Hanımeli Çiçeği..
Hanımeli Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Herkes “Hanımeli” adında bir çiçek olduğunu bilir, ancak nasıl bir çiçek olduğunu çoğu kişi bilmez. Birçoğumuzun sık sık gördüğü bir çiçek olsa da onun adının hanımeli olduğunu bilmeyiz. Bu yazımızda sizlere hepimizin çocukluğunda yer etmiş hanımeli çiçeğini anlatacağız.
Çocukluğunuzda sokakta oynadığınız o ana dönün. Apartmanların bahçelerinde veya mahalle aralarında, sarı ve beyaz çiçekli bir bitkinin çiçeklerini koparıp içindeki balı emdiğiniz o anı hatırladınız mı? Peki o çiçeğin hanımeli çiçeği olduğunu biliyor muydunuz?
Hanımeli, Caprifoliaceae familyasınana mensup çalı veya sarmaşık türünden bir bitki. Bilimsel adı Lonicera Periclymenum. Çiçekleri beyaz ve sarı renkli olan 2 türü var gibi görünse de aslında 200’e yakın türü var. Avrupa kıtasından yayılmış olsa da bu türlerin 100 kadarı Çin’de yer almaktadır.
Çiçeklerinin görünümünün zarifliğinden olacak ki bu çiçeğe hanımeli adı yakıştırılmış. Çiçekleri henüz patlamayan hanımeli aynı ince parmaklı zarif bir hanımın eline benzer. Eskiden hanımelinin uğur getirdiğine inanılır, bilhassa hanımeli bitkisi olan yerlerin yakınına ev yapılırmış.
Hanımeli Çiçeği Özellikleri
- Hanımeli çiçeğinin çiçekleri çoğunlukla sarı veya beyaz renkli, hoş kokuludur. Hızlı büyüme sergilerler. Siyah veya kırmızı meyveleri vardır. süslü ve güzel görünümlü meyvelerdir. Tutunduğu yeri saran bir yapısı vardır. Bazı türleri sarmaşık bazı türleri ise çalı tiplidir. Çok soğuklara dahi dayanabilen güçlü türleri vardır. Bazı türleri -30 dereceleri görebilir. Bulundukları bölgenin hava koşullarına göre yaprak dökebildikleri gibi bazı türleri ise her daim yapraklıdır. Çiçeklenmeleri için yeterli olgunluğa erişebilmeleri gerekir. Bu olgunluk bazen 3-4 yıl kadar beklemeyi gerektirebilir.
- Hanımeli çiçeği saksıda yetişir mi? sorusunun cevabı ise evettir. Özellikle balkonlarda veya pencere kenarlarında sarkan formda hanımeli çiçeği sıkça yetiştirilir. Ancak hanımelinin en rahat yetişeceği ortam bahçelerdir. Havadar ortamda daha sağlıklı yetişecektir. Saksıda yetiştirilecek olan hanımeli çiçekleri için humuslu toprak tercih edilebilir. Uzun ömürlüdür. 7 metreye kadar uzayabilen türleri gözlemlenmiştir. Genel olarak ise en fazla 2 – 3 metreye kadar boylanan çiçeklerdendir. En bilinen hanımeli çiçeği türleri ise şu şekilde sıralanabilir; Japon Hanımelisi(Lonicera japonica), Tatar Hanımelisi(Lonicera tatarica), Keçikulağı Hanımeli(Lonicera caprifolium), Orman Hanımelisi(Lonicera periclymenum), Sarı Hanımeli(Lonicera x tellmanniana), Sarmaşık hanımeli Lonicera x heckrottii (Lonicera x heckrottii) Bu türlerden bazıları soğuk iklimler için daha dayanıklı olma özelliği sergilerken bazıları özellikle sıcak havalara hitap eder. Aynı zamanda bazıları ülkemizde pek yaygın olarak bilinmezken bazıları ise çok bilinen ce doğal olarak yetişen türlerdendir.
Hanımeli Çiçeği Bakımı
Havadar yerleri sever. Genellikle bahçelerde yetiştirilir çünkü kapalı yerlerden çok hoşlanmaz. Toprak konusunda çok seçici değildir. Nemli topraklardan hoşlanırlar. Bitkinin türüne göre toprak isteği değişken olabilir. Genel olarak iyi drenaj sağlanan toprakları sever. İdeal toprak dereceleri 4.5 pH – 8 pH arasında değişebilir. Genç bitkiler kuraklığa dayanıklı olsalar da yaşlı bitkiler çok değildir. Sulama toprağın isteğine göre belirlenebilir.
Toprak kurudukça standart bahçe sulaması yapılabilir. Eğer topağın ihtiyacı yokken sulama yapıyorsanız bu çeşitli hastalıklara neden olabilir. Sulama bilhassa sık çiçeklenen hanımeli türlerinde hayatidir yoksa çiçekler solabilir. Besin takviyesine ihtiyaç duymazlar. Kaliteli toprak kullanıldığı sürece bitki yetinmeyi bilecektir.
Hanımeli Çiçeği Nasıl Budanır?
Hanımeli çiçeği budamanın belli bir zamanı yoktur. Şayet çiçekleri sonbahara kadar açmaya devam eden bir türde hanımeli bakıyorsanız çiçekler formunu kaybedip de dökülmeye başladığında budama yapabilirsiniz.
