Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi TABİP’te başarı oranı yüzde 78
TABİP’te başarı oranı yüzde 78
Büyükşehir Kırsal Tarım ve Aromatik Bitkiler İl Koordinatörü Abdullah Köktürk, Kocaeli çiftçisini kalkındıracak TABİP’te yüzde 78’lik bir başarı yakaladıklarını açıkladı. Köktürk, önümüzdeki hem başarı oranını artıracaklarını hem de yıl ekim alanını 5 bin dekara kadar çıkmayı planladıklarını ifade etti.
EN ÖNEMLİ KIRSAL KALKINMA HAMLESİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra’nın tarımsal kalkınmasına destek sağlamak amacıyla başlatılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi TABİP kapsamında 2 milyon biberiye fidesi, geçtiğimiz yılın ekim ayında toprakla buluştu. 11 Temmuz 2021’de de ekili alan sayısı 1.200 dekara, fide sayısı da 2.5 milyona çıkarıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın büyük önem verdiği, Kocaeli’nin en önemli kırsal kalkınma hamlelerinden biri olan TABİP, sadece kırsal kalkınmayı ve çiftçilerin gelir düzeyini artırmayı değil, kentten köye göçü de teşvik etmeyi amaçlıyor.
4 İLÇE DAHA KATILDI
Kandıra’da başlayan projeye bu yıl İzmit, Kartepe, Derince ve Karamürsel ilçeleri dahil edildi. Bir yandan da Kocaeli Üniversitesi Arslanbey Yerleşkesi’nde bulunan 50 dönümlük boş araziye tıbbi nane ekimi yapıldı. TABİP ile birlikte aynı zamanda kadın istihdamında da artış sağlandı. Kadınlar, fide dikiminde çalışarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Geçen yıl başlatılan proje hakkında Büyükşehir Kırsal Tarım ve Aromatik Bitkiler İl Koordinatörü Abdullah Köktürk, Kandıra da bulunan dikim alanında bilgiler verdi.
ARAZİ HAKKINDA KONUŞTULAR: Proje ile ilgili denetimlerini düzenli olarak yapan Abdullah Köktürk, Sucuali Mahalle Muhtarı İlyas Alak ve Tıbbı Aromatik Bitkiler Kontrol Mühendisi Neslihan Kurt ile biberiye ekili arazi hakkında konuştu.
EKİM ALANLARI ARTTI
Abdullah Köktürk, ekim alanlarının 1.200 dekarı bulduğunu ve sadece biberiye ekiminin yapılmadığını ifade etti. “Büyükşehir Belediyemizin aromatik bitkiler ile ilgili proje çalışmaları planlandığı gibi devam ediyor. İlk etapta 1.000 dekar olarak planladığımız biberiye ekimi Kandıra bölgesi ağırlıklı olarak şu an 1.200 dekarı buldu. Önümüzdeki seneye kadar 104 çiftçimiz, biberiye bitkisinin ekim ve dikim bakımı ile meşgul. Müracaatlar devam ediyor. İzmit, Derince ve Körfez köylerimizdeki çiftçilerimizin talepleri de var. Çiftçimizin müracaatları inceleniyor, tarlaların uygun olup olmadığına bakılıyor. Uygun görülen tarlalarda ekim ve kasım aylarında ekim işleri yapılacak.
SADECE BİBERİYE DEĞİL
Tabi sadece biberiye değil, diğer taraftan oğul otu, tıbbi nane gibi ürünlerin de ekimi yapılıyor. Aslanbey’de üniversiteye bağlı kampüs alanı içerisinde kullanılmayan, boş duran araziye Büyükşehir Belediyemizin ilgili birimlerince 50 dönüm civarında tıbbi nane ekilmiş durumda. Hem de son derece gelişmiş teknik bir tecrübe ile. Damlama ve sulama çalışmaları da bitmek üzere. Büyükşehir Belediyemiz çiftçimize ekim dikim ve bakım konusunda da büyük destekler vermeye devam ediyor. Diğer taraftan yetişen aromatik bitkilerin hasat ve hasat sonrası için de hazırlıklarını yapıyor. Bitkilerin kurulama ve damıtma ile ilgili yerleri hazırlandı ve fabrikanın da kamuoyunun da bildiği gibi temelleri Kullar bölgesinde Hal Müdürlüğü’ne yakın bir yerde temelleri atıldı ve inşaat devam etmektedir” dedi.
