Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

6Nis/200

Yüksel Başer Başkanımızı da kaybettik

201241214240

Kocaeli Ticaret Odası eski başkanlarından 88 yaşındaki Yüksel Başer beyin kanaması sonucu tedavi edildiği hastanede vefat etti.

Yüksel Başer’in cenazesi 7 Nisan Salı günü Kirazlıyalı Camiinde kalınacak öğle namazından sonra Kirazlıyalı Mezarlığı’na defnedilecek.

Yüksel Başer, Rezzak Başer’in eşi, Mert ve Berk’in babasıydı.

İzmit Ticaret Odası Başkanlarımızdan Yüksel Başer ağabeye Allah rahmet eylesin, Ailesi ve sevenlerine de başsağlığı ve sabır dilerim.

Kocaeli'nin sosyal, ekonomik ve siyasi geçmişinde derin izler bırakan Saygılı İzzet Yüksel BAŞER’i kendi sözleriyle biraz tanıyalım...

"Ben, İzzet Yüksel Başer 1932 yılında İstanbul-Beşiktaş’ta doğmuşum. İlk ve orta öğrenimimi yatılı olarak Galatasaray Lisesi’ne devam ederek 1953 yılında tamamladım. Fen Fakültesi Fizik-Kimya-Biyoloji bölümünden 1955 yılında mezun oldum.

Kısa bir süre İstanbul’da öğretmenlik yaptım. Tuzla’da yedek subaylık eğitimimi tamamladıktan sonra Zonguldak’ta uçaksavar-topçu birliğinde kıta hizmetimi bitirdim. Askerlik 1959 yılında bittikten sonra Mobil Oil TAŞ ile görüşerek 1960 yılında İzmit’te benzin istasyonu açtım.

Bu arada siyaset ile de uğraşmaya başladım. Kocaeli’nde bir partinin merkez ilçe başkanlığını 1964–1974 yılları arasında yürüttüm.

Ticaret Odası çalışmalarına katıldım.

Kocaelispor yönetim kurulunda 1974-1976 yılları arasında görev yaptım.

İzmit Ticaret Odasında 1976 yılında meclis üyesi, 1980 yılında yönetim kurulu üyesi, 1989 yılında da bu kurumun yönetim kurulu başkanlığına seçildim.

Kırım Tatarlarından Remzi Aybar ve Muharrem Kurt 1990 yılında beni ziyaret ederek Kırım Tatarlarının dernek çalışmalarına davet ettiler. Bu yıldan bugüne kadar Kırım Tatar dernekleri çalışmaları içindeyim.

Bu arada GOSB (Gebze Organize Sanayi Bölgesi) kurulması gündeme geliyor. 1991 yılında kuruluş çalışmaları sırasında müteşebbis heyette görev aldım. Bu kurumun yönetim kurulu başkanlığını da 1995-1997 yılları arasında yürüttüm.

Eşim Rezzan Hanım ev kadını, büyük oğlum Mert avukatlık, küçük oğlum da internet-bilgisayar iş kolunda çalışmalarını sürdürüyorlar…."

Bir kaç hatıra;
Kırım Savaşı sırasında İngilizler haberleşmeyi sağlamak üzere Balaklava-Varna telgraf hattını yapıyor..İzzet Yüksel ağabeyin büyük dedesi Abdülmecit Efendi bu hattın yapılışında etkin görev yapıyor. Savaştan sonra Padişah Abdülmecit Efendi bu hattın Varna-İstanbul hattını tamamlamak üzere İzzet ağabeyin büyük dedesi Abdülmecit Efendiyi Kırım'dan İstanbul'a davet ediyor. Abdülmecit Efendi bugün Bakırköy olan MAKROKÖY'e yerleşiyor. Ve hattın yapımı gerçekleştiriyor. Bu olaydan sonra Padişah bir irade ile Kırım Savaşından sonra Anadolu’ya göç eden Kırım Tatarlarına iş kurabilmeleri için 60 ar altın veriyor. Ve onları Kırım’da yaşadıkları ortama benzer bölgelere yerleştiriyor.

Dedem İzzet Efendi bugünlerde kurulması düşünülen istinaf mahkemelerinin o yıllarda Sivas’taki benzerinin reisiymiş. Osmanlı’nın o zamanlarındaki son karar mercii Sivas’ta dedemin reisi olduğu bu mahkemeymiş.

