Gazeteci – Yazar Oğuz Çetinoğlu’na plaket…
29 Aralık 2019 Pazar / Hasan Uzunhasanoğlu Başkanlığındaki Akça Koca Kültür Platformu İstanbul Beykoz’da toplandı.
İnsana dost, fikre dost mottosuyla kültür faaliyetleri yürüten Akça Koca Kültür Platformu 5 yaşına girdi. Beykoz korusu içindeki eski Hasır Restoranda gerçekleşen toplantıda;
- Platformun 2019 yılı Türk Kültürüne İz Bırakan ödülü 20 den fazla yazdığı kitapları sebebi ile 1938 Bafra doğumlu, Gazeteci - Yazar Oğuz Çetinoğlu’na verildi.
Plaket takdimi
İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Hasan Hüseyin Can, Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Abdullah Köktürk, e. Derince Belediye Başkanı Dr. Aziz Alemdar, son Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman ve Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu birlikte Gazeteci – Yazar Oğuz Çetinoğlu’na; 2019 yılı Türk Kültürüne İz Bırakan ödülünü takdim etti.
Platform kitabı
Gazeteci – Yazar Oğuz Çetinoğlu’na, Ayşegül – Coşkun Karakadılar, tarafından Platformun İnsana Dost, Fikre Dost kitabı takdim edildi
Oğuz Çetinoğlu kimdir?
28 Kasım 1938 târihinde Bafra’da doğdu. İlk ve ortaokulu doğduğu şehirde bitirdikten sonra Ankara Ticaret Lisesi ve Ankara İktisâdî ve Ticârî İlimler Akademisi’nde okudu.
İş hayatına Ankara’da muhasebeci olarak başladı. Ankara ve Karabük’te; muhasebeci, mâlî müşâvir ve profesyonel yönetici olarak devam etti. İstanbul’da, demir ticareti ile meşgul oldu. SSCB’nin dağılmasından Türk Cumhuriyetlerinde sanayi yatırımları gerçekleştirmek üzere çok ortaklı şirket kurdu. Şirketin murahhas âzâsı olarak Azerbaycan’da ve Kırım’da tesis kurup çalıştırdı. 2000 yılında işlerini tasfiye etti.
İş hayatı ile birlikte yazı hayatı da devam etti. İlk yazısı 1954 yılında Bafra’da yayımlanmakta olan Bafra Haber Gazetesi’nde başmakale olarak yer aldı. Sonraki yıllarda İlhan Egemen Darendelioğlu’nun Toprak Dergisi’nde, Son Havadis ve Tercüman gazetelerinde yazıları yayımlandı. Türk Ocakları Genel Merkezinin yayımladığı Türk Yurdu dergisinde yazdı. İslam, Kadın ve Aile, Yörünge, Ufuk, Emelimiz Kırım, Papatya, Târih ve Düşünce, Yeni Düşünce, Yeni Hafta, Sağduyu, Orkun, Kalgay, Bahçesaray, Türk Dünyası Târih ve Kültür, Antalya’da yayımlanan Nevzuhur, Kayseri’de yayımlanan Erciyes ve Yeniden Diriliş, Tokat’ta yayımlanan Kümbet dergilerinde, Dünya ve Kırım’da yayımlanan Kırım Sadâsı gibi gazetelerde de imzasına rastlanmaktadır.
Akra FM radyosunda haftanın olayları üzerine yorumları oldu.
1990 – 2000 yılları arasında (haftada bir gün) Zaman Gazetesi’nde köşe yazıları yazdı. Hâlen; Önce Vatan Gazetesi’nde, Dil ve Edebiyat ile Yesevi, Adana’da yayınlanan Töre, Osmaniye’de yayınlanan Yenises dergilerinde yazmaktadır.
Oğuz Çetinoğlu; ESKADER / Edebiyat, Sanat ve Kültür Araştırmacıları Derneği ve İLESAM / Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Üyesidir
Oğuz Çetinoğlu Beyefendi evli, bir oğul babası ve bir torun dedesi.