5 BİN DEKARA ÇIKACAK: Büyükşehir Kırsal Tarım ve Aromatik Bitkiler İl Koordinatörü Abdullah Köktürk, ekim ayında ekilen biberiye tarlasını inceledi. Köktürk, önümüzdeki yıl planlanan ekim alanının 5 bin dekar olduğunu dile getirdi.
BAZI ZORLUKLAR OLABİLİYOR
Abdullah Köktürk, projede ufak tefek zorluklar olduğunu belirtse de yüzde 78 oranında başarı sağlandığını söyledi. Köktürk, “Her yeni bir projede, yeni bir çalışmada ufak tefek zorluklar olabiliyor. Geçen yıl başlatılan aromatik bitki ekimleri zamanında, toprağın tavını bulamaması, yağmurlu bir mevsim geçirmemiz, toprağın ıslak ve çamur olması diğer taraftan ağır kış şartlarının yaşanması gibi sıkıntılar oldu. Bunlar çok büyük oranda çözüldü ve yüzde 70’lere varan randımanlı bir sonuçla bugün çok şükür karşı karşıyayız. Çok az miktarda toprak seçiminde ve kış şartları sonucunda sıkıntı yaşanan tarlalarımız olduysa da bunlar ya yeniden toparlandı ya da ekim alanı iptal edildi. Sıkıntılı yerlerin yüzdesi 3’ü 5’i geçmez.
BÜYÜKAKIN ÖNEM VERİYOR
Bu projeye Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Büyükakın çok önem vererek takip ediyor. Başkanlığımızın takip ve talimatları doğrultusunda genel sekreterimiz, ilgili genel müdürümüz, genel sekreter yardımcımız, daire başkanımız, şube müdürümüz ve proje elemanlarımız tam bir uyum içinde koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalar projenin yüzde 78 oranında başarılı olmasını da sağladı” dedi.
BÜYÜKŞEHİR’DEN TAM DESTEK: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Tıbbi Aromatik Bitkiler Projesi ile çiftçiye fidesini veriyor ve ekimine yardımcı oluyor. Her türlü teknik danışmanlık hizmetleri yerine getirilirken, zor olan hasat işini de belediye üstleniyor. Çıkan ürünlerin satın alma garantisi de veriliyor.
ÇİFTÇİYİ İYİ TANIYORUZ
Abdullah Köktürk konuşmasının devamında ise şunları söyledi; “Büyükşehir Belediyemiz aromatik bitki ekimi, bakımı ile uğraşan çiftçilerimizin her zaman yanında olmuş ve olmaya devam edecektir. Biz de belediyemizin ilgili birimleri ile köylerimiz ve çiftçilerimiz arasındaki koordinasyonu sağlıyoruz. Köy çocuğu olmamız, çiftçi olmamız, geçmişteki görevlerimizin de kazanımları sonucunda çiftçiyi tanıyoruz, dilinden derdinden anlıyoruz. Eski bir belediyeci olarak da bu kurum ve kurum çalışanlarını tanımamız, bu projeden verim alınmasını sağlıyor.
BAŞKANIMIZ KAFA YORUYOR
Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Büyükakın yerel yönetimlerin çalışma alanlarının her geçen gün genişlediğini ve gelişmesi gerektiğini de sık sık gündeme getiriyor. Başkanımızın, çiftçimize nasıl yardımcı olabiliriz, çiftçilerin hayat seviyesinin yükselmesine nasıl katkıda bulunabiliriz, köyden göçü bir nebze olsun azaltabilir miyiz, istihdam konusunda bu boş ekilmeyen topraklarda tarlalarda nasıl imkan sunabiliriz diye yola çıktığını biliyoruz. Büyük istişareler sonucunda başkanımız aromatik bitkilerin geleceği olduğunu ve diğer tarım ürünlerinden daha çok gelir getirdiğini düşünerek, böyle bir çalışmanın startını verdi.
