Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

16Mar/200

Kandıra Anadolu Lisesi öğrencisi Derinsu Akıncı,‘gururumuz’ oldu – Galip ATAMAN

avatarKandıra Anadolu Lisesi öğrencisi Derinsu Akıncı,‘gururumuz’ oldu - Galip ATAMAN

Sosyal, kültürel ve sportif alanlarda farkındalık yaratan toplumsal projeleri yazarken büyük keyif alıyorum.

Hayırsever kişi ve kurumların eğitim ve sağlık başta olmak üzere her alanda imzaladıkları sosyal sorumluluk projelerinden fazlasıyla etkileniyorum.

Eğitimde kaliteyi arttıran, başarı çıtasını yukarıya taşıyan, öğretmen ve okul yöneticilerinin motivasyonlarını arttıran model projeleri üreten Milli Eğitim İl Müdürü Fehmi Rasim Çelik ve ekibinin performansını takdir ediyorum.

Akademik eğitimde ki başarılarının yanında katıldıkları ulusal ve uluslararası kültür, sanat, spor yarışmalarında Kocaeli ve Türkiye adını dünyaya duyuran öğrencilerle gurur duyuyorum.

TÜBİTAK tarafından; genç beyinleri düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, hayal gücünü, yaratıcılık, mühendislik, problem çözme ve entelektüel becerilerini geliştirmeye teşvik etmek amacıyla 51’incisi düzenlenen yarışma gibi.

derinsu

Bugün Kocaeli, Sakarya, Düzce Bolu ve İstanbul illerini kapsayan “TÜBİTAK İstanbul Asya Bölge Yarışmasında” ikinci olan Derinsu Akıncı’nın projesini yazacağım.

Neden 6 birincilik, 3 ikincilik, 3 üçüncülük olmak üzere 12 ödül alan öğrencilerden “Neden sadece Derinsu Akıncı?” sorusunun cevabını anlatacağım.

whatsapp-image-2020-03-15-at-124847

Bir: 6 birinciden 2’si Gebze Özel Enka Fen ve Teknoloji Lisesi, 3’ü Gebze Özel Enka MTAL, 1‘i İzmit Bilim Sanat Merkezi 11 ve 12. sınıf öğrencisi.

İki: Birinci olan öğrencilerin 5’i ortaokuldan sonra girdikleri sınavlarda yüksek puan alarak üniversiteye ilk 100’de öğrenci veren ÖZEL Enka Okulları’na kayıtlı.

Üç: Diğer TÜBİTAK İstanbul Asya Bölge birincisi öğrenim gördüğü lise adına değil devlete bağlı olarak açılan ÖZEL eğitim kurumu olan, özel yetenekli öğrencilerin iki aşamalı sınavla alındığı İzmit Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) adına yarışmaya katıldı.

Dört: Birinci olarak açıklanan projeler, danışman öğretmen ve 2 öğrenci tarafından hazırlanarak yarışmaya katıldı.

Beş: Derinsu Akıncı, ilk ve ortaokulu Kandıra’da okudu, Kandıra Anadolu Lisesi 9. Sınıf öğrencisi ve ailesiyle Kandıra’da ikamet ediyor.

Altı: Derinsu Akıncı yarışmaya, yerli ve milli olan “Türkiye’nin YERLİ OTOMOBİLİNİN bazı parçalarında KANDIRA KETEN FİBERİ takviyeli polimer biyokompozit malzeme geliştirilmesi” projesi ile katıldı.

whatsapp-image-2020-03-15-at-164023

Yedi: 2 bin yıllık tarihe sahip olmasına rağmen unutulan son zamanlarda patent alan Şile bezinin atası “Kandıra Keten Bezi” üretiminde kullanılan ketenin Kandıra’da ikamet eden, Kandıra Anadolu Lisesi öğrencisi Derinsu Akıncı’nın projesinde yer alması.

Sekiz: 27 Aralık 2019 tarihinde Gebze Bilişim Vadisi’nde düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Yeniliğe Yolculuk Buluşması’nda” tanıtılan yerli ve milli otomobilin lise projeye ilham olması.