Profesör Hasan Elik Beyefendi’nin, ‘’Cihad, Gazi, Şehid’’ isimli kitabına yazdığı Takriz’in son cümlesi ile tanımanıza vesile olmak istiyorum. "Araştırmacı Tarih Yazarı Sayın Oğuz Çetinoğlu Beyefendi’yi. Birçok disiplin açısından konuya yaklaşan ve bunu zengin bir kaynakçayla ortaya koyan bu eserin Müellifi; fikriyatıyla hayatı örtüşen, zihin yaşı biyolojik yaşından çok daha genç olan zarif ve çalışkan insan, aziz dost Oğuz Çetinoğlu’nu tebrik ediyorum."
İMAM MÂTÜRİDÎ
Sayın Dr. AKKAN SUVER Beyefendi’nin kaleminden okuyalım Sayın Oğuz Çetinoğlu Beyefendi’yi. "Oğuz Çetinoğlu, çağdaş bir Türk aydınıdır. Yıllardır sâde, temiz ve âhenkli Türkçesiyle yazar. Fikrini kırmadan, dökmeden ama inancından sapmadan ortaya koyar. Sohbetine doyum olmayan bir arkadaşım."
Yayımlanmış kitapları:
1 Kültür Zenginliklerimiz: (2006)
2- Dört ciltte 4.000 sayfalık Kronolojik Târih Ansiklopedisi: (2008 ve 2012),
3- Târih Sözlüğü: (2009),
4- Okyanusa Açılan Kapılar / Tefekkür Mayası Röportajlar: (2009).
5- Altaylardan Hira’ya Türk-İslam Dostluğu: (2012 ve 2013),
6- Bilenlerin Dilinden Irak Türkleri: (2012),
7- Türkler Nasıl ve Niçin Müslüman Oldu: (2013),
8- Türkmennâme / Irak Türkleri Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey: (2013).
9- Türklerin Muhteşem Târihi: (Nisan 2014 ve Nisan 2015)
10- 115 Soruda Türk İslam-Âlimi Mâtüridî (Röportaj): 2015)
11- Cihad – Gazi – Şehid: Kasım 2015.
12-Yavuz Bülent Bâkiler Kitabı (2016 Mehmet Şâdi Polat ile birlikte)
13-Her Yönüyle Kâzım Karabekir (2017 Mehmet Şadi Polat ile birlikte)
14-Dil ve Edebiyat Dergisi / İlk 100 Sayı Bibliygorafyası (2017 Mehmet Şâdi Polat ile birlikte) Yesevi Yayıncılık,
15-Büyük Türk-İslam Alimi Serahsi Hayatı, Şahsiyeti ve Eserleri
16-Büyük Türk İslam Alimi Maturidi Hayatı Fikriyatı ve Eserleri
17-Edib Ahmed Yükneki ve Atebetü'l Hakayık
18-Dua - Huzura Açılan Kapılar
19-Ayet ve Hadisler Rehberliğinde Kutadgu Bilig Beyitlerinden Seçmeler
20-Açıklamalı Yorumlu Kronolojik Tarih Ansiklopedisi (4 Cilt Takım)
Kimyager Ayşegül Karakaılar ile İnşaat Yüksek Mühendisi Coşkun Karakadılar, Gazeteci – Yazar Oğuz Çetinoğlu’na Platformun ilk kitabını takdim ederken
Ali Kahraman, Abdullah Köktürk, Dr. Hasan Hüseyin Can, Ahmet Katırcı, Hasan Uzunhasanoğlu ve Dr. Aziz Alemdar birlikte 2019 yılı Türk Kültürüne İz Bırakan Ödülünü Oğuz Çetinoğlu’na takdim ederken
Ahsen Okyar, Oğuz Çetinoğlu, Hasan Uzunhasanoğlu
Dr. Hasan Hüseyin Can, Oğuz Çetinoğlu, Ahmet Katırcı
Dr. Hasan Hüseyin Can, Oğuz Çetinoğlu, Hasan Uzzunhasanoğlu
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.