Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

23Ağu/170

Çağrı Başaran, Kocabayramlar Kültür Platformunda konuştu

1

21 Ağustos 2017 Pazartesi / Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölümü son sınıf öğrencisi Çağrı Başaran KADER Mİ? RASTLANTI MI? konusunda konferans verdi.

Kandıra, Çakırcaali Divanı, Kocabayramlar Köyünde, Kocabayramlar Kültür Platformunun 4. konuşmacısı Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölümü son sınıf öğrencisi Çağrı Başaran oldu ve Cami önündeki Köy Meydanında KADER Mİ? RASTLANTI MI? konusunda bilgi verdi.

Çağrı Başaran; “Bizim seçimlerimiz bizim hatalarımız kısaca bizim hayatımız. Hayatımızın neredeyse her anını hep bir seçim yapmakla geçiririz. İnsan neyi ekerse onu biçer, neyi seçerse de onu yaşar. Fakat yaratılmışların içinde en üstün varlık olarak gösterilen insanın da gücünün yetemeyeceği ve seçemeyeceği birçok unsurda bulunmaktadır. Bu unsurlar hayatın içinde yerlerini almakta ve hayatımızı bazen bizim kontrol edemeyeceğiz duruma düşürebilmektedirler. Ne annemizi ne babamızı ne de doğacağımız ülkeyi biz seçmedik. Durum böyle olunca seçebildiğimiz kadar seçemediğimiz kader oluyor. İnsan arzu yetenek ve becerilere sahip olması yönüyle diğer bütün varlıklardan ayrılır ve üstün görülür. Gelecek ile ilgili teknolojininde gelişmesiyle güçlü varsayımlarda bulunsakta hiçbir zaman mutlak bilgiye sahip olamadık. Kimi düşünüre göre insan doğuştan özgür bir varlıktır çünkü en kötü sonuçlarla bile karşı karşıya kalsa, her zaman bir tercih yapma hakkına sahiptir. Kimi düşünüre göre de insan özgür doğmayan özgürleşen bir varlıktır. Kendisinden kat kat güçlü bir doğaya karşı mücadele veren insan doğaya egemenlik kurduğu takdirde özgürleşebilir. Tabi doğaya egemenlik kurmak doğayı sömürmek anlamında değildir. Şuan yeryüzünde yaşayan her insanın her bir insana karşı sorumluluğu bulunmaktadır çünkü bizim buradaki bir seçimimiz dünyan en uç noktasındaki kişinin hayatını etkileme gücüne sahiptir. Uçağı icad eden insan uçak ağır bir şey yeryüzünde de yer çekimi kuvveti var bu icadı yapamamak benim kaderim deyip vazgeçseydi gerçekten de uçağı icad edememek onun kaderi olacaktı. İyi ki vazgeçmemiş ve kaderi böyle olmuş. İnsanlığa çok faydalı insan olabilmiş.

Kaderinden kaçmak isterken kaderin ağına takılan Kral Oedipus ve ölümden kaçmak için Samarra kentine sığınan Bağdatlı Tüccarın ölümün kucağına düşmesi gibi hikayeler farklı bakış açıları kazandırsa da sonuç olarak bir seçeriz bizim kaderimiz o olur.

Derler ki; su testisi su yolunda kırılır. İyinin peşinde olanlar sonunda iyiye ulaşır. Kötülükten de kötülük doğar. Kısacası iyilikten yana olarak yeteneklerimizin farkına vararak onları doğru şekilde kullanarak, nefret değil sevgi sahibi olarak özgürleşebiliriz. Elimizden geleni yaptıktan sonra hayatı akışına bırakmak asıl huzur kaynağıdır. Elimize bir kalem bir de kağıt verilmiş, bizde verilenlerle en iyisini yazmak için çabalamalıyız. Sonuç olarak biz seçeriz, bizim kaderimiz o olur.

KOÜ Felsefe Bölümü son öğrencisi Çağrı Başaran’nın konferansına;  Sakarya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Bölüm Başkanlığı Okutmanı Adem Arı, Aile Hekimi Dr. Ali Değirmenci, Kandıra Sağlık Grup Başkanlığından emekli Fevzi Genç, Mustafa Nevzat İlaç Sanayii A.Ş. Çayırova Şekerpınar’daki Hammadde Üretim Tesislerinde ustabaşı olarak çalışan İlker Altınten, Kocaeli Kandıralılar Derneği Denetim Kurulu Başkanı Ahsen Okyar, Baykara Makinenin sahibi Hasan Baykara, Balıkesir Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencisi Bilge Ergün, Yalova Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Zeynep Gökçen Okyar, KOÜ Mühendislik Fakültesi öğrencisi Furkan Ergün  ve  çok sayıda Mahalle sakini  katıldı.

Toplantıya katılanlara közde pişen taze mısır ve yerli karpuz ikram edildi.

1KOÜ Felsefe son sınıf öğrencisi Çağrı Başaran, Kader mi, Rastlantı mı? konusunda bilgi verirken

2SAÜ Öğretim Görevlisi Adem Arı, Hasan Baykara, Fevzi Genç, İlker Altınten, Mete Küçük

3Fahriye Altınten ve konferansı dinleyen hanımlar

4Sedat Baykara, Mehmet Ergün, A. Efe Küçük

5Sakarya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Bölüm Başkanlığı Okutmanı Adem Arı, A. Efe Küçük ile birlikte, Çağrı Başaran’a plaketini takdim ederken

6Dr. Ali Değirmenci ve Mehmet Ergün birlikte, Çağrı Başaran’a kitap takdim ederken

7Ahsen Okyar, Mustafa Nevzat İlaç Sanayii A.Ş. Çayırova Şekerpınar'daki Hammadde Üretim Tesislerinde ustabaşı olarak çalışan İlker Altınten’e İsmail Sarıca’nın Kandıra kitabını takdim ederken

8İşadamı Hasan Baykara, Balıkesir Üniversitesi Ebelik Hemşirelik Bölümü son sınıf öğrencisi Bilge Ergün’e kitap hediye ederken

9Fevzi Genç ve eşi Nezaket Genç, KOÜ Mühendislik Fakültesi 3.sınıf öğrencisi Furkan Ergün’e kitap takdim ederken

10Nezaket Baykara, Ayten Bayram, Sacide Ergün

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.