İl ve İlçelerimizin Değerlerini Ne Kadar Tanıyoruz?– İsmail KAHRAMAN
İl ve İlçelerimizin Değerlerini Ne Kadar Tanıyoruz? – İsmail KAHRAMAN
Marmara Bölgesi Fatihi Kocaeli, Düzce, Akçakoca ve Sakarya Kocaali’ye adını veren Akçakoca Gazi’nin Kandıra Babatepe’deki anıt mezarı ziyaretçi bekliyor.
Orhan Gazi döneminde Kocaeli, Sakarya Düzce ve Yalova bölgesini fetheden, adını Akçakoca Gazi’den alan Kocaeli’de yaşayanlar bile Akçakoca Gazi’nin Kandıra baba tepedeki mezarını bilmiyor. Geçtiğimiz yıllarda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Akçakoca Gazi adına düzenlenen Uluslararası Akçakoca Gazi sempozyumuna bizde “Akçakoca Gazi döneminde Gebze Bölgesi” adı ile bir bildiri hazırlayıp sunmuştuk. Kocaeli bölgesinde bir çok devlet yöneticisi ve insanlarımız Akçakoca’nın kim olduğunu bile bilmiyor. Sakarya TV ve Devri Alem TV olarak Akçakoca’nın anıt mezarının bulunduğu Kocaeli Kandıra Baba tepeden yaptığımız Canlı yayın programının linkini sizlerle paylaşıyor, Akçakoca Gazi ile ilgili hazırladığımız Belgesel TV programını Avrasya Gazeteciler Derneği www.agrt.net aracılığı ile bir çok TV kanalına kültür hizmeti olarak göndereceğiz
KÜLTÜR BAKANLIĞINA TARİHİ GÖREV
Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ve. Valilerimize büyük görev düşüyor kent kültür bilinci kampanyaları başlatılmalı Öğrenciler ve bölge halkı yaşadıkları yerin kültür tarih ve turizm değerlerini bilmelidir. Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı sayın İbrahim Karaosmanoğlu ile yaptığımız bir söyleşide Kocaeli halkının yüzde. 85’inin Kocaeli’yi tanıyıp bilmediğini söylemişti.
AKÇAKOCA GAZİ KİMDİR?
1234-1328 yıllarında yaşayan Kocaeli Fatihi Akçakoca Bey, 1308 yılına kadar Ereğli’den Karasu’ya kadar olan bölgeyi, 1308 yılından 1326 yılına kadar Ayan Gölü kuzeyinde Akova, Akçaköy, Kandıra İzmit (o tarihte Nikomedia) yakınlarındaki Kaymas, Çayırköy’e kadar yerleri zapt ederek Osmanlı Devleti sınırları içinde katar. İzmit üzerine son kez akın yapacağı sırada, çadırını kurmuş bulunduğu Kandıra yakınlarındaki Babatepe’de (94 yaşında) 1328’de ölür. Vasiyeti gereği Ertuğrul Gazi gibi otağının bulunduğu tepeye gömülür. Sonradan adına ve anısına saygı nişanesi olmak üzere devletine kattığı bu yöreye” KOCAELİ” denir. Anıt Mezarı Kandıra İlçesi Babadağ mevkiindedir.
Kocaeli başta olmak üzere Sakarya, Kocaali ve Düzce Akçakoca’ya adını veren Orhangazi’nin komutanı.
Osman Gazi'nin silah arkadaşlarından olan Akçakoca'nın, babası Abdülmelik bin Abdülfettah'dır. Ailesi muhtemelen Anadolu Selçukluları döneminde uç bölgelere yerleştirilmiş bir Türkmen boyuna mensuptur. Akçakoca'nın da Aşiret beyi olduğu ve Ertuğrul Gazi'ye bağlı bulunduğu sanılmaktadır. Osman Gazi tarafından, Orhan Gazi'nin emrinde Konuralp, Abdurrahman Gazi ve Köse Mihal gibi meşhur beylerle Sakarya ve İzmit yöresine akınlar yapmakla görevlendirildi. Bu bölgedeki bazı kaleleri ele geçiren Akçakoca, Sapanca gölünün batı tarafındaki bir hisarı kendine karargah yapmış ve İzmit yöresine akınlar düzenlemiştir.
1326 yılında Kandıra ve civarını zaptetti. Ayrıca Konuralp ve Abdurrahman Gazi ile birlikte Kartal civarındaki Aydos'u, ardından da Samandıra hisarını fethetti. Samandıra bölgesi kendisine mülk olarak verildi. Birkaç yıl daha İzmit-Üsküdar arasındaki yerlere akınlarda bulunan Akçakoca, İzmit'in fethinden önce, 1328 yılında Kandıra yakınlarındaki bir tepede öldü ve buraya gömüldü. Ölümünden sonra, adamları Karamürsel'in etrafında toplandı. Uç beyliği yaptığı bölge ise önemi dolayısıyla Şehzade Murad'a (Sultan Murad Hüdavendigar) verildi. Fetihlerde bulunduğu İzmit ve çevresine, sonradan Koca-ili denildi. Ayrıca bugün Bolu iline bağlı Akçakoca ilçesi de onun adını taşır. Hacı İlyas adında bir oğlu vardır. Torunu Fazlullah da önce kadı, sonra vezir olarak Osmanlı Devleti'nde önemli görevlerde bulundu. Akçakoca Gazi’yi Rahmet minnet ve Şükran’la anıyoruz
http://www.gebzegazetesi.com/il-ve-ilcelerimizin-degerlerini-ne-kadar-taniyoruz-makale,2952.html
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.