2019 Yılı Hukukun Üstünlüğü Endeksinde Türkiye 0.42 puanla 126 ülke içinde 109’uncu sırada yer alıyor.
2019 yılı Hukukun Üstünlüğü Endeksi yayınlandı. Bu endekste yer alan bilgileri içeren paylaşımımı sizlere de iletmek istedim.
2019 Yılı Hukukun Üstünlüğü Endeksinde Türkiye 0.42 puanla 126 ülke içinde 109’uncu sırada yer alıyor. 2017-2018 endeksinde 113 ülke içinde 0.42 puanla 101. sıradaydık.
Hukuk Üstünlüğü Endeksi 8 faktörü dikkate alınarak ölçülüyor:
• hükümet gücü üzerinde denetim,
• yolsuzluğun önlenmesi,
• düzen ve güvenlik,
• şeffaflık,
• temel haklar,
• hukuki ve idari uygulama
• medeni hukuk adaleti,
• cezai adalet
Endeksin Hükümet Gücünün Sınırlandırılması faktöründe 123’üncüyüz. Bu faktör yönetenlerin hukuka bağlılığını ölçüyor. Anayasal ve kurumsal, hükümet ve yetkililerinin yetkilerinin sınırları ve yasalar altında sorumlu tutulduğu araçları içermektedir. Burada kamu dışı denetim-basın-dahil edilmektedir.
Endeksin Yolsuzluğun Yokluğu faktöründe 57’inciyiz. Bu faktör bir dizi devlet kurumunda yolsuzluğun bulunmadığını ölçer. Bu faktör üç yolsuzluk biçimi görüyor: rüşvet, kamu veya özel çıkarların uygunsuz etkisi ve kamu fonlarının veya diğer kaynakların yanlış kullanımı.
Endeksin 3. Faktörü Şeffaflık Faktöründe 94’üncüyüz. Bu faktör bilgileri paylaşan, hükümeti sorumlu tutma araçlarını güçlendiren ve vatandaşların kamu politikaları müzakerelerine katılımını teşvik eden bir hükümet olarak tanımlanan şeffaflığı ölçer.
Endeksin 4. Faktörü olan Temel Haklar faktöründe 122’ciyiz. Bu faktör temel insan haklarının korunmasını ölçer. Uluslararası hukuka göre temel insan haklarına saygı gösteren bir pozitif hukuk sistemini esas alır.
Endeksin 5. Faktörü Düzen ve Güvenlik Faktöründe 96’ıncıyız. Bu faktör toplumun kişilerin ve malların güvenliğinin ne kadar iyi sağlandığını ölçmektedir.
Endeksin 6. Faktörü Düzenleyici Uygulamada 106’ıncıyız.Bu faktör düzenlemelerin ne derece adil ve etkin bir şekilde uygulandığını ölçer.Yasal ve idari düzenlemeler, hükümet içinde ve dışında davranışları yapılandırır. Güçlü hukuk devleti, bunların etkili uygulanmasını gerektirir.
Endeksin 7. Faktörü Medeni Hukuk(Sivil) Adalet faktöründe 96’cıyız. Medeni Hukuk Adalet faktörü sıradan insanların şikayetlerini sivil adalet sistemi üzerinden barışçıl ve etkili bir şekilde çözüp çözemeyeceğini ölçmektedir.
Endeksin 8. Faktörü Ceza Adaletinde 95’inciyiz. Bu faktör ceza adalet sistemini değerlendirir. Etkili bir ceza adalet sistemi, şikâyetleri gidermek ve topluma karşı suç işleyenlere karşı eylemde bulunmak için geleneksel mekanizmadır, hukukun üstünlüğünün kilit bir yönüdür.
Esasen hukuk ve adalet kendi medeniyetimizin temelidir. Beden ve organların takvası bir yönüyle de hak, hukuk gözetmek değil midir?
Türk Devlet geleneğinin esası hukuktur. Kutadgu Bilig’de toplumun birlik ve dirlik içinde varlığı ve sürekliliğinin sağlanması iktidarın yasa ve ona dayalı adalete dayanmasıyla anlatılır. Orhun Abideleri “töre” yani yasanın önemini anlatır.Devlet bir ahlak ve hukuk kurumudur.
Türk milleti devlet kurarken aslında hukuk oluşturmuştur ve Devleti-i Ebed müddet anlayış içinde kendini yeniden gösteren hukuk ve düşünceler rol oynamıştır.
Türk İslam düşüncesini içinde “Üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe Türk Milleti ilini, töreni kim bozabilir?”, “Adalet Mülkün temelidir”, “İnsan değer ver ki devlet yaşasın” anlayışlarıyla hukukun üstünlüğünü ve adaleti içselleştirmeliyiz.
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.