ÇAY GİBİ DEĞERLİ: Sucuali Mahalle Muhtarı İlyas Alak, Kırkarmut Köyündeki 6.5 dönümlük arazisine ekilen biberiyenin çay kadar değerli olduğunu dile getirdi. Alak, “Tarlama dikkatle bakıyorum. Biberiye çay kadar değerli. Ömrü çok uzun olan bir aromatik bitki. Kesildikçe gençleşen bir bitki. Böyle bir projenin içerisinde bulunmaktan memnunum” dedi.
KOCAELİ ÖNCÜ OLACAK
Burada sadece çiftçilerimiz kazanmayacak, üretimimiz kazanmayacak, Belediyemiz kazanmalı, hatta Türkiye kazanmalı diye bir anlayışla yola çıkıldı. Aromatik bitkiler konusunda Türkiye epey gerilerde. Kocaeli bu projeyle bu boşluğu da ülke adına doldurmada öncü olmak, faydalı olmak düşüncesinde. Çiftçi kazanıyor, belediye kazanıyor, ülke kazanıyor. Yani böylesine önemli bir proje.
ÜRÜN ALMAYA BAŞLIYORUZ
Bu sene ürün almaya başlıyoruz. Diğer taraftan fabrika da yapılıyor. 1.200 dekar alan her geçen gün büyümeye devam ediyor. Ekim alanlarını genişletmeye, çiftçiye destek vermeye, her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Burada çiftçi için üretici için ilk 2 yıl zorlu geçecek. Daha sonra çiftçinin çok da fazla uğraşı olmayacak. Tarla tımarı ve ot mücadelesi çiftçiyi biraz yoruyor ama 15 yıllık ömrü olan bir bitkinin özellikle ilk iki yıldan sonra fazla zahmeti kalmıyor. Getirisi çok artıyor. İşte bunu gören çiftçilerin ekmek için müracaatları hızlanacak.
EVDE DURAMIYORLAR: Biberiye ekimi ile ilgilenen Aynur Okumuş, çalışmanın çok güzel olduğunu ifade etti. Okumuş, “Çalışmak çok güzel, evde duramıyoruz. Eşlerimiz bizi göndermiyor ama biz kaçıp geliyoruz. Kurban paramızı bu sene bu tarlalarda çalışarak çıkarttık” dedi.
AROMATİK BİTKİLERİN GELECEĞİ PARLAK
Her yıl ekim alanları genişleyecek, fabrika sadece bu ekili alanlarda sınırlı kalmayacak. Sakarya’da aromatik bitkiler üretmeye başladı. İstanbul’a su taşıyan Melen Çayı su hattı üzerine aromatik bitkiler ekildi. Ayrıca aromatik bitkiler deyince sadece akla, biberiye, oğul otu, tıbbi nane gelmesin. Kekik, lavanta, fesleğen ve defne gibi 200 çeşidi geçen bitki türü var. Belediyemizden bu konuda bilgiler isteniyor. Tecrübelerinden istifade etmek isteyen belediyeler var, iller var. Aromatik bitkilerin geleceği parlak, önü açık. İlaç sanayiinin, kozmetik sanayiinin ihtiyaç duyduğu ürünler bitkiler. Aromatik bitkiler açısından daha önce de bahsettiğim gibi Türkiye’de bir boşluk var eksiklik var.”
ÇALIŞMAK SPOR GİBİ: Ramazan ayından itibaren biberi tarlasında çalışan Emine Altun da projenin geldiği noktadan memnun. Altun, “Bize çalışmak spor gibi geliyor. Evde kalsak hasta olurduk. Çalışmaktan mutluyuz. Kendi masrafımızı çıkartıyoruz, evimize destek oluyoruz. Çalışınca her şey oluyor” dedi.
https://www.ozgurkocaeli.com.tr/haber/7540105/tabipte-basari-orani-yuzde-78
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.