YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILININ SORUNLARI – Seyfettin KARAMIZRAK
YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILININ SORUNLARI - Seyfettin KARAMIZRAK
Okullar, uzun bir yaz tatilinin ardından yakında açılacak. Öğrencilerimiz, geleceklerinin teminatı olan, mutluluk yuvaları okullarına, özledikleri değerli öğretmenlerine, biricik arkadaşlarına “merhaba” demenin heyecanı içindeler. Hatta birinci sınıflar bu şevki tattı bile.
Fakat çocuklardaki bu tatlı heyecan, okul masraflarındaki aşırı artıştan ötürü, velilerde
endişeye dönüşmüş durumdadır. Özel okullara çocuğunu gönderen veliler bile tedirgin.
Eğitim öğretim ücretlerinin başını alıp gitmesinin yanında, okul formaları, yemek ücretleri ve servis ücretleri büyük bir meblağ oluşturmaktadır.
Devlet okullarında ise, “en iyi okul en yakın okuldur” projesi istenilen düzeyde hayata geçirilemediğinden, yine uzaktaki marka okullara rağbet devam etmektedir. Bu yüzden birçok devlet okullarının önü servis garajını andıracaktır. Çocuklarımız yaya gitmesi gereken okullarına yine servislerle taşınacaktır.
Devam eden bu sorunların yanında, en büyük çıkmaz da ders kitaplarında yaşanan sıkıntılardır. Milli Eğitim Bakanlığı, uzun bir süredir ders kitaplarını her yıl ücretsiz olarak öğrencilere sunmaktadır. Bu nedenle kaynak kitap alınması Bakanlıkla yasaklanmıştır. 2007’li yıllarda okullar ve öğretmenlerin öğrencilere kaynak kitap aldırmaması için Müfettişler tarafından okullar sıkı denetimden geçirilmekteydi.
Fakat zamanla bu denetimin kaldırılmasıyla eğitim kurumlarında kaynak kitap alınması hızlandı. Veliler ayrı bir masrafa sevk edildi. Gerekçe olarak, “devlet kitaplarının kalitesiz” basılması gösterilmektedir.
Bu haberler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl ders kitaplarını tekrar gözden geçirerek iyileştirme ve kaynak kitaplar ilave etme yoluna gitti.
Bu çalışmaları yetkililer olumlu bulsa da, eğitim kurumları yine de kaynak kitap aldırma hususunda kararlılar. Geçen gün internete düşen bir haberde; “bazı özel okulların devlet kitaplarını kilo ile geri dönüşüme yok pahasına satarak, fahiş fiyatlarla kendi bastırdıkları kitapları velilere sattığı” iddiaları yer aldı.
Bu haberin doğru olup olmadığının elbette araştırılması gerekir. Fakat şu kadarı bir gerçek ki, Bakanlığın bastırdığı devlet kitaplarının önemli bir kısmı okullarda okutulmamaktadır ve geri dönüşüme gitmektedir.
Yapılabilecek öncelikli iş, iki masraftan birinin kaldırılmasıdır. Bakanlık ya ücretsiz ders kitabı vermekten vaz geçmeli, ya da bu devasa masrafın boşa gitmemesi için ders kitaplarına yönelik yakınmaları ortadan kaldırarak, bu projeyi devam ettirmeli ve kaynak kitap alımını tamamen yasaklamalıdır.
Zaten bu eğitim öğretim yılı için yeni iyileştirmelerin yapılması mümkün olmadığından, acilen kaynak kitap satımını önlemeli, velileri büyük masraflardan, devleti de israftan kurtarmalıdır.
Eğitimin önemi ve değeri dikkate alındığında, gerektiğinde her türlü yatırımdan elbette ki kaçmamak gerekir. Fakat israf da yapılmamalıdır. İsraf, eğitimin öncelikli sorunlarından ve çözülmesi gereken en önemli konularından da biridir.
Sevgiyle kalın…
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.