Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

31Ara/220

Her şey eski olsa da; olsun, yıl yeni – Öğr. Gör. Tümay MERCAN

SİTE-FOTO

Her şey eski olsa da; olsun, yıl yeni - Öğr. Gör. Tümay MERCAN / Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım B. / Yönetim / İletişim Danışmanı

Her yeni gelen yıla anlamlar yüklüyoruz. Ne çok beklenti içine giriyoruz.  Yeni yıl bize yenilikler getirsin istiyoruz. Yeni bir şey yapmadan yıl ne getirecek. İnsan avuntusu işte.

Her yeni yıla girerken eski kararlar gözden geçirilir, yeni kararlar alınır. Bazıları uygulanır, bazıları uygulanmaz. Öyle, böyle hayat geçiyor işte.

Göz açıp kapayıncaya kadar da yeni yıl geliyor. Hoop aynı döngüye devam.

Bu arada elbette işler yapılıyor, rutin devam ediyor ama katma değerli ne var? Yıl bitince bakıyorsun ki fazla bir şey yok.

Elbette bu herkes için geçerli değil. Ama çoğunluk böyle. Çoğunluk böyle olduğu için işte verimlilik yok. Siz verimli olmaya çalışsanız da başka işler verimli olmayınca hızınız kesiliyor.  Eh, sonuçta her birimiz birbirimizi tanısak da tanımasak da birbirimize bağlı işler yapıp birbirimizi etkiliyoruz. Hızlandırıyor veya yavaşlatıyoruz birbirimizi farkında olmadan.

TOPLUM ODAKLI OLMAK

Asıl sorunumuz birey odaklı olmaktan kaynaklanıyor. Herkes çok güçlü, çok iyi, çok akıllı, çok biliyor ya. Başkasının aklına ve fikrine ihtiyaç duymuyor ve tecrübeye önem vermiyor ya. İşte burada “ben bilirim” egosu  baskın çıkınca verimsizlik başlıyor.

Verim ortak akılla gelen bir durum.

Hızlıca birey odaklılıktan toplum odaklılığa geçmemiz gerek. Hangi işi yaparsanız yapın davranış ve işinizin, toplum için olumlu ve olumsuz çarpan etkisini hesap etmek gerekiyor.

Hangi dilimize doladığımız ama uymadığımız “kadim değerlerimiz” var ya, bunları uygulamak gerekiyor. Biliyoruz ama yapamıyoruz.

İNOVATİF BAKIŞ AÇISI

Giden, biten ve geri gelmeyecek yılın ve günlerin muhasebesini yaparken bunları da gözden geçirmek gerek. Elbette her şeyi başaramayabiliriz. Bazı işler çeşitli sebeple istediğimiz gibi olmamış olabilir. Bundan da ders alabilmek gerek.  İşte bu söylem de çok bildiğimiz ama yapamadığımız, gözden kaçırdığımız bir durum.  Hem bireysel hem de toplumsal olarak.

Yıl biterken kötüleri eski yılda bırakmayı istemek de bir alışkanlık. Ahh keşke öyle olsa. Demek ki kafaları da yenilemek gerekiyor. Yani bakış açısı, düşünce tarzını değiştirmek, inovatif bakış açısını yakalamak.  Ne diyelim, yeni yılda toplum olarak inşallah her şey daha iyi olur.  Daha verimli, akılcı çalışır ve gayret edersek elbette niye olmasın.

Bari yeni yılda bahane yerine çözüm üretmeyi alışkanlık haline getirelim ve engelleri aşalım. Evet, her şeyi genel yazdım. Herkes kendine bir pay çıkarabilir. Detayları kendi düşünebilir. (Düşünür müsünüz gerçekten)

Yeni yılda hep birlikte kendimiz, güzelim ve eşsiz ülkemiz ve dünya için neler yapacağız? Haydi düşünelim. Sahiden güzel bir yıla ihtiyacımız var.

Sözün özü; Yeni yılınız, kutlu, mutlu, sağlıklı, verimli ve bereketli olsun. Yeni yıl, sadece iyilere, iyiliklerle dolu olsun.

https://www.ozgurkocaeli.com.tr/makale/13479216/tumay-mercan/her-sey-eski-olsa-da-olsun-yil-yeni

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.