Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

23Eki/171

Bir Gönül İnsanı; AHSEN OKYAR – Adem ARI

Bir-Gönül-İnsanı-AHSEN-OKYAR-630x325

Bir Gönül İnsanı; AHSEN OKYAR – Adem ARI

Eklenme Tarihi: 23 Ekim 2017 Pazartesi
Eklenme Saati: 14:39

Uzun bir süredir ara verdiğim yazılarıma Ahsen OKYAR ağabeyim için yazarak devam ediyorum.

Ahsen OKYAR ismini Kocaeli’de internet kullanan veya gazete okuyan herkes bilir. Bilir bilmesine ama tanıyamaz. İyi hoş biz de Ahsen Bey’i tanıdığımızı iddia da etmiyoruz.

Kişinin güzelliği önce ismine sonra siretine yansırmış.

Ahsen Bey’in isimlerinin tahlilini yaparak konuya girelim: Ahsen kelimesi Arapçada güzel demek olan hüsn kelimesinin ism-i tafdilidir. “Kebîrbüyük demek “Ekber=En büyük”  demek. Hüsn= iyi demek, Ahsen=En iyi demek. İngilizcedeki –“good=iyi”- “better=daha iyi-“best=en iyi” de olduğu gibi.

Gelelim “Okyar”a. Karşımıza müthiş bir açıklama çıkıyor. Lafı uzatmadan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Paşa’mızın Ali Fethi Okyar için yazdığı şu kelimeleri görelim:

Ok-Akıl, zeka

Yar-Dost, arkadaş, yardımcı

Ok+yar= “Akıl arkadaşı”

24-1-1935

Kemal Atatürk”

Ahsen OKYAR’ı Kandıra Ülkücü Ocakları başkanı iken Şehidimiz  Mehmet Akif BEKİROĞLUiçin okutulan Mevlid-i Şerif’den beri biliyorum. O mevlid-i şerife Ahsen Başkan İstanbul’dan Fevzi MISIR ve Yusuf GEBZELİ’yi davet etmişti.  Ben o zaman Lise’yi bitirmiş Üniversite imtihanlarına hazırlanıyordum.

Daha sonra birkaç kere bürosunda görüştüğüm Ahsen Bey’i Sakarya Üniversitesine geldikten sonra sık sık ziyaret ettim. Kocaeli Aydınlar Ocağı toplantı ve programlarında görüştüm.

Ben Sakarya Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi olduktan sonra da görüşmelerimiz sıklaştı.

Ahsen Bey, Ahsen Abim olduktan sonra benim arkamda değil hep önümde oldu. Kocaeli ve de hassaten Kandıra Tarihi ve kültürü ile ilgili sempozyum ve toplantılara bildiri hazırlarken büyük desteğini gördüm.

Yaptığım konuşmalardan sonra beni değerlendirmeleriyle ve takdirleriyle şevklendiren isim oldu. Her yıl Gazi Akçakoca Hazretleri için Mayıs ayının ikinci Pazar günü Kandıra Babatepe’deki anıtmezarı çevresinde Babaköy Muhtarı Mehmet Amcamın gayret ve katkılarıyla program hazırlanır. 2007 yılındaki programda Gazi Akçakoca Hazretleri hakkında bir konuşma yaptım. Ahsen Bey Babatepe’de yaptığım bu konuşmamı bana o kadar güzel özetlemişti ki.

Geçtiğimiz Cumartesi Akşamı Ahsen Okyar’a Vefa Gecesi düzenlendi. Çok istediğim halde bir konuşma yapmam mümkün olmadı. Ancak kürsüye çağrılırsam neleri konuşabileceğimi zihnimde şekillendirmiştim. İşte Ahsen Abim hakkında benim söylemek istediklerim:

“Sevgili çocuklar, gençler Merhaba. Değerli Hanımefendiler Beyefendiler Merhaba. Sayın Bakanım, Milletvekillerim Merhaba.

Salonda kucaklarda ve yanlarda çocuklar görüyorum. Selamlamaya özellikle çocuklardan ve gençlerden başladım. Burada kendisi için toplandığımız Ahsen Bey  herşeyden önce çocuklarımız ve gençlerimiz için ayrı bir öneme sahiptir.

“Çocuklar, gençler; Ahsen Bey’i iyi tanıyınız; Ahsen Bey “İzmit’in En Çalışkan Aydınıdır”.

Tanıdığım Ahsen Bey Çok iyi bir Kandıralıdır da. “Bize göre Kandıra’nın üzerinden uçakla geçenler bile Kandıralı olmuştur,” diyecek kadar engin gönüllüdür.

Onu gah İzmit’in bol yıldızlı otellerinde Bakanların, Valilerin, Belediye Başkanlarının kaymakamların ve milletvekillerinin önünde program takdimcisi, gah 15 haneli bir köyün meydanında plastik sandalyelere dizilmiş köylülere felsefe anlatan bir gencin konferansının takdimcisi olarak görebilirsiniz.

O kendisi için söylenenleri fazlasıyla hak eden biri. Onun İzmit ve Kandıra için yaptıkları kadar Türk Milleti için yaptıkları da çok önemli. Mülayim tabiatlı Ahsen Bey’in Türklük karşıtı ifadeler karşısındaki tepkisinin sertliğini ancak orada bulunanlar görür.

Burada söylenenler inşallah bir kitap halinde basılır da gençlerimiz Örnek Bir Kandıralı Şahsiyet’i tanıma fırsatı bulurlar.

Hatta onun tanıyan birçok akademisyen var. Onun sağlığında akademik ağırlıklı bir “AHSEN OKYAR ARMAĞANI” hazırlanabilir hazırlanmalıdır da. Bu konuda bir akademisyen olarak üzerime düşeni yapmaya inşallah hazırım.

Ve dahası Sosyoloji bölümü öğrencilerine Ahsen OKYAR bir doktora tezi olarak verilebilir.

O asla bir siyasetçi olmadı ve olmak da istemedi. Belki siyaset yolunu seçseydi milletvekili, bakan olsaydı bu kadar sevilir miydi? Diye de düşünmekten kendimi alamıyorum.

Allah yolunu, bahtını ve de alnını açık etsin Başkanım ve Ağabeyim.”

http://www.haberhodrimeydan.com/yazarlar/bir-gonul-insani-ahsen-okyar.html

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (1) Geri izlemeler (0)
  1. Sayın Hocamızın duygularına candan katılıyor ve altına korkusuzca imzamı atıyorum.


Leave a comment

Geri izleme yok.