DERİNSU’NUN PROJESİ

Milli Eğitim İl Müdürü Fehmi Rasim Çelik’in TÜBİTAK 51. İstanbul Asya Bölgesi yarışma sonuçlarını açıklamasının ardından dereceye giren öğrencileri ve projelerini inceledim.

Kandıra Anadolu Lisesi 9. Sınıf öğrencisi Derinsu Akıncı’nın derecesinden çok yerli ve milli “Türkiye’nin YERLİ OTOMOBİLİNİN bazı parçalarında KANDIRA KETEN FİBERİ takviyeli polimer biyokompozit malzeme geliştirilmesi” projesi dikkatimi çekti.

Ve yıllardır eğitimde son sıralarda yer alan Kandıra’dan; fen, sosyal bilimler, özel liseler ve proje okullarda okuyan öğrencilere, “Bu yarışta Kandıra’da var” diyerek meydan okuyan Derinsu Akıncı’nın, Okul Müdürü Taşkın Uzun’u arayıp kutladım.

Ardından Kocaeli’nin, Kandıra’nın, Kandıra Anadolu Lisesi’nin gururu 15 yaşındaki Derinsu ile konuştum.

İlk sorum; Bu yarışmaya katılmak nereden aklına geldi. Neden yerli otomobil ve keten oldu?

İşte cevabı, “Yarışmanın ilanlarını internetten gördüm. Karakter olarak sakin ama meraklı ve araştırıcı ruhluyum. Böyle bir yarışmaya katılmanın beni geliştireceğini düşündüm. Kandıra’da eskiden keten üretiminin olduğunu biliyorum. Babaannemin halen kullandığı ve çok eskiden işlenmiş keten bezlerini gördüğümde çok dayanıklı bir ipliği olduğunu, bu nedenle yıllarca yıpranmadan dayanıklı bir şekilde korunduğunu düşündüm. Daha sonra keten ile ve diğer malzeme üretiminde katkı olabilecek bitkiler ile ilgili yazıları okumaya başladım. Otomobillerde bu doğal malzemelerin kullanıldığını okudum. Yerli otomobil tanıtımını televizyondan izlerken, çalışmamın onun bir parçası olabileceğini düşündüm. Daha sonra basında yerli otomobilin patentinin olmadığını da duydum. Yerli otomobille ilgili bir patent başvurusu neden yok? Hafif ve doğal, elektrikli otomobil parçaları nasıl üretilebilir? Sorularına cevap aradım. Kandıra keteninin, otomobilin parçalarında kullanılacak kadar hafif, mukavemetli ve doğal bir malzeme olduğunu öğrendim. Ayrıca geri dönüşümü de kolay, çevreci bir malzeme. Tüm bu sorular projemin kaynağını oluşturdu”.

Kandıra Akçakoca İlkokulu, Kandıra Mefkure Ortaokulu’ndan mezun olan öğrenimine Kandıra Anadolu Lisesi’nde devam eden Derinsu’yu dinlerken Kandıra’nın yetiştirdiği Türk siyaset, bilim ve sanat dünyasının ünlülerini anımsadım.

Nihat Erim (Başbakan), Bakanlar Turan Güneş, Fethi Aşkın, Kazım Dinç, milletvekilleri Abdullah Köseoğlu, Cemal Tüzün, Sedat Akay, Erol Köse, Hurşit Güneş, Profesörler Ayşe Ayata, Atila Çetin, Selma Portakal, Haluk Çokuğraş, Mustafa Isel, Akın Akıncı, DPT Uzmanı İsmail Sarıca, Amur Ateş, Mustafa Kandıralı, Türkiye’nin ilk kadın Valisi Lale Aytaman dahil birçok bilim insanı, sanatçı gibi Derinsu’nun adını Kandıra’nın ünlüleri arasına lise 9. Sınıfta iken yazdırmayı başardığını düşündüm.

