Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

27Eki/220

Mehmet Ziya Gökalp, 25 Ekim 1924 günü uçmağa varmasının 98. yıl dönümde saygıyla…. /

unnamedMehmet Ziya Gökalp, 25 Ekim 1924 günü uçmağa varmasının 98.yıl dönümde saygıyla.... / Mehmet BOZ
Mehmet Ziya Gökalp 25 Ekim 1924 günü, 48 yaşında, uçmağa varmıştı.
•Turancılıkla başlar ve Türkiye Türkçülüğüne, kültür, dil ulusçuluğuna varan bir ulusçuluk anlayışını erişir.
• 48 yıllık kısa yaşamında çok sayıda kitap ve makale yazmayı başarmış bir aydınımızdır.

Atatürk’ün “Fikir Babam” dediği Mehmet Ziya Gökalp'i uçmağa varmasının 98.yıl dönümde saygı, sevgi ile anıyorum. 25 Ekim 2022 Salı                                                                                               

***
•Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, eşi Vecihe Hanım’a gönderdiği taziye mesajında;                                                         “Muhterem eşiniz Ziya Gökalp Bey'in bütün Türk âlemi için pek acı bir kayıp teşkil eden ebedi yokluğundan doğan taziyetkârane hissiyatımı ve Türk milletinin samimi ve kalbi üzüntüsünü zatı ismetanelerine arz eder ve Türk millet ve hükümetinin bu büyük mütefekkirin ailesi hakkındaki müşfikane hissiyatını temin ederim” demektedir.

• Diyarbakır'daki Ziya Gökalp Müzesi, HDP'nin Ayn El Arap(Kobani) bahanesiyle anarşik eylem çağrısı sonucunda Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014 günlerinde  çıkan anarşik olaylarda PKK teröristleri tarafından yakılmıştı.

• M.Z.GÖKALP Vatan Şiirinde:
”Bir ülke ki camiinde Türkçe ezan okunur,                                       Köylü anlar manasını namazdaki duânın...
Bir ülke ki mektebinde Türkçe Kur'ân okunur,                           Küçük büyük herkes bilir buyruğunu Hüdâ'nın.                              Ey Türkoğlu, işte senin orasıdır vatanın!
.......
Bir ülke ki çarşısında dönen bütün sermaye,                         San'atına yol gösteren ilimle fen Türk'ündür; Hirfetleri(meslek örgütü) birbirini daim eder himaye;                                        Tersaneler, fabrikalar, vapur, tren Türk'ündür.                               Ey Türkoğlu, işte senin orasıdır vatanın!" demektedir.

• Gökalp böyle seslenirken Türk dili ve Yazaç(harf) devrimi (1 Kasım 1928) hakkında 100 yıl sonra bir siyasinin siyaseten dediklerine şaşmıyoruz. Not ediyoruz.                                              ***

ZİYA GÖKALP , GENÇ TÜRKLER VE İTTİHAT VE TERAKKİ

Düşünsel bir süreç olarak, Genç Türkler ve İttihat ve Terakki ile Ziya Gökalp’in düşünce ve ilişki yakınlığı askeri lise yıllarına kadar uzanmaktadır.

İmparatorluğun içinde bulunduğu bunalımlar birçok mektep öğrencisi gibi Gökalp’i de derinden etkilemiştir. Bu nedenle Gökalp, okul yıllarından itibaren ülke sorunlarıyla ilgili konulara yakın ilgi göstermiş; yaşamı boyunca birçok siyasi ve sosyal örgütlenme içerisinde yer almıştır.

Gökalp, düşünsel yaklaşımı dolayısıyla İttihat ve Terakki Cemiyetinde çeşitli kademelerde görevlerde de bulunmuştur.

Ziya Gökalp, 1908’de İttihat ve Terakki’nin Diyarbakır, Van ve Bitlis heyetlerinin müfettişliğine atanmıştır.

1909 yılında Darülfünun’da hocalık yapmak üzere İstanbul’a gelen Gökalp; orada birkaç ay kalmış, yeterli ücret alamadığı için tekrar Diyarbakır’a dönerek, “Peyman” gazetesini çıkarmaya başlamıştır.

1909 yılından son aylarında ise İttihat ve Terakki tarafından Selanik’e gönderilmesi  Ziya Gökalp’in hayatında yeni bir dönüm noktası olmuştur. Bu dönemde, dilde Türkçülüğü savunan Genç kalemler grubuna katılmış; bu dergide, dilde Türkleşme ile ilgili yazılar yazmaya başlamıştır. Burada, özellikle Ömer Seyfettin’den etkilenen Gökalp, artık Türkçü Gökalp’tir.

Ziya Gökalp, 48 yıllık kısa yaşamında çok sayıda kitap ve makale yayınlamış, bazı  gazete ve dergilerin yayımlanmasına öncülük etmiş ve yazılarıyla katkıda bulunmuştur.(1 )

(1 )Bir Türk Düşünürü Olarak Ziya Gökalp: Hayatı, Kişiliği ve Düşünce Yapısı (http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/37/59/561.pdf

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.