Babam Muhittin Efendi Sivas’ta doğmuş. Okul çağı gelince İstanbul’a gelmiş. Vefa Lise’sini, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirmiş. O yılın Tıp Fakültesi mezunlarının tamamını kurtuluş savaşı için Anadolu’ya göndermişler. Babam, İstiklal savaşının sonuna kadar orduda askerlik yapmış. Kendisine İstiklal savaşı madalyası verilmiş. Kurtuluş savaşı bitince Üsteğmen (mülazım-ı evvel) olarak terhis olmuş.

Muhittin Bey 1925 yılında Hatice Hanım ile hayatını birleştiriyor. Bu evlilik sonucunda Necla Yılmaz (1926) ve İzzet Yüksel Başer isimli çocukları dünyaya geliyor.

Terhisten sonra orduyu bırakmıyor babam. Deniz kuvvetlerinde ve Yavuz zırhlısında görev yapıyor. Sonraki yıllarda da deniz kuvvetlerinin Kasımpaşa Hastanesin’de başhekim yardımcısı olarak görevde bulunuyor. En son yine deniz kuvvetlerinin Gölcük Hastanesin’de başhekim olarak çalıştıktan sonra kıdemli albay olarak emekli oldu. Babam Muhittin Başer 1977 yılında Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesin’de vefat ediyor ve İzmit- Bağçeşme mezarlığında defnedilmiştir."

Aydınlar Ocağından teşekkür plaketleri 25 Şubat 2011

613Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Ahsen Okyar, Plaket alanlarla birlikte                     Ayaktakiler: Nihat Gürer, Lütfü Türkkan, İ.Yüksel Başer, Ahsen Okyar, Serhat Duyar, İdris Türkten Oturanlar: Yrd. Doç. Dr. Banu Gürer, Göksu Özen ve Nihal Özgirgin

Kocaeli Aydınlar Ocağı yöneticileri, eski İzmit Ticaret Odası Başkanı Nihat Gürer’in evinde toplandı.

Sitemiz yazarlarına plaket vermek ile ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri değerlendirmek üzere tertiplediğimiz ev toplantılarımızın beşincisini gerçekleştiriyoruz. Başta ev sahipleri olmak üzere, katılanlara teşekkür ederim diyen Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Ahsen Okyar; "1985’te İzmit’te faaliyete geçen Ocağımızı 26. şeref yaşına taşıyanlar, Kocaeli Aydınlar Ocağı internet sitemizi yazıları ile güçlendiren ve görüşlerini kamuoyuyla paylaşan yazarlarımız en büyük takdir ve teşekkürü hak etmişlerdir." dedi.

Kocaeli Aydınlar Ocağı İlim ve İstişare Kurulu Başkanı Nihat Gürer’in Kozluk Mahallesi Rasathane Caddesindeki evinde gerçekleşen toplantıda; 1 Kasım 2006 tarihinde faaliyete geçen Kocaeli Aydınlar Ocağının internet sitesinde yazıları yayınlanan MHP Merkez Yönetim Kurulu üyesi, Sanayici Lütfü Türkkan, eski İzmit Ticaret Odası Başkanı İ. Yüksel Başer, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu Gürer, Tekstilci-İşadamı Serhat Duyar, Eğitimci Göksu Özen, Tarihçi Nihal Özgirgin, Petkim emeklisi İdris Türkten ve eski İTO Başkanı ve Sigortacı Nihat Gürer’e teşekkür plaketleri ve Ocağın hediyesi takdim edildi.

Toplantıya; Kocaeli Aydınlar Ocağı Genel Sekreteri Hasan Uzunhasanoğlu, Av. Ruhittin Sönmez ve Bilgisayar Programlama Uzmanı Yunus Özen, Dr. Cumhur Özgirgin ve İşletmeci Ahmet Buğrahan Sönmez’de katıldı.

Güney Akdeniz ülkelerinde yaşanan gösterilerin de görüşüldüğü ziyarette Melek – Nihat Gürer çifti başarılı bir ev sahipliği örneği gösterdi.

3_thumb15

Av. Ruhittin Sönmez, eski İTO Başkanı İ. Yüksel Başer’e teşekkür plaketini takdim ederken

https://ahsenokyar.com/?p=1655

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.