Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

7Ağu/170

Kurtuluş Savaşı ve Kazım Karabekir Paşa’ya vefa! – İsmail KAHRAMAN

20597514_904085699746038_5000988913626985486_n

Kurtuluş Savaşı ve Kazım Karabekir Paşa’ya vefa! – İsmail KAHRAMAN

Ağustos ayına girdik. Türk Zaferler tarihinde Ağustos ayının önemi çok büyüktür. 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nden 30 Ağustos 1922’de yaşanan Büyük taarruza bir çok zaferler yaşanmış, Ağustos ayı şanlı tarihimize zafer ayı olarak geçmiştir.

Kurtuluş Savaşımızın en önemli dönüm noktası olan Sakarya Meydan Muharebesi de 22 Ağustos 1922’de başlayıp, 13 Eylül’de sona ermiş, tarihin en uzun süreli meydan Muharebesi olarak Zaferler tarihimize adını altın harflerle yazdırmıştı.

Kurtuluş Savaşımızın dönüm noktalarını kutlayacağımız bugünlerde, Kurtuluş Savaşı’nda çok önemli yere sahip Kazım Karabekir Paşa’yı bir kez daha Rahmet, şükran ve vefayla anmak gerekiyor.   

Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Anadolu’ya ilk geçen ve Trabzon üzerinden Doğu cephesinin merkezi olan Erzurum’u düşmandan kurtardıktan sonra Erzurum Kongresi’nin toplanmasına zemin hazırlayan Kazım Karabekir Paşa, Kurtuluş Savaşı’nın Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz savaşlarına 3 Tümen göndererek Destek olmuş, bir çok silah ve cephane desteği deniz yoluyla Anadolu’ya ulaştıran Kazım Karabekir paşa olmuştur.   

Ne acıdır ki Kazım Karabekir Paşa başta olmak üzere bir çok önemli paşalar İzmir suikastı davasında ‘Ali’ler divanı’ tarafından kurulan İstiklal mahkemelerinde İdamla yargılanmış, başta Mareşal Fevzi Çakmak olmak üzere askerlerin tepki ve tavrıyla son anda idamdan kurtulmuştur.

Kazım Karabekir Paşa daha sonra Milletvekili seçilmiş ve Meclis Başkanlığı yapmıştır. Kazım Karabekir Paşa ile ilgili en önemli bilgiler Paşa’nın hayatta olan kızı Timsal Karabekir hanımefendi tarafından İstanbul’da kurulan müzede bulunuyor.

Devri Alem belgesel programı olarak müzeyi gidip belgesel çektik, Kazım Karabekir Paşayla ilgili çok önemli bilgiler aldık. Ayrıca Timsal hanımla müzeden Sosyal medya üzerinden canlı yayınlarda yaptık. İsterseniz Müzeyle ilgili genel bilgileri buradan sizlerle paylaşalım. Timsal hanım ile yaptığımız söyleşiyi www.gebzegazetesi.com da ki canlı yayından izleyebilirsiniz.

KÂZIM KARABEKİR PAŞA MÜZESİ  

Bu gün müze olarak kullanılan köşk, Sultan II. Abdülhamid’in Maarif Nazırı Antepli Münif Tahir Paşa tarafından İtalyan mimar ve heykeltıraş Rozette’ye ahşap olarak inşa ettirildi. Osmanlı devletinin yıkılmasından sonra köşk 1929 yılına kadar hemen hemen boş kaldı.   

Köşk, bahçesinde bulunan ve mimarı tarafından yapılan dev bir zürafa heykeli nedeniyle “Zürafalı Köşk” olarak ta anıldı. Zaman içinde köşkle birlikte bahçesinde yer alan zürafa heykeli de eskidi ve rüzgârın etkisiyle çevrede oturanları tedirgin eden bir uğultuya neden olunca da “Perili Köşk” adı yakıştırıldı.   

Köşk 15 Kasım 1930 yılında Kâzım Karabekir Paşa tarafından satın alındı ve aile bu eve taşındı. Eve taşındıklarında sadece bir sedir, kilimler, duvarda Türk bayrağı ve aile fotoğrafları vardı. Diğer odaların camlarına yorganlar, battaniyeler çiviliydi; pencerelerde cam yoktu. Cam taktıracak para da yoktu.1938 yılına kadar aralıksız olarak burada yaşayan Karabekir ailesi, Kazım Karabekir Paşa’nın önce İstanbul milletvekili, sonra da Meclis Başkanı seçilmesi ile Ankara’ya taşındı. Köşk, aile tarafından sadece yaz tatillerinin geçirildiği bir mekân olarak kullanıldı. Kazım Karabekir Paşa daha sağlığında köşkün bir bölümünde çocukluğundan beri biriktirdiği ve sakladığı ailesine ve kendisine ait eşyaların sergilendiği bir müze oluşturdu.

Vakfın kuruluşundan sonra köşkte bir müze kurulması fikri de Paşa’nın bu girişiminin bir neticesi oldu. 1948’de Kâzım Karabekir Paşa’nın ölümünden sonra İstanbul’a dönen aile, yaz kış burada yaşadı. Ancak eşi İclal Hanımın vefatından sonrada köşk, Kâzım Karabekir’in ikiz kızlarından Emel Karabekir Özerengin’e miras olarak kaldı.   

1984 yılında Emel Karabekir Özerengin’in vefatından sonra köşk kapalı kaldı. 2002 yılında Paşanın kızları Hayat Karabekir Feyzioğlu ve Timsal Karabekir Yıldıran ile Emel Hanımın kızı Gülden Gazioğlu tarafından Kâzım Karabekir Paşa’nın adını ve anısını yaşatmak amacı ile Kâzım Karabekir Vakfı kuruldu.   

Kâzım Karabekir Vakfı tarafından 2005 yılında vakfın amaçları doğrultusunda köşkün iki katında Kâzım Karabekir Paşa adına Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde özel bir müze kuruldu.   

Söz konusu mekân, tarihe ışık tutmak amacıyla, Kâzım Karabekir ve ailesine ait kişisel eşyaların ve dokümanların sergilendiği bir yaşayan ev müze olarak 1 Ekim 2005 tarihinde halkın ziyaretine açıldı. Müze’nin iç düzenlemesi Müze Müdürü Figen Batı’nın çalışmaları ile Paşa’nın ve ailesinin köşk’te yaşadığı dönem dikkate alınarak orijinal eserler ile hazırlandı.   

Üst katta; Paşa ve eşine ait yatak odası, aile bireylerine ait fotoğraflarının sergilendiği oda ile Paşa ve eşine ait kıyafetlerin sergilendiği bölüm yer almaktadır.

Alt katta ise, ailenin oturma odası ile Paşa’nın çalışma odası ve kabul salonu aslına uygun olarak yeniden düzenlenerek ziyarete açılmıştır.

20617064_904085763079365_6745382289867384108_o

20620934_904085719746036_3527912714633795887_n

http://www.gebzegazetesi.com/kurtulus-savasi-ve-kazim-karabekir-pasaya-vefa-makale,1950.html

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.