadeniz gümbür gümbür gümeler

Karadeniz gümbür gümbür gümeler

Of yavrum of of

Of ah gümeler de eski derdim

Yeniler  aman

Nazlı yari alıp giden gemiler of yavrum of

Ah neyleyim dostlar yazım buymuş aman

Dostumuzdan düşmanımız çoğumuş aman

Karadeniz ortasında bir nişan of yavrum of

Ah gitti yarim oldu halim perişan aman

Dua edin dostlar yare kavuşam of yavrum of

Sarı saman harmanlarda savrulur

Hep analar kuzusundan ayrılır

Annem beni veremedi dengime

Bıçaklar çekeyim kendi kendime

Yöreye özgü kelimeler

Esker - çivi

Eza- kibrit

Ganat- tuvalet, wc

Hayat- eski evlerde salon

Pahıl- inatçı

Yemen- ayakkabı

Zollu- has, iyi, güzel

Büzelek- içten pazarlıklı

Cobuz- küçükçe çukur

Çavale- hesapsız davranan

Gıvırma- kabak tatlısı

Mahrama - havlu

Töngel - muşmula

Yöreye Özgü Kelimelerden

Yöresel Lezzetler /Regional Tastes

Mancarlı Pide, Cevizli ekmek, Bayram Bileği, Kocamgörmez, Kuru Börek, Düdük Makarna, Kesme, Yalancı Mantı, Kaçamak(Malak) Ispanaklı Pide, Kandıra Hamursuzu, Kerpe Lokumu, Cizleme vardır hamur işlerinden.

Çorbalardan Kesme Çorbası, Umaç Çorbası, Düğün Çorbası, Çeneçarpan, Poçuk Çorbası kışın sofraların olmazsa olmazlarıdır.

Tatlılardan Akkabak Tatlısı, Sütlaç Zerde (Saraç) Bayramlarda yapılırken, Keten Helva, Gül Böreği, Üre, Kıvırma, Höşmeni (Höşemerim), Keten Helvası, Kuru börek tatlısı, Nazlı yöreye özgü tatlılardır.

Yemeklerden Tavuklu Keşkek, İçli Hindi Dolması, Cevizli Çerkez Tavuğu, Evelik(Efelik), Ebegümeci, Kara Lahana Yemeği, Salata ve Mezelerden Su Mancarı Salatası, Semizotu Salatası, Karnabahar Salatası, Lahana Salatası, Ispanak Boranası, Patlıcan Boranası, ve Acıka’ya kadar yöreye özgü unutamayacağınız lezzetler vardır.

DARTI…

Tadını üçte iki oranında manda sütünden yapılıyor olmasından alan organik Kandıra yoğurdunun üzerinde oluşan kaymak da bambaşka bir lezzettir. Kesilip katlanarak ya da rulo olarak servis edilebilen bu kaymak sade yenilebileceği gibi balla veya reçelle kombin de edilebilir. Kaymak yöresel bir lezzet olan “dartı” olarak da değerlendirebilmektedir. Hafif kısık ateşte kahverengileşene kadar ısıtılan Kandıra kaymağına biraz tuz eklenerek çökene kadar karıştırılır ve kahvaltıda ya da makarnaların üzerine sos olarak kullanabilir.

NASIL ULAŞILIR

Kandıra’ya karayolundan 3 ayrı şekilde ulaşılabilmektedir. İstanbul-Ankara TEM Otoyolu üzerindeki Kandıra Sapağından ayrıldıktan 35km. sonra Kandıra’ya ulaşmak mümkündür. Adapazarı’na 45km. mesafede olan Kaynarca-Kaymas yolu üzerinden de Kandıra’ya ulaşılabilir. İstanbul ili, Şile ve Ağva yolundan da Kandıra’ya ulaşım olabilmektedir. Ağva-Kandıra arası ise 38km.’dir. Kandıra’ya yolunuz düştüğünde, sıcacık tatil köyleri ile ziyaretçilerine kucak açan Kandıra sizlere en iyi konaklama imkânlarını sağlar. Muhteşem kumsalı ve eşsiz manzarasıyla Kandıra; otel, pansiyon ve çadır gibi konaklama çeşitleri sunarak siz ziyaretçilerimizin en iyi şekilde hizmetindedir. Kerpe, Kefken ve Cebeci’de birçok konaklama yapabileceğiniz yerler bulunmaktadır. Ailenizle güzel bir hafta sonu geçirmek isterseniz Kandıra bulunmaz bir imkândır...

