Kıbrıs’ın ve Türk Dünyası’nın unutulmaz ve saygıdeğer Devlet Adamı Rauf Denktaş vefat etti
Yigit insan, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı ve yeri doldurulmayacak olan Büyük Lideri Rauf Denktaş vefat etti. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve Kıbrıs Türkleri başta olmak üzere Türk Dünyasına başsağlığı ve sabır dilerim.
Rauf DENKTAŞ’ın kısa Hayat Hikayesi
Rauf Denktaş, adı Kıbrıs'la özdeşleşen, Kıbrıs deyince akla gelen ilk isim. 1924'te dünyaya gelen Denktaş, 88 yıllık hayatının çok büyük bir bölümünü Kıbrıs davasına adadı. İlk ve ortaöğrenimi Kıbrıs'ta tamamlamasının ardından İngiltere'de hukuk eğitimi aldı. Aynı yıl adaya dönüp, genç bir avukat olarak, Kıbrıslı Türklerin mücadelesine liderlik eden doktor Fazıl Küçük'ün yanında çalıştı.
Ama Kıbrıslı Türkler onu, 1948'de, henüz 24 yaşındayken, Enosis’e karşı düzenlenen ilk büyük mitingte tanıdı. İlk kez halka seslendiği bu miting, yarım asrı aşan siyasi hayatının da başlangıcı olacaktı.
1958 Haziran’ında Rumların yeraltı örgütü EOKA'ya karşı Kıbrıslı Türkleri korumayı amaçlayan Türk Mukavemet Teşkilatı'nın 4 kişilik ilk hücresinde yer aldı. Denktaş, "Toros" kod adıyla bir numaralı TMT mücahidi olarak kaydedildi.
1959'daki Londra-Zürih anlaşmalarıyla, Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasının hazırlanması çalışmalarına katılan Denktaş 1960'ta Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı’na seçildi. 3 yıl sonra, 1963'te cumhuriyetin yıkılması ve Rumların saldırılarının yeniden başlamasıyla Kıbrıslı Türkler, dolayısıyla Rauf Denktaş için de zor günler yeniden başladı. Devrin Rum lideri Makaryos tarafından istenmeyen adam ilan edildi ve Kıbrıs'a girişi yasaklandı. 5 yıl boyunca adaya gizli yollardan girip çıkan Denktaş, Erenköy çatışmaları sırasında iki kez ölümden döndü.
Denktaş 1974'teki Türk Barış Harekatı’nı izleyen süreçte kurulan Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin de ilk devlet başkanlığını üstlendi.
1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilan eden Denktaş, 1985-2005 yılları arasında aralıksız Cumhurbaşkanlığını yürüttü.
Klerides'in ardından müzakere masasında sırasıyla karşısına Makarios, Kiprianu, Vasiliu, tekrar Klerides ve Papadopulos oturdu.
5 Rum yönetimi liderinin yanı sıra, 5 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, 6 Türk Cumhurbaşkanı ve 13 Başbakanıyla çalıştı.
Zorluklarla dolu bir siyasi mücadele veren Rauf Denktaş, çoğu Kıbrıs sorunuyla ilgili 50'nin üzerinde eseri ile adı ülkesiyle birlikte anılan liderler arasında tarihteki yerini aldı.
22 Mayıs 2004, Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli Söğütlü-Akçaabat / TRABZON
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.