Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

21Haz/190

"Meyve Tadında Romanlar" – Fazlı KÖKSAL

Meyve Tadında Romanlar

"Meyve Tadında Romanlar" yayımlandı.

Kitap hakkında en net bilgi, kitabın arka kapağında; "Okumayan bir toplumuz. Evlerimizin çok azında kitaplık var. O az sayıdaki kitaplık da aynı renkte, hatta tek rengin aynı tonundan seçilmiş kitaplardan oluşuyor. Kitapları, yazarları, bizden olanlar/bizden olmayanlar diye ayırıyoruz.

Bu da, zaten yeterli düzeyde olmayan kültürel birikimimizin yarısından haberdar olmamamıza, toplumsal kutuplaşmalara ve hatta düşmanlıklara zemin hazırlıyor.

“Meyve Tadında Romanlar”da, farklı görüşteki yerli-yabancı 111 romancının 153 romanından alıntılar yapılarak, kitaplar hakkındaki eleştirilere yer verilerek, bu romanlar tanıtılmasına, kitaplıklarımızın farklı renklerle zenginleştirilmesine katkıda bulunulmak istenmiştir.

“Meyve Tadında Romanlar”ın roman incelemelerini konu alan diğer kitaplarından en önemli farklarından birisi de Türkiye dışındaki Türk Dünyasından 12 romancıya yer vermiş olmasıdır.

Bu kitap, bir kişinin bile kütüphanesine farklı renkte bir kitap girmesini sağlayabilirse, bir kişiyi bile tanımadığı bir romancıyla tanıştırabilirse görevini yapmış olacaktır."
Meyve Tadında Romanlar Akıl-Fikir Yayınevi tarafından yayımlandı ve bugün satışa sunuldu.

400 sayfadan oluşan ve 40 TL satış fiyatı belirlenen kitabı internet üzerinde kitap satışı yapılan her siteden (Kitapyurdu, idefix, kidega, pandora, kitapseç, nobelkitap.......) 27-30 TL arasında temin etmek mümkün.

Kitapla ilgili görüş, öneri ve değerlendirmelerinizi bekliyorum.

Fazlı KÖKSAL
http://fazlikoksal.blogspot.com
                    http://www.telekomculardernegi.org.tr                                                            twitter: @fazli_koksal

Ek Not;
Bir Kitap Tanıtım Sitesinde Kitabımla ilgili yorumu da bilginize sunmak isterim...
Roman Seçimi Yapmadan Göz Atılacak Bir Kitap

"Meyve Tadında Romanlar" Bir Edebiyat İncelemesi....
Yazar bir edebiyatçı değil ama çok iyi bir okur. 50 yılı aşan okuma deneyimlerini kitaplaştırmış.
Çeşitli görüşten 121 yazarın 153 kitabı tanıtılmış.
Kitabın SUNUŞ ve MEYVE TADINDA ROMANLAR bölümlerinde kitabın niye yazıldığının da anlatıldığı çok uzun makale niteliğinde iki yazıda, yazar "okumak" ve " roman " hakkındaki düşüncelerini aktarmış.
Daha sonra kitabı tanıtılacak yazarlar doğum tarihlerine göre kısaca anlatılmış. Her yazara ilişkin bir edebiyat eleştirmeninin görüşüne yer verilmiş.
Her yazardan sonra o yazarın bir veya birkaç kitabı tanıtılmış.
Bu bölümde önce kitap hakkında yazarın çok kısa bir görüşü, sonra kitap hakkındaki bir eleştiri yazısından alıntı. Sonra kitaptan, yazarın üslubu hakkında bilgi verecek, özdeyiş kıvamındaki cümlelerden yapılan seçkiler...
Daha doğrusu yazarın kitapları okurken "altını çizdiği satırlar"
Bu kitap sayesinde farklı yazarlar ve kitapları ile tanıştım. Mesela Safiye EROL ve "CİĞERDELEN", Hasan İzzettin DİNAMO "KUTSAL İSYAN"
Kitabın bence en güzel tarafı, yazar sizi herhangi bir kitaba yönlendirmiyor. Yazarın Üslubu ve Kitabın Konusu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlıyor. Yazarlar hakkında olumlu veya olumsuz eleştirilere yer veriyor. Kitap hakkında yeterli eleştiri yazısı bulamadığı durumlarda da da kitabı kendisi değerlendiriyor.
Kitap dipnotları bilimsel bir yaklaşımla özenli bir şekilde hazırlanmış. 200 civarında kaynaktan alınmış 285 Dipnota yer verilmiş.
Tanıtım yazısında da belirtildiği gibi, Diğer roman tanıtım kitaplarından en büyük farkı Türk Dünyasından 12 Farklı romancıya yer verilerek bir ilke imza atılmış.
Kitabın eksikleri yok mu? Bence bir eksiği bir fazlası var.
Eksiği; alıntı yaptığı cümleleri, hangi yayınevinin hangi baskısından alındığının belirtilmemesi
Fazlası; yazarın fazla sevdiği anlaşılan bazı romanlardan çok fazla sayıda alıntı yapması (Örneğin, Stendhal- Kırmızı ve Siyah . George Orwell - 1984, Peyami Safa - Yalnızız, Oğuz Atay - Tutunamayanlar; Halit Hüseyni- Uçurtma Avcısı)
Bu kitabı okumadan roman seçimi yapmamanızı öneririm.
Edebiyatseverler ve özellikle romanseverler için bir başucu kitabı.

Mustafa Oğuz Haydaroğlu

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.