Başarılı organizasyon kurmak – Mehmet YILMAZ
Başarılı organizasyon kurmak - Mehmet YILMAZ
Başarılı organizasyonlar kurmanın ön şartıdır başarılı insanlarla birlikte olmak. Bir pazılın parçası gibi, büyük resmin içerisinde yerli yerine yerleştirmektir. Bu da başarılı insanları bulmak, başarılı oldukları alanlara yerleştirmek ve yanında tutmakla olur.
Başarılı insanlar kendisinden geride olanları takip etmez. Öncelikle siz başarılı olmalı ve başarılı insanları çevrenizde toplamalısınız. Bu da mikrodalga fırında yemek pişirmek gibi akşamdan sabaha olacak bir iş değildir. Zaman ister, emek ister, bedel ödemek ister.
İnsan, çevresiyle insandır derler. Bu yüzdendir ki kim olduğumuz, en az kimlerle beraber olduğumuz kadar önemlidir. Bir insanını kalitesini anlamanın en kestirme yolu, onun çevresindeki insanların kalitesine bakmaktır. “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” atasözünde olduğu gibi.
Hiçbir insan söyleyeceği sözlerde ve vereceği kararlarda bilgi derinliğinin ötesine geçemez. Seçme özgürlüğü, çağımız insanının en önemli özelliğidir der R. V. Emerson. Alanında ehliyet, liyakat ve prensip sahibi insanları yanına alacaksın. Onlar sana gelmezler, sen gidip bulacaksın.
Kendileri için neler yapabileceğini soran insanlardan uzak durmalısın. Takım için katkı koyma gayreti içerisinde olan insanlardır araman gereken. Takım ruhuyla, iş birliği içerisinde çalışacak insanlarla iyi takımlar kurulur. Bu topluluktaki insanların her biri bir diğerinin ipine inanarak kuyuya inebilir. Bir topluluktan başarılı bir organizasyon oluşturan da bu güvendir.
Duvar örmek istiyorsanız elinizde ne kadar güzel taşlar olursa olsun, her taşı doğru yerine koymak zorundasınız. Düz duvar taşını köşeye, köşe taşını temele koyamazsınız. Her taşı yerli yerine koymak zorundasınız. Taşları yerli yerine koyarak belki duvarı örebilirsiniz, fakat sağlam olduğundan emin olamazsınız. Taşlar arasına harç koymamışsanız, duvarın güvenli olduğunu düşünebilir misiniz? Taş duvarda harç misali organizasyonlarda insanları bir arada tutan güvendir. Başarılı organizasyonların en önemli unsurudur güven.
Başarılı organizasyon kurmanın olmazsa olmazlarından biri de iyi bir karaktere sahip olmaktır. Senin iyi bir karaktere sahip olman yetmez. Çevrende de karakter sahibi insanları toplaman gerekir. Çünkü karakter kişisel nitelik ve davranışların belirleyicisidir. Karakteriyle güven vermeyen birilerinin olduğu yerde samimiyet ve iş birliğinden bahsedilemez.
Amaç ve ideal birliğinin de organizasyon başarısındaki rolü unutulmamalıdır. Aynı amaca hizmet eden insanların sinerji oluşturur. Bu yönleri ve doğrultuları aynı olan kuvvetlerin bileşkesi gibidir. Aynı amaca hizmet eden insanlarla, farklı amaca hizmet eden insanların guruba katkıları aynı olmaz. Bu insanların birlikte hareket etmesi de yeterli olmaz. Başarı için organizasyon kurallarına da sadık ve harfiyen bağlı olmaları gerekir.
İyi anlaştığın, seninle aynı özelliklere sahip insanları yanında toplaman başarılı organizasyon kurmanı sağlamaz. İyi organizasyonlar farklı alanlarda iyi olan insanların bir araya gelmesiyle kurulur. Farklı kişilik özelliklerine sahip olan insanları çevrende topla. Aynı alanda iyi olmak gibi aynı kişilikte olduğun insanlarla da iyi organizasyon kurulmaz. İnsan ilişkilerinde kişilik farklılıklarını göz ardı edemezsin.
Özelliklerini sevdiğin, birlikte olmaktan keyif aldığın insanlarla da başarılı organizasyonlar kuramazsın.
Çocukluğunda mahallede top koşturduğun takımları düşün. Takımına kimleri seçerdin? Daha çok iyi anlaştığın samimi arkadaşlarınla aynı takımda olmak isterdin. Bunun adı takım değil, taraftar toplamak olur. Mahalle takımlarında işe yarar belki, şampiyon takım kurmak istiyorsan ille de sevdiklerim yanımda olsun diyemezsin.
Olaylar ve olguları yorumlama biçiminiz, dünün düşünce tarzıyla devam ederse günü yakalama şansını kaçırırsınız. Dünya hakkındaki görüşünüzü, insanlar hakkındaki düşüncelerinizi, eğitim, yönetim, liderlik ve siyasete bakış açınızı günün gerçeklerine göre yeniden gözden geçirin.
Paradigmanızı değiştirin, Bu ancak yeni bilgiler öğrenerek kendinizi geliştirmekle mümkün olur. Çevrenizde olup bitenleri dikkatle gözleyin, insanları iyi tanıyın. Böylece bakış açınız, çevrenizi anlama ve anlamlandırma düşüncenizi değişir.
Eski düşünce tarzınızı değiştirmeden, yeni gelişmeleri kavramanız mümkün değildir. Yaptıklarınızı değiştirmeden de alacağınız sonuç değişmeyecektir.
Başarılı organizasyon kurmak başarılı olmak, başarılı insanları çevrende toplamak ve onları en iyi olduğu alanlarda görevlendirmekle mümkün olur.
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.