Ailesi Kandıra’lı olan, babası Prof. Dr. Akın Akıncı’nın Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde öğretim üyesi, annesi Dr. Tuba Akıncı’nın Kandıra’da Aile Hekimi olduğunu bildiğimden yarışmaya nerede ve kimlerle hazırlandığını geliniz Derinsu anlatsın, “Laboratuvarda deneyler yaparak kullanacağım malzemenin özelliklerini belirlemem, somut olarak ortaya koymam gerekiyordu. Bunun için Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Özsoy ile çalıştım. Projenin en önemli parçası Kandıra ketenini Ak Parti İlçe Başkanı Erol Ölmez’den temin ettik. Murat Hocama ve Erol Beye katkıları, destekleri için teşekkür ediyorum. Bu süreçte yardımlarını esirgemeyen beni destekleyen, sürekli motive eden okul müdürüm Taşkın Uzun ve tüm öğretmenlerime arkadaşlarıma aileme de teşekkür ederim.”

Derinsu’ya en çok merak ettiğim ve öğrenmek istediğim Kocaeli’deki başarılı fen, sosyal bilimler ve Anadolu liseleriyle proje okullardaki 11. ve 12. Sınıf öğrencileri arasından sıyrılıp bölge ikincisi olurken neler hissettiğini sordum.

“Bölge finalinde, birinciliği kaçırınca biraz üzüldüm ama ikincilikle de gurur duydum. Projemin, ilçemiz, ilimiz ve ülkemiz için çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Keten üretimini arttıracak, önce bölgemiz, dolayısıyla da ülke ekonomisini geliştirecek bir sonucu var. Keten Belçika, Hollanda ve Lüksemburg gibi gelişmiş ülkeler tarafından üretiliyor. Kandıra’da da neden tekrar üretilmesin?” dedi.

İşte Derinsu’nun bu tür yarışmalara katılacak arkadaşlarına önerisi; Önce güncel gelişmeleri takip ve merak etmeleri, daha sonra çok çalışmaları ve sabırlı olmaları.

TÜBİTAK 51. Yarışması’na katılan ve alanında bölge birinciliğini son anda kaçıran Derinsu’ya son olarak öğrencisi olduğu Kandıra Anadolu Lisesi ile ilgili düşünceleriyle ilgili soruma cevabı, “Okulumu seviyorum, öğretmenlerimiz bizleri destekliyor, kendimizi geliştirmek için birçok alanda fırsatlar sunuluyor bize. Okulumuz sayesinde başarılarımızın giderek artacağına inanıyorum inşallah arkadaşlarımla birlikte hayallerimizdeki mesleklere de üniversite sınavlarında okulumuzun başarısı ile kavuşacağız.”

SONUÇ: Derinsu’nun başarısını, Kandıra’da eğitimin nereden nereye geldiğini göstermesi bakımından çok önemsiyorum.

Derinsu’yu, ailesini, öğretmenlerini, okul müdürünü, projesine destek veren herkesi kutluyor, başarılarının devamlı olmasını diliyorum.

whatsapp-image-2020-03-15-at-164048-1

Kandıra dahil Kocaeli genelindeki başarıda en büyük payın, “Okul Gelişim Planlarındaki hedefler doğrultusunda çocukların bireysel, akademik ve sosyal gelişim amaçlarına yönelik etkinlikler izlenecek, değerlendirilecek ve desteklenerek iyileştirilecektir” diyerek ODAK (Ortaöğretim Değerlendirme ve Akreditasyon) projesini hayata geçiren, ilçeler ve okullar arasındaki yüzde 70’lik makası yüzde 15’e indiren Milli Eğitim İl Müdürü Fehmi Rasim Çelik olduğunu biliyorum.

Yarışma süresince öğrencileri motive eden Milli Eğitim İl Müdür Yardımcısı Mustafa Doğan da teşekkürü fazlasıyla hak ediyor.

whatsapp-image-2020-03-15-at-124848

6 BİRİNCİLİK 3 İKİNCİLİK 3 ÜÇÜNCÜLÜK

TÜBİTAK 51. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması-2020, Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Konya, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölgede yapıldı.

Genç beyinlerin bireysel ve takım halinde çalışmalarını, toplumsal ve kültürel değerlerimizi korumalarını, bilimsel etik kurallarını göz ardı etmemelerini, hayal gücü, yaratıcılık, mühendislik, problem çözme ve entelektüel becerilerini geliştirmeleri teşvik etmek amacıyla 51’incisi düzenlenen yarışmada öğrenciler 12 ayrı dalda yarıştı.

