Akça Koca Kültür Platformunun 7 gece 8 gün süren Fas & Endülüs Turu
Hasan Uzunhasanoğlu Başkanlığındaki Akça Koca Kültür Platformu 8 gün süren Fas&Endülüs gezisinden döndü.
Geziye katılanlar
Fas&Endülüs gezisine; Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, Platform Yönetim Kurulu üyeleri; Dr. Ayşe Zeynep Turan ve Dr. İsmail Çapçı, eski Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya, Bağımsız Denetçi Ahsen Okyar, Danışman Mesut Uğur, Dr. Oktay Taşolar, Makine Mühendisi İsmail Demirci, İşadamı Şükrü Bayram, Dr. Yüksel Aksoy, Elektrik Elektronik Mühendisi Harun Reşit Kocagöz, Döviz Toptancısı Mehmet Şahin Baysal, Dr. Fatma E. Taşolar, İnşaat Mühendisi İsmail Çınar, İşadamı Mustafa Dericioğlu, Dr. Mehmet Ayas, Harita Mühendisi Ali Kahraman, Eğitimci Haşim Uzunhasanoğlu, Mali Müşavir Hüseyin Kuşçu, Biyolog Salihe Aksoy, Eğitimci Mürvet Bayram, İktisatçı Necati Pilavcı ve eşleri katıldı.
Rehber K. Yiğit Angın,
Vizyon Turizm Dış Turlar Müdürü Nazım Emre İpekli seyahati kolaylaştırıken, Barselona’da Üniversite eğitimini tamamlayan Rehber K. Yiğit Angın tarihi ve gezilen yerlerle ilgi bilgi ve tecrübelerini aktardı.
Birinci gün; Fas, Kazablanka
Fas, Kazablanka şehir turu ile başlayan gezide, Anfa & Ain Diab, Muhammed V Meydanı, Birleşmiş Milletler Meydanı ve Hassan II Camisi'nin görülmesi sonrası Marakeş’e (230 km) hareket edildi.
İkinci gün; Marakeş turu.
Marakeş turu. İspano Moresk mimarisinin 800 yıllık örneği Koutoubia Minaresi, 19. yüzyılda şehri idare eden paşa tarafından inşa ettirilmiş Bahia Sarayı gezildi. Ardından 7 sahibi diye bilinen Kadı Iyad; Soheili; Sidi Youssef; Sebti; Süleyman Ec Jazuli; Sidi Abdülaziz ve Sidi Ghezouali kabirleri ziyaret edildi. Geleneksel dev bir labirenti andıran çarşıda el sanatlarının tüm örneklerini görüldü. Afrika’nın en hareketli meydanı olan, meddahlar, yılan oynatıcıları, dövmeciler, hokkabaz ve cambazların gösterileriyle şenlenen Jamaa El Fena Meydanı (Kıyamet Meydanı) ziyaret edildi. Chez Ali Show'da Fas kültürünü yakından görüldü.
Üçünü gün; Rabat’ta
Üçünü gün; İmparatorluğun başkenti olan Rabat’ta gezildi. Kraliyet sarayının yer aldığı büyük tören alanı bakanlıklar gibi önemli art deko binalarla süslü Muhammed V Caddesi ile devam edildi. Muhammed V'in anıt mezarı ve Hassan Kulesi ile cami kalıntıları sonra Fez ve Rabat arasında Meknes yakınlarında bulunan ve 1997 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesi girmiş Kuzey Afrika’nın en iyi korunmuş kalıntılarına ev sahipliği yapan Volubilis’i gezildi. Ardından Meknes’te Fas’ın en güzel şehir kapısı Bab Mansour ile Molla Ismail Türbesi gezildi.
Dördüncü gün; Tanca
Fes şehir turunda; Attarine Medresesi, Eski Karaounie Üniversitesi, Andalous Camii, Nejarine Meydanı, Fas’a özel takıların, bakır ve süs eşyalarının satıldığı, zanaatkârlar çarsısı gezilerek, Fes Irmağı yakınlarında kurulmuş olup bugün aynı arkaik tekniklerle derilerin işlendiği tarihi meydan görüldü, panoramik Medina (Eski Şehir) turu sonrası Tanca’ya hareket edildi. (400 km).
