Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

4Nis/220

Prof. Dr. Mete Gündoğan Konferansı

IMG-0703

26. Mart 2022 Cumartesi / Kocaeli Aydınlar Ocağı, Ramazan öncesi son programını Prof. Dr. Mete Gündoğan ile ve Türk Ekonomisi üzerine yaptı.

İzmit Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantı büyük ilgi gördü. Aydınlar Ocağı başkanları; Süleyman Pekin, Ruhittin Sönmez, H.İbrahim Kahraman ve Ahsen Okyar ve çok sayıda dinleyici katıldı.

EKONOMİK POLİTİK

Sunuculuğunu Aydınlar Ocağı yöneticisi Av.Şeref Gönenli’nin üstlendiği programın açılış konuşmasını yapan KAO başkanı Süleyman Pekin konuklara ve katılımcılara teşekkür ederek uzun zamandır ekonominin ülkede birinci gündem olduğundan bahisle farklı isimlerin bu alandaki çözüm arayışlarına kulak vermeye çalıştıklarını ifade etti. Daha sonra konferansın konuğu Prof. Dr. Mete Gündoğan’ın biyografisi okundu ve “Ekonomi Politik, Jeopolitik ve Teopolitik Bağlamda Türk Ekonomisi” başlıklı sunumu yapması için söz kendisine bırakıldı.

İÇ BORÇ:6.7 TRİLYON

Prof. Gündoğan; bugünkü anlamda ‘para’nın I.Dünya Savaşı’yla takdim edildiğini ve II.Dünya Savaşı’yla da cari ortodoks ekonominin yani ‘para sistemi’nin kurulduğunu örneklendirerek ekonomi ile iktisat kavramlarının farklılığı üzerinde durdu. Doğal iktisat döngüsünü mal ve hizmetler ile para çemberleri üzerinden açıklayan Gündoğan; borç, faiz ve rezerv sistemi hakkında da bilgi verdi. “Üretim sektörü, finans sektörünün kölesi olmuş durumda” diyen Mete Gündoğan; Türkiye ’de 30-35 milyonluk çalışan nüfusun 85 milyona baktığını ve Mart 2022 itibariyle hane halkı kredi borcunun toplamda 5,4 trilyon liraya ulaştığını, dış borcun ise 454 milyar dolara ve iç borcun da 6.7 trilyon liraya vardığını söyledi.

AFRİKA SU SAVAŞLARI

Borca dayalı para sisteminde tefeciliğin faizcilik şekliyle meşrulaştığını “Devleti bankalar yönetiyor” ve “Parası olanın itibarı oluyor. Para, bir avuç adamın arasında dolaşan bir devlet haline dönmüş” sözleriyle ifadelendiren Prof. Gündoğan, covid krizi sonrasında tedarik zincirlerinin kırılmaya başladığını da belirtti. Ukrayna’daki savaşın öncelikle Avrupa için tehdit teşkil ettiği, Ortadoğu’daki savaşların da öncelikle Türkiye için tehdit teşkil ettiğini beyan eden Gündoğan, Etiyopya üzerinden başlatılabilecek Afrika Su Savaşlarına da dikkat çekti. Gündoğan, ayrıca bazı teo-politik öngörülerde de bulundu.

ÖDEMELER DÜZENİ OLUŞTURUR

Çözüm olarak ise kendi kendine yeterlilik, kadim geleneklere ve birlikteliklere dönüş, bölge içi ve bölge dışı ticaret gibi başlıklar altında şu maddelere yer verildi: Adalet temelli yeni bir ekonomik havza oluşur. Göreceli üstünlükler kullanılır. Yeni bir ödemeler düzeni oluşur. Tarihsel ve kültürel ortak bağlar ortak prensiplere dönüşür. Türkiye adaleti temin ederse yardım görür ve bölge ekonomisin merkezi olur.

Yazılı olarak iletilen sorulara verilen cevaplarla kapsamca daha da zenginleşti.

Ardından Prof. Mete Gündoğan, salon çıkışında kurulan masada kaleme aldığı kitaplarını okurları için imzaladı.

IMG-0700

IMG-0708

PHOTO-2022-03-26-15-08-22

IMG-0694

IMG-0696

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.