Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

25Kas/110

VALİ KARALOĞLU, VAN DEPREMİNİN SON BİR AYINI DEĞERLENDİRDİ

24 haziran 2009 kandıra van valisi 036 Van Valisi Münir KARALOĞLU; “Tüm Türkiye’ye teşekkür ederim.”

Van Valisi Münir Karaloğlu, depremin üzerinden geçen bir ayı AA’ya değerlendirdi. Sefa Salantur - Ömer Erim Baştimar Özel Haber

Vali Karaloğlu, 23 Ekimde Van’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin birinci ayını doldurduğunu belirterek, bu süreçte kamu kurum ve kurumlarıyla tüm Türkiye olarak büyük bir çalışma içerisinde olduklarını ifade etti.

Depremin ilk anında arama kurtarma çalışmalarının önemli olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, bütün kamuoyunun bildiği gibi çok ciddi arama kurtarma çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Depremde 644 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Karaloğlu, şunları kaydetti:

İlk yapılan işlerimiz vatandaşımızın geçici barınmasını temin etmekti. Bunu da çadırlarla temin ediyoruz. Şu ana kadar Van’da 71 bin çadır dağıtıldı. Bu Türkiye’deki en büyük çadır dağıtma operasyonuydu. Niye bu kadar çok çadıra ihtiyacımız oldu- Çadır talep eden vatandaşlarımız var, özellikle ikinci depremden sonra Van merkezdeki vatandaşlarımız haklı olarak evinde herhangi bir hasar olmadığı halde evine giremedi, evine giremeyen vatandaşlar da çadır talebinde bulundular.

Valiliğimiz öncülüğünde kurulan acil müdahale ekipleri Mahallelerde gezerek buralarda belirledikleri acil çadır ihtiyaçlarını temin yönüne gidiyorlar. Van’da tabii kış şartları ağır, geçici barınmada kışın geçmeyeceğini biliyoruz.

Şu anda 19 bin 750 konteyner siparişi verdik. Bin 250 konteyner de bağış geldi. En kısa sürede 21 bin konteynerin kurulumunu tamamlamış olacağız. Bu konteynerlerin 5 bin 700’ünü köylere kuracağız. Geri kalan kısmını ise Van ve Erciş merkezde konteyner kentler olarak kuracağız. Köylerimizin 16’sının konteyner ihtiyacı tamamlandı. Yaklaşık bin 500 konut köylerde yerleştirildi. Kasım ayının sonuna kadar büyük ölçüde köylerdeki konteyner ihtiyacını da tamamlamış olacağız. Aralık ayı sonunda da tüm konteyner çalışmalarımızı tamamlayacağız. Kesin hasar tespit raporuna göre, evi yıkık olan, ağır hasarlı olan, orta hasarlı olduğu için oturulamaz raporu olan evlerde oturan vatandaşlarımızı konteynere alacağız.

Karaloğlu, hasar olmadığı halde korkudan evlerine giremeyen vatandaşlara ilk etapta konteyner verme şansları bulunmadığını belirterek, şöyle konuştu:

Tabii konteynerler de geçici barınma, vatandaşımızın kesin kalıcı konutları yapılıncaya kadar buralarda kalacaklar. Kalıcı konutlarla ilgili çalışmalar başladı. TOKİ, elindeki rezerv konut alanlarına 2 bin 944 konutun ihalesini yaptı. Bunların yaklaşık bin 568’i Van merkezde, bin 376’sı da Erciş’te, bu konutlarla beraber 7 okul, 5 cami ve 3 iş merkezi ihalesi de tamamlandı.

Daha depremin bir ayı dolduğu Gün konuşuyoruz bunları, konteynerler geldi, köylere yerleştiriliyor, 2 bin 900 konutun ihalesi yapıldı diyoruz. Hem Van merkezde hem Erciş’te şehrin gelişim alanları, yeni konut alanları oluşturulmasıyla ilgili yer tespit çalışmaları, zemin etüt çalışmaları devam ediyor. İki yer için de ilgili bakanlığımız master planı çalışmasına başladı. Bu tamamlandıktan sonra hem kamu kurumlarının yerleri hem de şehrin yeni yerleşeceği yerler netleşmiş olacak.

Van’ın dışındaki 80 ilde sosyal hizmetler müdürlüklerinin misafirhanelerine evleri yıkılan, göç etmek isteyen vatandaşları yerleştirdiklerini bildiren Karaloğlu, buraların Başbakanlığın talimatıyla Vanlılara açıldığını kaydetti.

Vali Karaloğlu, şu ana kadar 175 otobüs, 3 uçakla yaklaşık 8 bin 650 kişiyi diğer illere gönderdiklerini, 11 bin kişinin de valilikten belge alarak kendi imkanlarıyla başka şehirlere gittiğini söyledi.

