Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

14Mar/120

14 Mart’ta Adaletsizlikler Son Bulmalıdır / Ömer ÇEKER

DSC_0089 14 Mart’ta Adaletsizlikler Son Bulmalıdır.

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker 14 Mart Tıp Bayramı açıklaması

Bir Doktorun 633 hastası

Sendika olarak yapmış olduğumuz araştırma neticesinde Türkiye'de 118 bin doktor görev yapıyor. Bu doktorlardan 68 bin 952'si Sağlık Bakanlığı'nda görev yapıyor. Doktorların 26 bin 258'i Üniversite hastanelerinde 23 bini ise özel hastanelerde görev yapıyor. 74 Milyon 724 bin nüfusa sahip Türkiye'de bir doktora 633 kişi, 100 bin kişiye 158 doktor düşüyor. Sadece Sağlık Bakanlığındaki görevli doktorlar dikkate alındığında bir doktora 1084 kişi düşmekte.

İlimiz Kocaeli’nde ise yaklaşık olarak kamuda 638 Uzman hekim 623 Pratisyen hekim, Üniversite Hastanesinde 248, Özel Sektörde 435 Uzman hekim 70 pratisyen Hekim görev yapmaktadır.

Bugünde kuru laflarla geçmesin

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Sağlık çalışanlarının en mutlu olması gereken ve coşkuyla kutlamaların yapılması gereken bir gün.

Fakat bu bayram bizim için ancak sözde bir bayram oluyor. Yetkililer sorunları çözüp, sağlık çalışanlarına bayram ettirmek yerine kuru laflarla bayramı kutluyor ve geçiştiriyorlar. Sığ kutlama mesajlarına mahkûm edilen bu bayramda biz haklı taleplerimizi gür bir sesle duyurmak adına bugün alanlara çıktık.

14 Martta yaptığımız bu eylemde çağrımız sağlık çalışanları için sorunlar yumağı haline gelen Performansa dayalı döner sermaye sistemini düzeltilmesidir.

Doktorundan Hemşiresine, Ebesinden, Sağlık Teknisyenine, Memurundan Hizmetlisine kadar sağlık kurumlarında hizmet veren tüm çalışanlar bu sistemden yakınmaktadır. Sendika olarak yaptığımız bir ankette performansa dayalı döner sermaye sistemini çalışanların yüzde 75.8'inin uygulamayı haksız ve adaletsiz bir uygulama olarak nitelendirmeleri sorunu açıkça ortaya koymaktadır.

Performansa dayalı sistem yanlıştır

Bu sistemin düzeltilmesini beklerken yapılan her yeni uygulama ile başka mağduriyetlerin ortaya çıkması bu durumu vahim boyutlara taşımıştır.

Artık performansa dayalı döner sermaye sistemine bir neşter vurmanın zamanı gelmiştir. Sistem artık sorunlar ve haksızlıklar sistemi adını almıştır. Aynı kadroya sahip aynı işi yapanlar arasında bile ayrımcılık yapan sistem adaletsizlikte sınır tanımamaktadır.

Sağlık çalışanları arasında böyle bir adaletsizlik yapan sistemde diğer kamu görevlilerin aksine sağlık çalışanlardan vergi alınması ayrı bir haksızlıktır. Kamuda hiçbir kurumda ek ödemelerden vergi kesilmezken, sağlık çalışanlarının döner sermayelerinden vergi kesintisi yapılmaktadır.

Yapılan vergi kesintisi de yetmemiş olacak ki Sağlık Bakanlığı döner sermaye yönetmeliğini değiştirerek sağlık çalışanlarının aldığı payda 200 TL'ye varan kayıplar görülmüştür.

Bu değişiklikte Bakanlığın hızını kesmemiştir. Bu mağduriyetin üstüne Kalite Yönetimi denetlemeleri ile bir cezalandırma sistemini de hayata geçirmiştir.

Servisin ters açılan kapısından, hastanenin bahçesine kadar sağlık çalışanlarını alakalarının olmadığı durumlardan çalışanlar sorumlu tutulmuş, ceza olarakta döner sermayeler düşürülmüştür. Hiçbir adalet sisteminde olmayan bu cezalandırma yöntemi ile Bakanlık döner sermayeyi çalışanlara karşı kullanır olmuştur.

Performansa göre döner sermaye veriyoruz sözü aslında döner sermayelerinizle istediğimiz gibi oynarız dönüşmüştür.

Döner sermayeleri elinde oyuncak yaparak her gün farklı bir oyun kuran Sağlık Bakanlığı'nın bu tavrı gelir gider hesabını döner sermayeye göre ayarlayan, kredi çeken, taksit ödeyen çalışanları ekonomik sıkıntıya sokmuştur.

Bu haliyle sağlık çalışanlarını geçim derdi yaşatan döner sermayelere emeklilikte ise adeta çalışanlara zindan hayatı yaşatmaktadır.

Çünkü, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle sağlık çalışanları emekli olduklarında gelirlerinin yüzde 50'den fazlasını kaybetmektedirler. Sağlık çalışanları geçinememe korkusuyla emeklilikte de çalışmak zorunda kalmaktadırlar.

Döner Sermaye adil hale getirilmelidir

Tüm bu sorunların kaynağı olan performansa dayalı döner sermaye sistemi artık içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Bir an önce sisteme tedavi şarttır. Sistemde sağlık çalışanlarının beklediği ve istediği şu değişiklikleri yapmanın zamanı gelmiştir.

Adil, hakkaniyet ölçülerine uygun, çalışanlar arasında haksızlığa yol açamayan bir döner sermaye sistemi kurulmalıdır.

Sağlık kurumlarında görev yapan sağlık çalışanlarının döner sermaye ek ödemeleri iyileştirilmelidir.

Tüm sağlık çalışanlarının döner sermaye gelirleri emekliliğe yansıtılmalıdır.

Sağlık kurum ve kuruluşlarında alınan döner sermaye ek ödemelerinden gelir vergisi kesilmemelidir.

Döner sermaye ödemelerini azaltan mevzuat değişikliklerinin iptal edilmelidir.

Kalite denetimlerinde düşük puan alan hastanelerde sorumlulukları olmadığı halde çalışanların döner sermaye ödemelerinin düşürülerek cezalandırılmalarına yönelik işlemin sonlandırılmalıdır.

Tüm bu talepler sistemi rahatlatacak ve sağlık çalışanlarını memnun edecek uygulamalar olacaktır. Sağlık Bakanlığı bir tıp bayramından söz edecekse bu düzenlemeleri hayata geçirmeli çalışanları sevindirmelidir. Aksi takdirde sağlıkçının bayram yapacak ve kutlayacak hali yoktur.

Sorunların çözüldükten sonra gelecek yıl gerçek anlamda bir tıp bayramı kutlamayı arzu ediyor ve tüm sağlık çalışanlarından güzel günler için verdiğimiz mücadelede yanımızda olmalarını istiyoruz.

Ömer ÇEKER Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı

DSC_0089 Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.