Kış sonuna kadar budama yapılmazsa bir sonraki sene daha az çiçek verebilir.
Eğer hanımeli çiçeğiniz ilkbahara kadar çiçek veren türdense çiçekler dökülür dökülmez geç kalmadan budanmalıdır. Geç kalınırsa araya kış mevsimi girecek ve yeni sürgünler gelmeyecektir.
Hanımeli Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Hanımeli çiçeğini çoğaltmanın birden fazla yolu vardır. Bunlardan bir tanesi yapraklı, olgunlaşmış bir dalın yaz aylarında kesilerek direkt olarak toprağa dikilmesidir. Bir diğer yöntem de daldırma denilen yöntemdir. Toprağa bir dalın ucunu koparmadan daldırın ve bekleyin. birkaç ay içerisinde köklenme gerçekleşecektir. Köklendikten sonra dalı kopararak dikebilirsiniz.
Hanımeli çelikleme de kullanılabilecek başka bir yöntemdir. Gövde çeliğinin farklı türleri vardır. Hanımeli çiçeğinde kullanılan ise “Yumuşak Odun Çelikleri” olarak adlandırılan ve süs bitkilerinin üretilmesinde kullanılan yumuşak çeliklerdir. Odunsu bitkilerin henüz odunlaşmamış taze sürgünlerinden hazırlanan hanımeli için ilkbahar mevsimi uygundur. Ancak ilklim koşullarına göre değişiklik gösterebili . Çelik alımı için sabahın erken saatleri tercih edilmelidir ve kesilen çelikler bekletilmeden direk olarak dikilmelidir.
Zararlıları/Hastalıkları ve Başa Çıkma Yöntemleri
Hanımeli çiçeği çok fazla hastalıkla uğraştıran çiçeklerden değildir. Özellikle açık havada çok fazla sorun gözlemlenmez. Kapalı alanlarda bakılmaması gerekir. Havasızken yaşaması zor olduğu gibi bu gibi alanlarda yaprak biti rahatsızlığı da sık görülür. bu durumda bitkiyi düzenli olarak ilaçlamak gerekir.
Saksıda yetişen hanımeli çiçeklerinde kök çürümesi rahatsızlığı görülebilir. Eğer toprak ağır killi ise bu durum kaçınılmazdır. Doğru toprak kullanımı ve doğru sulama ile bu sorunun üstesinden gelinebilir.
Kök hastalıklarına sebep olabilen başka etken ise plastik saksılardır. Seramik veya mümkünse toprak saksı kullanılması önerilir.
Gözle görülmeyen küçük örümcekler bitkiniz ile uğraşmaya başladıysa ilaçlamayı ihmal etmemeli, ilaçlama önce bitkinizin yapraklarını yıkamalısınız.
Toprağın fazla kuru kalması durumunda da köklerde bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir.
Hanımeli Çiçeği Faydaları
Hanımeli çiçeği güzel görünümü kadar faydalı da bir çiçek. En bilinen faydası ise toksinleri temizlemesi.
- Hanımeli çiçeği idrar söktürücü özelliğe sahiptir.
Nefes darlığının giderilmesinde yardımcı olur ve kan dolaşımının hızlanmasını sağlar.
Kan damarlarını güçlendirirken kalp ve damar sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Kötü kolesterolü uzaklaştırır ve beyin damarlarına iyi gelir.
Hanımeli çiçeği metabolizmayı güçlendirir.
Hanımeli çiçeği bronşite ve öksürüğe faydalıdır.
Aynı zamanda mideye de faydalıdır.
Cildi güzelleştiren mucizevi bir çiçektir hanımeli. Kandaki oksijeni artıp kırıklıkların giderilmesine doğal olarak da yaşlanmaya karşı gelmeye yardımcı olur.
Cildi nemlendirir ve lekelerden arındırmaya yardımcı olur.
– Hanımeli çiçeği nasıl kullanılır?
Hanımeli çiçeği tüketilerek kullanılır. Çiçekler, kabuklar ve yapraklar çay veya gargara yapımında kullanılır.
– Hanımeli Çayı Nasıl Hazırlanır?
Şifa kaynağı olan hanımeli çayını hazırlamadan önce çiçeklerinizi kurutmanız gerekmektedir. Bir çay kaşığı dolusu kurutulmuş hanımeli çiçeğini bir kupa bardağa döküp üzerine kaynamış su ilave edin Yaklaşık 15 dk kadar bardağın üzerini kapatarak demlenmesini bekleyin. Ardından çiçekleri süzerek tüketebilirsiniz. Hanımeli çayı lezzetli bir aromaya sahiptir ancak içmekte zorlanırsanız çayı ikiye bölebilir ve üzerine kaynamış su ilave edebilirsiniz ya da bal karıştırabilirsiniz.
Çayı hazırlamak için edineceğiniz hanımeli çiçeğini de aktardan almanız tavsiye edilir. Zira zehirli hanımeli çiçekleri de mevcuttur.
Her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmamalı ve hanımeli çayını fazla tüketmemelisiniz. Özellikle ilaç kullanan kişiler, küçük çocuklar, hamileler ve emziren annelere önerilmediği gibi kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önerilir.
https://blog.ciceksepeti.com/hanimeli-cicegi/
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.