Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

31Eki/190

Tarihi Orhan Camiinde Cuma buluşması…

IMG_4987

25 Ekim 2019 Cuma / E. Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya ve Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, Baç Çınarlı’dan beni alarak tarihi Orhan Camii (Gazi Süleyman Paşa Camii)’ne geçtik.

Cuma namazlarımızı Orhan Camiinde eda ederek Fevziye Camiinden emekli din görevli İsmet Ayhan hocamızdan tarihi cami ile ilgili bilgileri aldık.

JIGZ9897

IMG_4986

IMG_4990İsmet Ayhan Dr. Alaattin Büyükkaya, Orhan Cami Yapma ve Yaşatma Dernek Başkanı Kadri Uyar

IMG_4985

Orhan Camii (Gazi Süleyman Paşa Camii)

“bir babanın alacağı en anlamlı hediye”

Eski İzmit’in merkez noktalarından biri olan Orhan Mahallesi’nde hâkim bir tepe üzerine inşa edilmiş ilk camiidir. Bağçeşme meydanının hemen arkasındaki yoldan ‘Tarihi Orhan Cami’ tabelalarını takip ederek kolayca ulaşabileceğiniz bu kıymetli eserin bahçesinden İzmit’in önemli bir kısmını görebilir, İzmit Körfezi üzerinde güneşin batışının o doyumsuz seyrine dalabilirsiniz… Osmanlı Devleti’nin ilk kurulduğu yıllarda Orhan Gazi’nin şehzadesi Süleyman Şah tarafından ‘babası adına’ inşa ettirilmiştir. İzmit’in fethi ardından bölgeye inşa edilen ve günümüze kadar gelebilmiş olan ilk cami olma unvanına da sahip olan bu kıymetli eser, aynı zamanda fethin simgesi olarak da manevi bir değeri ifade eder. Cuma günleri camide imam hutbeye kılıçla çıkmaktadır. Bu âdet İttihat Terakki döneminden beri artan dış baskılara ve ayrılıkçı hareketlere tepki olarak 120 yılı aşkın bir süredir devam etmektedir.

Oysa İzmit, kuşatma sürerken yapılan antlaşma sonucu kendiliğinden teslim olarak Türk hâkimiyetine girdiği için kılıç zoruyla fethedilmemiştir. Eski bir Türk âdeti olan fethedilen şehirlerin merkez camiinde kılıçla hutbe verme geleneği İzmit’in geçmişinde İttihat Terakki dönemine kadar olmamıştır. Hoca hutbe okumak için minbere kılıcı sağ eline alarak merdivenleri çıkar. İmam hutbeyi okurken de kılıcı elinden bırakmaz. Hutbe okunduktan sonra imam yine kılıçla aşağı iner. Türkiye’de artık sadece birkaç camide yapılan bu uygulama aynı zamanda sembolik de bir değer taşımaktadır. Aynı zamanda önemli bir deprem bölgesi olan şehirde, cami çeşitli tamiratlarla da desteklenmiştir. Sultan Abdülmecit zamanında onarılan cami dörtgen planlı, taş ve tuğla duvarlı, dıştan ahşap çatılı, içten asma kubbeli olup bezemeleri Abdülmecit dönemi ampir üslup özellikleri göstermektedir. Camii içerisinde duvara asılı olan bir levhada; “Fatih İzmit Gazi Süleyman Paşa bin Orhan ve Fatih-i Herek ve Fatih-i Aydos ve Fatih-i Kocaeli Sancağı sene 728 Bina-i Camii şerif ve Medrese sene 1332” yazısı bulunmaktadır. 17 Ağustos depremi ardından ciddi hasara uğrayan cami, daha sonra tarihi dokusuna uygun olarak restore edilmiştir.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.