Beşinci gün; Cebeli Tarık Boğazı – Tarifa – Sevilla
Cebeli Tarık Boğazı'ndan İspanya’yı İslam topraklarına katan büyük komutan Tarık Bin Ziyad’ın Endülüs’ün fethi için çıktığı güzergâhtan; İspanya – Tarifa bölgesine geçildi. Sevilla’ya hareket edildi. (210 km). Sevilla şehir turunda; Plaza de Espana (İspanya Meydanı), Maria Luisa Parkı, Guadalkivir Nehri, Sevilla Ulu Camii iken kiliseye çevrilerek İspanya'nın en büyük Katedrali haline gelen, Sevilla Katedrali'ni ve caminin minaresi iken çan kulesi yapılan Hiralda ve Müslüman ustalar tarafından Hristiyan krallara İslam Sanatı kullanılarak yapılan Alkazar Sarayı gezildi.
Altıncı gün; Cordoba, Granada
Cordoba’ya hareket (130 km). İslam mimarisinin ana eserlerinden olan yapımına 785’te başlanıp 987 yılında tamamlanan, ancak Endülüs'ün düşmesinden sonra bir bölümü katedrale çevrilen ama hala ihtişamını koruyan Cordoba Camii’ni gezildi. Ardından Granada’ya hareket (230 km).
Yedinci gün; Granada
Nasiri Sultanlarının her yeri sanat ve tarih kokan Elhamra Sarayı ve Cennet-ül Arif Bahçelerini içimiz burkularak gezildi. Ardından Albayzin gezisi ve Albayzin Tepesi'nden Elhamra Sarayı'nın güzelliklerini seyredildi.
Sekizinci gün; Malaga - İstanbul
Malaga'ya hareket (130 km). Kısa bir şehir turu sonrası havaalanına transfer ile İstanbul’a hareket edildi.
Fas&Endülüs gezisine katılan Akça Koca Kültür Platformu üyeleri; Afrika ve Avrupa’nın en ucunda ve Atlas Okyanusu kenarında gezmenin mutluluğu ile Cebeli Tarık Boğazını da geçmenin yorgunluğu ile Türkiye’ye döndü.
Nurdan Kocagöz, Emine Uzunhasanoğlu, Ayşe Çapçı Kazablanka Hassan 2 Camiinde
Ekibin 3 mavi fötrlüsü Dr. Oktay Taşolar, Ahsen Okyar ve Dr. Yüksel Aksoy Andalous Camiinde
Afrika’nın en hareketli meydanı olan, meddahlar, yılan oynatıcıları, dövmeciler, hokkabaz ve cambazların gösterileriyle şenlenen Jamaa El Fena Meydanı (Kıyamet Meydanı) ‘nında Salihe Aksoy, Dr. Fatma Taşolar ve Nurdan Kocagöz kınalı dövmeleri ile
Granada’da yaşayan, çoğunlukla Avrupalı ve müslümanlığa dönmüş olanların 2003 yılında kurduğu caminin bahçesinde Yönetici Alman Ahmet Gross ile birlikte
Dr. Alaattin Büyükkaya ve Ahsen Okyar, seyahati kolaylaştıran Vizyon Turizm Dış Turlar Müdürü Nazım Emre İpekli ve Rehber K. Yiğit Angın’a teşekkür ederken
Kurtuba’da Roger Garaudy’nin Müzeye çevrilen evinde Garaudy’nin Filistinli eşi Selma Hanım ile birlikte
Ayşe Çapçı Başkanlığında; Mürvet Bayram, Elif Banu Uzunhasanoğlu, Dr. A. Zeynep Turan ve Zeynep Begüm Uzunhasanoğlu, gezinin son akşamı tesbit ve değerlendirmelerini yaparken
Gezinin son akşamı katılanlara Plaket töreni
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.