Toplam 21 bin Vanlının diğer illerdeki kamu misafirhanelerine yerleştirildiğini belirten Karaloğlu, şöyle konuştu:

Her ilde bir vali yardımcısı başkanlığında komisyonlar oluşturuldu. Buradan giden vatandaşların tüm sorunlarıyla ilgileniyorlar. TOKİ’nin elindeki devam eden işleri hızlandırıldı. Yaklaşık bin 708 konutluk projesi var. Yüzde 90’ı tamamlandı. Bunların bin 58’i Van merkezde, 426’sı Erciş yolunda, 224’ü de alt gelir grubu için yapılıyordu, bunlar hızlandırıldı. Bunların tamamı aralık ayında verilmiş olacak. Sahipleri önceden belirlenmişti. Van merkez bu teslimatlarla ciddi bir konut ihtiyacını gidermiş olacak. Özellikle Memur-Sen konutlarındaki hak sahiplerinin çoğu öğretmen ve şehir merkezinde evler hasarlı olduğu için bunların sorunlarını çözmüş olacağız.

Diğer bir durum da beslenme, beslenmeyle ilgili gıda, battaniye, kömür dağıtımı ve ısıtıcı dağıtımı. Günde yaklaşık 175 bin öğün Sıcak yemek dağıtıyoruz. Van merkezde 35 okulun bahçesinde kurduğumuz aşevleri yemek dağıtıyor. Vatandaş burada hem yemek yiyor hem kaplarla evlerine götürüyor. Giysi dağıtımını Van ve Erciş’te kurduğumuz giyim marketlerden karşılıyoruz, vatandaşlarımız buralara gelerek giyinip çıkıyor.

Sosyal çalışmalar

Münir Karaloğlu, çok sayıda bakanlıkla ortak çalışma yürüttüklerini, bu kapsamda alan çalışması yaptıklarını bildirdi.

Bu çalışmada hane halkıyla Anket yaptıklarını ifade eden Karaloğlu, Burada vatandaşların ihtiyaçlarını belirliyoruz, anında gideriyoruz. Ayrıca depremde yetim ve öksüz kalan çocukları belirledik, 188 çocuğumuz yetim. Bunların bakımıyla ilgili çalışmalar var, kimsesiz kalan yaşlılarımız var, kimsesiz özürlülerimiz var, onlarla ilgili çalışmalarımız var.

Çadır kentlerde psikolojik açıdan destek olmak amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar var. Vatandaşımızın taleplerini almak için beyaz Masa kurduk. Burada insanların sorunlarını dinliyor, 150 kişilik ekiple anında çözüyoruz diye konuştu.

Sağlık hizmetlerinin aksatılmadan sürdürüldüğünü kaydeden Karaloğlu, köylerde ve şehirlerde vatandaşı mobil sağlık hizmetiyle tedavi ettiklerini söyledi.

Çadır kentlerde sabit sağlık çadırları oluşturulduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, burada yaşayan yaklaşık 17 bin kişinin sağlık sorunlarıyla ilgilendiklerini kaydetti.

Yangınlara dikkat

Vali Karaloğlu, çadır kentlerde kış aylarındaki en büyük riskin yangın olduğunu ifade ederek, Bu riski azaltabilmek için Orman Genel Müdürlüğümüzden 14 adet yangın söndürme aracı istedik, geldi. Ayrıca her çadıra yangın tüpü koyduk. Vatandaşlarımıza uyarıda bulunuyoruz, lütfen yangın konusunda yapılan uyarılara dikkat etsinler, çocuklarını takip etsinler, özellikle elektrikli ısıtıcıların üzerine yanıcı veya parlayıcı herhangi bir şey örtmesinler dedi.

İçme suyu, Elektrik ve doğal Gaz şebekesinde sorunları bulunmadığını belirten Karaloğlu, şehrin ticaretinin gelişmesi için tüm kurumların birlikte çalıştığını bildirdi.

Kredi veriyoruz

Esnafı çok önemsediklerini belirten Karaloğlu, şunları söyledi:

Kentin sanayi ve ticaretinin güçlenmesi için KOSGEB üzerinden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız 30 ve 100 bin kredi paketleri açıkladı. Şu an esnafımız bu kredileri kullanabilmek için bankalar aracılığıyla girişimlerde bulundu. Esnafın ayakta kalmasını istiyoruz. Esnaf ayakta kalmadan şehrin ayakta kalması mümkün değil. Onlara yönelik ilgili kurumların açıkladıkları tedbirler var, onlar vatandaşlarımızı rahatlatacak. Yine 3 bin kişi İŞKUR üzerinden geçici olarak işe alındı, bu rakam 5 bine çıkarılacak.

Tüm Türkiye’ye teşekkür

Türkiye’nin her yerinden vatandaşların deprem bölgesine yardımlarının devam ettiğini belirten Karaloğlu, şunları kaydetti:

Buradaki deprem şunu göstermiştir ki milletimizin birlik ve beraberliği noktasında sorunumuz yok. Ülkemiz doğusuyla batısıyla kuzeyiyle güneyiyle Van’a kilitlenmiştir. Çocuklar ceplerindeki harçlıklarını, kadınlar kollarındaki bileziklerini, ellerine geçirdikleri her şeyi Vanlı kardeşlerine göndererek yaralarını sarmak için yarış içerisinde oldular.

Milletimize, Van’a koşan kamu kurumlarına, belediyelerimize çok teşekkür ediyorum, yardımların devam etmesi gerekir. Çünkü deprem yönetmek kısa süreli bir iş değildir. Vatandaşımızı kalıcı konutlara geçirinceye kadar bu süreci yönetmeye devam edeceğiz, yardımlara ihtiyacımız olacak. (A.A)

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.