KONAKLAMA

Kandıra’ya yolunuz düştüğünde, sıcacık tatil köyleri ile ziyaretçilerine kucak açan Kandıra sizlere en iyi konaklama imkânlarını sağlar. Muhteşem kumsalı ve eşsiz manzarasıyla Kandıra; otel, pansiyon ve çadır gibi konaklama çeşitleri sunarak siz ziyaretçilerimizin en iyi şekilde hizmetindedir. Kerpe, Kefken ve Cebeci’de birçok konaklama yapabileceğiniz yerler bulunmaktadır. Ailenizle güzel bir hafta sonu geçirmek isterseniz Kandıra bulunmaz bir imkândır..

ÜÇ BEY – UÇ BEY ( Kandıra Notları )

Kandıra'ya iki kilometre mesafede ve Kuzeydoğu yönünde Kışla köyü yanında halk arasında eskiden beri “Üç Bey” adıyla anılan ne yazık ki halende “Üç Bey” denilen mevkiinin asıl ve doğru adı “Uç Beyi”dir. Selçukluların Bizanslılarla yaptıkları kanlı mücadele ve savaşlarda ileri gelen beylerini şehit veren imparatorluk nihayet bunların sayesinde Kocaeli'ne sahip olabilmişlerdir. Bununla birlikte Selçuk saltanatının yayılmasında büyük rolleri görülen Uç Beylerdir. Bu tabir zamanımız askerliğinde geçtiği gibi önemli bir yeri vardır. İncelemelerimiz gösteriyor ki artık bu mahallin adı “Üç Bey” değil, “Uç Beyi” olması gerekir. Halk bu kavramı birbirine karıştırmıştır.

Bu rivayete göre: Güya bu tepede Üç Bey meftun bulunduğundan dolayı Üç Bey deniliyormuş. Fakat bu efsane ve hurafenin ne dereceye kadar doğru olduğunu kestirebilmek kehanet olur. Bizim elimizdeki belgeler ve menkıbeler bu mahallin Uç Beyi olduğunda toplanmaktadır.

Kocaeli vilayetinin tarihi bakımdan çok zengin olduğu bu sütunlarda çeşitli zamanlarda belirtmiştik. Bu gerçeği hiçbir aydın insan inkâr edemez. Kocaeli hakkında yazılmış birçok tarihlerde bilgi mevcuttur. Fakat yıllardan beri ilgili bulunanlar niçin vilayet tarihini meydana getirememişler? Eğer zamanında böyle hayırlı bir teşebbüse girişilmiş olsa öyle zannederiz ki vilayetin bütün kazalarından azami istifade edilebilir ve herkes seve seve elinden gelen yardımı esirgemezdi.

Sonbaharda humuslu topraklara ekilen keten tohumları, mayıs ayında olgunlaşmaya başlar. Haziran ya da Temmuz gibi elle köklerinden sökülerek hasat edilen keten liflerin, desteler halinde toplanır. Destelerin sert bir yere vurulmasıyla tohumlarıyla ayrılan keten lifleri, bir hafta bir çuval içinde suda ıslanarak bekletildikten sonra güneşte kurutulur ve yıvı taşı ile izlenerek mengeneden geçirilir. Böylece lif haline gelen keten, tokmakla ezilerek topraktan geçirilir. Çıkrıktan geçirilen ve eğrilen lifler iplik haline getirilerek, düzen adı verilen dokuma tezgahlarında işlenir ve keten bezi haline getirilir.

Keten bitkisinden elde edilen liflerin çok uzun yıllar halat yapımında, Kandıra bezinin ise Romalılar döneminde gemilerde yelken bezi olarak kullanıldığına değinen Gülşah, bitkinin tohumlarından elde edilen yağın da hem aydınlanmada hem de yemek yapımında kullanıldığını, yağlı boyanın hammaddesi olan beziryağının da ketentohumlarının ezilmesi sonucu elde edilir..

"Seyrek Kalesi, Teksen Kalesi (Hisar Tepesi), Kerpe Antik Liman ve Kalesi, Vize Burnu-Bıyıklı Kumluğu arasında ki alanda; prehistorik buluntular, Pembe Kayalıklar ve taş ocakları, Cebeci Köyü- Kefken Adası'nda antik Apollonis Thynia Antik Kenti, Kıncıllı Köyü'nde Arkeolojik ve Doğal Sit alanı, Babalı Mevkii Çerkez Mağarası, Pınarlı Köyü Sardala Koyu Malkaya Manastırı Kandıra'dadır.

Kandıra'daki Tarihi - Doğal Mirası 46 adet eser Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenerek koruma altına alınmıştır.

https://www.kandiralilar.com/haber/dunyadan-cennete-acilan-pencere-kandira-3.html

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.