Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

29Tem/200

İnternetin hayatımızda gerçek etkisi! – Uzm. Psk. Angela L. ORGE

konak-1592399063

İnternetin hayatımızda gerçek etkisi! - Uzm. Psk. Angela L. ORGE

İnternet en önemli bilgi kaynaklarından biri haline gelmesine karşın, internetin kontrolsüz patolojik kullanımı-yani internet bağımlılığı- okul performansı, aile ve arkadaşlık  ilişkileri, duygusal durum üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

İnternet bağımlılığı özellikle bir psikolojik bağımlılığı, dürtü kontrol kaybı olarak tanımlanır ve belirtiler diğer bağımlılık davranışlarıyla karşılaştırılabilir( ör: patolojik kumar oynama)

1995 yılında ‘İnternet bağımlısı’ terimi bir şaka olmasına rağmen, yıllar içinde çok ciddi hale geldi ve artık ciddi bir bozukluk olarak  kabul edilmektedir.

İnternet bağımlılığı, çok sayıda insanı, özellikle de ergenleri etkileyen psikolojik bir hastalıktır. İnternet bağımlısı olan gençler, stres altındalarsa saklanmak için( aşağıda anlatacağım) güvenli bir yer olarak görürler.

İnternet bağımlıları sibernetik alanında bir hayat sürdürmelerinden ziyade realitede-gerçek hayat yaşadıklarını sanırlar. Özellikle internette oyun oynayanlar için gerçek kimliklerini oyundaki kimlikle karıştırıyorlar. Ayrıca bütün gün internette kalmaktan başka bir şey yapmak istemiyorlar, çok inaktif ve anti-sosyal hale geliyorlar, bağımlılık büyüdükçe bir şey yapmak istemiyorlar. İnternette inanılmaz sayıda saat harcadıklarından gerçek hayatlarının belirli yönlerini yok ediyorlar.

İnternet bağımlılığının belirtileri;

Gençler odalarında izole durumdadır ve arkadaşlarını, ailesini görmezden gelmektir. Bazıları ise yemek yemeyi veya yıkanmayı unutmaktadır. (Araştırmalara göre bu semptomların  gibi diğer madde bağımlılıklarında da (esrar, kokain v.b) bulunduğu söyleniyor)

İnternette mümkün olduğunca fazla zaman geçirmek için yaşam tarzı değişiklikleri yapmaktadırlar. (örn; azalmış fiziksel aktivite)

Kişinin kendi sağlığına olan ilgisinde azalma

İnternette daha uzun süre kalmak için önemli faaliyetlerden vazgeçmek

Uyku yoksunluğu veya uyku ritmindeki değişiklikler

Sosyalleşme etkinliğinin şiddetli azalması, arkadaşlarından uzaklaşması yabancılaşması

kademeli olarak ailenin ihmali

İş ve kişisel yükümlüklerinin ihmali

Sürekli elinde telefon, oyun, tablet, laptop, i pad, internette bağlı kalma adına herhangi bir sosyal medya hesabı

Yaşam partnerinin, arkadaşlarının, meslektaşlarının yeterince vakit ve dikkat verilmedikleri için şikayet etmeleri

İnternette gezinirken zaman kavramı kaybı

Çevrimiçi geçirilen zaman veya internette faaliyetler hakkında çok konuşmak, sürekli belirli konulara ve detaylara sıkı bir takipte olmak.

Sadece internet ağlarını kullanabildiği zaman kendisini günlük stresten ayırmayı başarmak

İnternete erişim olmadığında bile gün boyunca sürekli olarak internet hakkında düşünüyor

cevrimiçi olmaktan  yana her şeye karşılık tercih yapar erişim yapamadığında, memnuniyetsiz, sinirlilik, huzursuzluk, sebepsiz şiddet gösterme eğilimi

İnterneti kullanmayı bırakmaya çalışırken, öfke, depresyon, anksiyete, korku, sinirlilik, üzüntü, yalnızlık, can sıkıntısı, gastrointestinal rahatsızlık ( karın krampları, ishal, kabızlık, reflü) gibi fiziksel semptomlar yaşanabilir.

Masum bir merakla, ihtiyaç ya da mecburiyetle ( bebeklere ”yalancı emzik “olarak) başlayan  internet kullanımının farkında olmadan hayatımızın büyük bir bölümünü meşgul ederek bizi, çocuklarımızı, gençlerimizi nelere maruz bıraktığını şöyle bir sıralarsak:

Kelime dağarcığı düşmesi

İletişim, davranış ve tutumlarda olumsuz değişiklikler (tahammül edememe, empoze etme, talep ve isteme şekli sert ve kırıcı

Sosyalleşmede çekinme, sorun yaşama (anlatamama, anlayamama, dinleyememe, sabırsızlık, sinirlilik, tahammülsüzlük)

Kıskançlık, olumsuz hırs, belirlenmiş sonuçlara odaklı, fikir üretememe, hayal gücünden yoksunluk, gerçeğini saptırma, süreçteki detayları kaçırma, dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon eksikliği, algılama sorunları, hayata basit bakma, yüzeysel bilgi toplama, bilgi kullanım kıtlığı,

Kendini gerçekleştirememe, başkalarına özenmek ve taklit etmek, kıskançlık, aşağılık duygusu, kıyaslanmaya maruz bırakılma, kendi benliğini geliştirememe, benlik saygısını yitirme

Özgüven eksikliği,

Onay alma isteği, yönlendirmeye ihtiyaç duyma, tek başına bir şey başlayamama ya da bitirememe yetersizliği

Sempati ve empati yoksunluğu

Duygu durum değişiklikleri

Gerçeği saptırmak (yalan söyleme) realiteye uygun davranmamak

Sorun çözme becerisi zayıf, günlük sorunlarla baş edememe

Başka bağımlılıklar edinmeye yatkınlık

Günlük gerçek hayatta yalnızlık, kabul edilememe, yetersizlik, onaylanmama ve sevilmeme duygusu, kendine zarar verme( intihar)

Yanlış anlaşılma ve anlama, şüphecilik, nefret, intikam, başkalarının hayatına zarar verme 

İnternet “parmak ucumuza” gelen sihirli bir değnek gibi bize dolu dolu imkan, avantaj, bilgi, eğitim, iletişim, ulaşım sağlayan bir “şey” dir ve faydaları var olan bir ayrıcalıktır. Bu kadar gereklilik sağlarken, fazlasını kullanarak günlük hayatımızda bu kadar kolay ancak kalıcı olumsuz ve acı veren, telafisi olmayan  zararları yaşamamıza nasıl da izin veriyoruz?

Acaba internet dünyası kendi gerçek hayat dünyamızdan daha mı önemli, bizim içsel gücümüzden daha mı güçlü?  Kendi kontrolümüz mü, bir “ağın “ kontrolü mü?

“Her şeyin fazlası zarar” diye söyler atasözlerimiz’

https://www.bizimyaka.com/makale/4832638/uzm-psk-angela-l-orge/internetin-hayatimizda-gercek-etkisi#

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.