Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

19Kas/210

Gazeteci Yazar İlhan E. Darendelioğlu’nu kaybettiğimiz 42 yıl olmuş..

1416303233_thumb

GAZETECİ – YAZAR  İLHAN EGEMEN DARENDELİOĞLU:
(d. 1921 - ö. 19 Kasım 1979)
Sarı Basın Kartı sahibi gazeteci, yazar, tarih araştırmacısı.
Komünizmle mücadelede Türkiye’de öncü olan ve bu yolda çıkardığı dergi ile insanların kızıl tehlikeden uzak durmasını sağlayan, kutlu yolda şehit düşen İlhan Egemen Darendelioğlu, 1921 yılında İçel Tarsus İlçesi’nde doğdu.
İlk ve ortaokul eğitimini Tarsus’ta tamamladı. Daha sonra Adana Erkek Lisesine kayıt oldu. Hatay’ın ülke sınırlarına katılmasıyla yakın arkadaşlarıyla birlikte oradaki Türk çocuklarına örnek olmak için Hatay’da eğitimine devam etti.
Lise yıllarında Toprak adlı “edebiyat-sanat” dergisini çıkarmaya başladı. Derginin sahipliğini bu dönemde Sâkıp Önal üstlendi.
Liseyi bitirdikten sonra eğitimine İstanbul Üniversitesi Türkoloji bölümünde devam etti.
1950 yılında askere gitti ve yedek subay olarak görevini tamamladı.

Askerlik sonrası İstanbul’da bir süre Türkçe Öğretmenliği yaptı.
İstanbul’da bir basımevi kurarak burada “fikir-sanat-ülkü dergisi” olarak Toprak’ı çıkarmaya başladı. Bu dönemde derginin sahipliğini Mahmut Ünal ve kendisi üstlendi. Dergiye gelen yazı ve şiir seçmelerini İlhan Darendelioğlu yapmakta idi. Daha sonraki yıllar bu görevi Nureddin Pakyürek üstlendi.
Eylül 1962’de kurulan Türkçüler Derneği’nin ilk toplantısına kurucu üyeler dışında Mustafa Kafalı, Altan Deliorman ile derneğe üye kabul edildi. Türkiye’de komünist faaliyetlerin artması üzerine İzmir’de Türkiye Komünizmle Mücadele Derneği kuruldu.
Derneğin ilk olarak başkanlığını Nejat Halil Pala yapmakta idi. Komünizm tehlikesini gören Darendelioğlu, bu derneğe üye oldu ve 1965 yılında derneğin genel başkanı seçildi. Derneğin 78 şubesini gezerek “Türkiye’de ve Türk basınında komünizm faaliyetleri” hakkında konferanslar verdi.
Milletvekili ve gazeteci sıfatı ile yurt dışında konferanslara davet edildi. Çin, Almanya, Libya’da konferanslar verdi.
1969 seçimlerinde Adalet Partisinden İstanbul Milletvekili seçildi. Parti içindeki sorunlardan dolayı arkadaşlarıyla birlikte Demokratik Partiyi kurdu. Bu partinin kapanmasından sonra Milliyetçi Hareket Partisine katıldı. Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul İl Teşkilatında görev alarak siyasi hayatını sürdürdü.
Değişik gazete ve dergilerde yazar olarak görev ifa eden Darendelioğlu Bizim Anadolu gazetesi başyazarlığında bulundu.
19 Kasım 1979 tarihinde yayınlamakta olduğu Toprak Dergisi’nden çıkıp arabasın binerken birden fazla kişi tarafından komünistler tarafından düzenlen suikastta çapraz ateş sonucu öldürüldü. Öldürülmeden önce Aydınlık gazetesi sürekli solculara Darendelioğlu’nu hedef gösteriyordu. Katilleri bulunamadı. Çıkardığı dergi gibi TOPRAK oldu ama fikirleri yaşamaya devam ediyor.
Cenazesi doğduğu Kürkçüler Köyü’nde toprağa verildi.
Eserleri:
Türk Milliyetçilerinin Kalemiyle Atatürk,
Türkiye’de Milliyetçilik Hareketleri,
Pazarlar Kanlı İdi,
Türkiye’de Komünist Hareketleri,
Türk Milliyetçiliği Tarihinde Büyük Kavga,
Nazım Hikmet Vatan Şairi mi, Vatan Haini mi?

Not:

Sultanahmet İİTİ Akademisi talebesi olarak 1973-1977 yılları arasında İstanbul Beyazıt’taki yerinde sürekli olarak ziyaret ve sohbet etme imkanı buldum.

Bu iyi ve güzel insanı 19 Kasım 1979 tarihinde ebediyete uğurladık. Sanki dün gibi ama 42 yıl geride kalmış..

ALLAH RAHMET EYLESİN, MEKANI CENNET OLSUN.

ALLAH RAHMET EYLESİN, MEKANI CENNET OLSUN…

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Kategori: Mesaj Yorum gönder.
Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.