Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

30Ara/210

BAŞARININ ÖNÜNDEKİ İKİ BÜYÜK ENGEL! – F. Özge ÇELİK

DanışmanıBAŞARININ ÖNÜNDEKİ İKİ BÜYÜK ENGEL! – Psikolog F. Özge ÇELİK

Psikolog ve Aile Danışmanı F.Özge Çelik, hayatımıza ve başarılarımıza gölge düşüren kararsızlık ve korku üzerine konuştu.

Psikolog F.Özge Çelik, Başarının Önündeki İki Büyük Engel!

Psikolog ve Aile Danışmanı F.Özge Çelik‘in Kararsızlık ve Korku üzerine isimli yazısı;

“Günlük yaşantımızdaki küçük kararlar kim olduğumuzu tanımlar.

Sabah uyandığımız zaman işe giderken ne giyeceğimiz,akşam yemeğinde ne yiyeceğimiz konusunda bazı kararlar alırız.

Fakat kararsızlıklarımız da bir tereddüt vardır, neyin ya da hangisinin daha doğru olduğu konusunda bir sonuca varamama söz konusudur.

Kişi sürekli kararlarının yanlış olabileceği, yanlış yaparsa sonradan pişman olacağı düşünceleri ile meşguldür. Eğer zihninizde ki bu belirsizliğe bir çözüm bulmazsanız düşünceleriniz sizi olduğumuz yere hapsedebilir.

Öncelikle kararsızlığın kişinin yaşamını ne derece etkilediği konusuna bakılmalıdır. Stres yaratıyorsa, zaman kaybına neden oluyorsa, diğer insanlarla ilişkileri bozuyorsa, üretkenliği ve işimizi yapmayı olumsuz etkiliyorsa,işleri bir türlü sonuçlandırılamıyorsa yaşanan kararsızlığa bir ruhsal sorun olarak yaklaşılmalıdır.

Ayrıca belli konularda mı yoksa hemen her konuda mı olduğu, eskiden beri mi yoksa yakın zamanda ortaya çıkan bir durum mu olduğu da önem taşımaktadır. Bu düşüncelere sıklıkla kaygı ve korku da eşlik eder.

Kaygı; gülmek, ağlamak kadar doğal bir duygudur.Bu duygular belli bir seviyede kaldığında yaşamımızı sürdürebilmemiz için bizi motive eder.Örneğin; Sınava girmeye hazırlanan bir öğrenci; sınavdan kalmak,sene tekrarı yapmak gibi endişelerinden dolayı ders çalışır.

Burda öğrencinin endişeleri kişiyi çalışmaya sevk eder.Bu durumda endişe kişiye  fayda sağlamış ve yaşamında bir sorunu çözmesine neden olmuştur.

Kaygıya bu anlamıyla bakıldığında,kişiye günlük problemlerle baş etmek için motive ettiği için aynı zamanda  bir problem çözme sürecidir.

Sizde hayatınızda kaygıyı barındırırken belli bir seviyede korkmadan net bir şekilde barındırmanızın şu süreçte hayatta kalma becerilerinize iyi geleceği kanaatindeyim.

Sözlerimi sonlandırmadan önce size korku ve kararsızlık üzerine bilinen çok güzel bir hikâyeden bahsetmek istiyorum.

Aykırı profesör elinde bir fare ve kutu ile salona girdi. Öğrencilerin şaşkın bakışları arasında fareyi kutunun içine koydu ve kutuyu kapattı.

Kutunun hava almadığı açıktı. Salona dönerek: “Bu kutuya iki gün kimse dokunmayacak dokunan bu dersi geçemez!” dedi ve salondan çıkıp gitti.

Salondaki öğrenciler olaya bir anlam verememişlerdi. Kimisi kutunun içindeki fareyi çıkarmayı düşündü ama cesaret edemedi.

İki gün boyunca ders görülen sınıfta kutu öylece kaldı. Ne olacağını merak ederek iki gün geçirdiler

İki gün sonunda tekrar dersi olan profesör salona girdi ve kutuya yaklaşarak açtı. Tabi ki, kutunun içindeki fare artık yaşamıyordu. Öğrencilerden birçoğu üzülmüştü. Profesör sınıfa dönerek farenin neden ölmüş olabileceğini sordu. Sınıftan birçok farklı ses ve fikir yükseldi;

─ Havasızlıktan…

─ Açlıktan…

─ Susuzluktan…

Her öğrenci olabilecek ihtimalleri saymıştı. Profesör kutuyu havaya kaldırıp içini öğrencilere gösterdi.

Kutunun her tarafı kemirilmiş vaziyette ve minik deliklerle kaplıydı. Ardından devam etti;

─ Görüyorsunuz değil mi? Fare anlaşılan bu kutudan çıkmak için epey mücadele etmiş. Bunu kutunun içindeki minik diş izlerinden ve irili ufaklı deliklerden anlıyoruz.

Ancak şu var ki fareyi sizin dediğiniz gibi ne havasızlık nede açlık öldürdü. Farenin ölümüne neden olan iki şey var; Kararsızlık ve Korku…

Kararsızlık, çünkü fare kutunun her yerini parçalayıp, her noktayı ayrı ayrı kemireceğine sadece tek bir köşesini ısırıp parçalasaydı ve bunda da kararlı olsaydı o deliği büyütecek ve kutudan çıkıp kurtulacaktı.

Korku, çünkü eğer siz öğrenciler benden ve notlarının düşmesinden böylesine çok korkmasaydınız, kutuyu açıp fareyi serbest bırakabilirdiniz. Ancak korkudan dolayı size yanlış gelen bir işe göz yumdunuz.

Hayatta bizi başarıya götüren yolda karşılaşacağımız en azılı düşmanlardır, kararsızlık ve korku.

Kararsızlıkla zaman tüketmeyin, kafanıza tek bir şey koyun ve o yolda ilerleyin.

Sevgiler,

SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM.”

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.