Bugüne nasıl gelindiğine baktığımızda; Kocaeli’nin de aralarında bulunduğu İstanbul Asya Bölgesi’nde 24 Aralık 2019-19 Ocak 2020 tarihleri arasında yapılan yarışmaya Kocaeli’den 34 okuldan öğrenciler 110 proje ile başvurdu.

Yarışma sonrası Kocaeli’den 23 proje bölge yarışmasına katılmaya hak kazandı.

İstanbul’da 9-1-11 Mart tarihlerinde yapılan İstanbul Asya Bölgesi yarışmasına Dilovası özel Enka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 7, Dilovası Özel Enka Fen ve Teknoloji Lisesi 5, İzmit Bilim ve Sanat Merkezi 5, İzmit Kanuni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2, Kocaeli Fen Lisesi 1, Darıca’dan Özel Marmara Bilge Anadolu Lisesi 1, İzmit Şehit Özcan Kan Fen Lisesi 1, Kandıra Anadolu Lisesi 1 proje ile katıldı.

Yarışma sonrası Kocaelili öğrenciler 6 birincilik, 3 ikincilik ve 3 üçüncülükle ödüllendirildi.

Birinci olan Kocaeli Özel Enka Fen ve Teknoloji Lisesi Fen ve Teknoloji Lisesi, Kocaeli Özel Enka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve İzmit Bilim-Sanat Merkezi öğrencileri finale katılma hakkını elde etti.

GENÇ MUCİT ÖĞRENCİLER

TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliğinde düzenlenen 2020 yılı Lise

Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması, İstanbul Asya Bölgesi finallerine

katılan Kocaeli okulların öğrencilerinin tümü dereceye girdi.

BİRİNCİLİK: Zeynep Eda Güven-Ebru Yılmaz-Kocaeli Özel Enka Fen ve Teknoloji Lisesi (Tarım Teknolojileri ve Seracılık), Kardelen Koca-Sudenaz Taçar Kocaeli Özel Enka Fen ve Teknoloji Lisesi (Ekolojik Denge), Kerem Bayhan İzmit Bilim ve Sanat Merkezi (Milli Teknoloji Hamlesi), Dilay Dal Kocaeli Enka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Sağlık Teknolojileri), Yunus Emre Katı-Yudum Yıldırım İzmit Bilim ve Sanat Merkezi (Algoritma/Mantıksal Tasarım), Zeynep Bayramoğlu-Zeynep Gümüş Kocaeli Özel Enka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Sürdürülebilir Kalkınma),

İKİNCİLİK: Damla Sude Tek-Sıla Horozoğlu Kocaeli Özel Enka Fen ve Teknoloji Lisesi (Yenilenebilir Enerji), Derinsu Akıncı Kandıra Anadolu lisesi (Malzeme ve Nanoteknoloji), Dila Altundal İzmit Bilim ve Sanat Merkez (Algoritma/Mantıksal Tasarım),

ÜÇÜNCÜLÜK: Nursena Duran İzmit Kanuni Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi (Ekolojik Denge), Gamze Burcu Özer İzmit Şehit Özcan Kan Fen Lisesi (Malzeme ve Nanoteknoloji), Umut Küçükkayhan-Metin Boya Baysal İzmit Bilim ve Sanat Merkez (Algoritma/Mantıksal Tasarım).

SONUÇ; TÜBİTAK uzmanları yarışma sonunda verilen ödüllerin bu sürecin amacı değil, gençlerimizi bilimsel çalışma yapmaya motive eden bir araç olduğunu söyleyerek dereceye giremeyen öğrencilerin moralini bozmamalarını öneriyor. En önemli ödül öğrenci ve danışman öğretmenlerin proje sürecindeki kazanımlarıdır.

https://www.bizimyaka.com/makale/3717449/galip-ataman/kandira-anadolu-lisesi-ogrencisi-derinsu-akincigururumuz-oldu

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.