Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

27Tem/220

Manavları kimse yok sayamaz! – Adem TURGUT

indirManavları kimse yok sayamaz! - Adem TURGUT

    Manavlar, Kuzey Batı Anadolu’nun gerçeğidir. Bolu’da yaşadım, Sakarya’da okudum- askerlik yaptım. Kocaeliliyim. Bu coğrafyanın ortak kültürünü iyi bilirim, bu bölgenin ortak kültürü Manavlardır.

Türkologlara Anadolu'da yerleşik hayata ilk geçen Yörükleri tanımlamada kullanmış Manav kelimesi... Bu konuyu en çok araştıran akademisyenlerden biri olan Işıl Altun Hoca da öyle diyor: “Orta Asya’dan, Batı Anadolu’ya gelen Türk, Türkmen, Yörük… Oturursa Manav, gezerse Yörük…”

Manavlar hakkında kabul edilen resmi görüş: Yörüklükten vazgeçmiş; ziraat, küçük ticaret ve el sanatlarıyla uğraşan Yörükler'dir. Anadolu'ya Moğol ve Selçuklu tehlikesinden dolayı Latinler, Bizans ve İznik İmparatorluğu döneminde yerleşen ve yerleştirilen Uz, Peçenek, Kuman, Bulgar Türklerinin yerleşik hayata geçen yörüklerle kaynaşmasıyla oluşan bir halktır.

Yani Manav; “bir yere sonradan gelenleri, yerleşik olanlardan ayırt etmek için kullanılan” ve “Türkçe dışında dil bilmeyen” topluluk anlamında kullanılan bir kavramdır.”

MANAVLAR KOCAELİ’NİN ÇOK ÖNEMLİ BİR GERÇEĞİDİR

Bizim ilimizin önemli gerçeklerinden biri de manavların varlığıdır. Özellikle bizim kırsal bölgelerimizdeki köylerin yüzde 70’i Manav köyüdür. Kandıra’dan Gebze’ye uzanan bir hatta Manavlık hakim…

Tabi kentlerde de öyle…
İzmit’in Doğu yerleşimleri Manavlarla doludur.

Demografik olarak Manavlar çok güçlü bir konumda…

Son yerel seçimde manavların yüksek sesle serzenişlerini duymuş- dinlemiş bir olarak kent hayatında bunun karşılığını alamadıklarını rahatlıkla söyleyebilirim.

Manavları kimse yok sayamaz, saymamalı…

MANAVLARIN BİRİKİMİ ÇALIŞMALAR

Aslında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kent kültürünü oluşturmak ve geliştirmek adına çalışmalar yaptığında doğrudan Manavların tarihsel ve kültürel birikimlerinden yararlandı.

Selçuklu ve Osmanlı döneminden bu yana Kocaeli’de yaşayan Manavların kültürünü yaşatmak için de çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli’nin yöresel yemeklerini kitaplaştırdı, Kocaeli Türküleri albümlerini çıkarttı.

Her biri Manav kültürünün birikimleri ile dolu…

Benim de çok beğendiğim çalışmalar.

Yeter mi?

Yetmez…

MANAV KÜLTÜRÜ MÜZESİ

Dün itibarıyla bir önemli hamle daha yapıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Yerel Kültür Platformu işbirliği ile kurulması planlanan Manav Kültürü Müzesi ile ilgili Portakal Hafız Konağında basın toplantısı düzenlendi.

Fikir güzel…

Ama adı üstünde fikir düzeyinde…

Müze demek birikim, yaşanmışlık, bilgi ve materyaller demek. Bu da kolay olacak bir işi değil.

Manav Kültürü Müzesi basın toplantısını müzenin yapılacağı yerde yapmayı tercih ettiklerini söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu,

“Manav Kültürü Müzesi projesini bugün itibariyle başlatıyoruz. Portakal Hafız Konağının araştırma ve belgeleme çalışmaları yapılacak, kalıcı çalışmalarla 2023 yılının ilk aylarında müzemizi açacağız. Yerel Kültür Platformunun bugüne kadar verdiği desteğini bundan sonra da devam etmesini istiyoruz. Koleksiyonların verilmesi, günlük hayattaki nesneler, albümler, sözlü tarihi ile ilgili bize destek vermelerini istiyoruz. Tüm manav dernek ve vatandaşlarımızı da buraya davet ederek katkı almak istiyoruz. Sizlerin bu sürece dahil olmanızı istiyoruz. Sürece dahil olursanız çok daha popüler ve kalıcı bir müze kazanırız diye düşünüyoruz. Burada atölye çalışmaları da düşünüyoruz.”

MANAVLARIN BOYNUNUN BORCUDUR

O zaman şöyle bir değerlendirme yapma hakkım olduğunu düşünüyorum:

Siyasi ve sosyal hayatta manavlar bu kentte hak ettiği karşılığı göremiyor. Eyvallah. Bu konudaki mücadelelerinde de destek olmak boynumuzun borcu. Her parti içinde hak talep edebilirler.

Ama…

Manav Kültürünü gelecek kuşaklara taşıyacak bu müze çalışmasına destek olmak da tüm manavların boynunun borcudur.

Hadi görelim.

https://www.ozgurkocaeli.com.tr/makale/11474028/adem-turgut/manavlari-kimse-yok-sayamaz?fbclid=IwAR0SbNbLhAX3kAxOWSxtcPlxBn_HD1pmWdPQ6cXqoKKIQYYphiqlm_arJms

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.