2016’NIN SAĞANAK GEÇİŞLERİ BİR FIRTINA HABERCİSİ – Süleyman PEKİN
2016’NIN SAĞANAK GEÇİŞLERİ BİR FIRTINA HABERCİSİ – Süleyman PEKİN
Ve 2017 fırtınalı yılların başlangıcı gibi duruyor ama inşallah yanılırız.
2016’yı Berlin Duvarı’nın yıkıldığı 1989 yılına benzetirsek 2017 de Sovyetler Birliği’nin yıkıldığı 1991 rolüne aday.
Yılın ikinci yarısı hem bizim hem de bölgemiz için heyecan üstüne heyecanla geçti. Yeni yılda da adrenaline adrenalin demeyeceğiz galiba; Allah muhafaza!
Meteoroloji Müdürlüğü gibiydi ABD ve hempaları; Irak’a yağmur gibi bomba yağacak diyorlar ve yağdırıyorlardı, Libya’da Kaddafi sert bir rüzgar darbesiyle devrilecek diyorlar ve devirtebiliyorlardı, Suriye’de lokal kurşun sağanakları başlayacak diyorlar ve başlattırıyorlardı.
Ve daha neler neler... Darbe indi-bindileri: Mübarek gitsin - Mursî gelsin, Mursî gitsin - Sisî gelsin.. Aç-kapa artemalar: Tunus aç-kapa, Tahrir aç-kapa, Yemen aç-kapama..
Aslında bu yazıda reklam giydirme olayı yoktu. Emperyalizmin ayakkabı numarası bizim de düşüncelerimizi yoruyor, dostlar.
Gelelim iklim değişikliklerinin atmosferik delinmişlik parametrelerine.. Suriye’de 6. yılına ilerleyen iç savaş dış dengeleri değiştirmeye devam ediyor. Rusya, İran, Çin ve Türkiye’nin bölgedeki ağırlığı artıyor.
Hayret – 1: Ortadoğu satranççısı İsrail en zıttı olarak bilinen Suriye’nin yarım düzine yıldır başına gelenlere “gık” demedi ama Amerika’nın veto etmediği BM kararına gak-guk konuşuyor.
Hayret – 2: Suriye’nin bir şehri olan Halep’teki ateşkesi dıştan Rusya ile Türkiye kararlaştırıyor ve ondan sonra tahliyeler başlıyor. Suriye’nin geleceğiyle ilgili Moskova’daki Dışişleri Bakanları toplantısına Rusya, Türkiye ve İran katılıyor.
Tabii, insanın gözü arıyor; nerde ABD, nerde AB? Hani Ortadoğu tilkisi İngiltere? Hani Suriye’yi onyıllarca manda’layan Fransa? Hani Avro-pa’nın reisesi Almanya?
E, fiilî durum buysa kartlar yeniden karışacak ve yeni aktörlere yeniden dağıtılacak demektir. İngiliz aklının cetvellediği sınırlar değişecekse yeni bir düzen tesis edilecek demektir.
Trump, Amerika’nın Yeltsin’i olmaya namzet. Dolayısıyla Obama da Gorbaçov oluyor.
Çin zaten 2020 sonrasının ekonomik Süper Güç’ü olmaya hazır. Donald amca, Putin’in desteğini alarak Çin’i sallama ve sarsma eğiliminde. Fakat büyük şirketler de hegemonyal Çin dönemine Pekin’den başlayarak çoktan aşılanmış durumdalar. Trump, bu yüzden olsa gerek Exxon Mobil’in CEO’sunu Dışişleri Bakanı yapmaya çalışıyor.
Rusya’nın büyükelçisine sıkılması, Rus uçağının düşürülmesi Çar Vladimir’in oyunu iyi oynadığını gösteriyor. Bu demek ki Rus – Çin ekseni, küresel ve bölgesel sessiz tiyatrocular olan İngiltere ile İsrail’i yanına alarak yeni bir baskın stratejik hat oluşturmada.
Ha, biz nerede konuşlanıyoruz: Son 1,5 yıldır doğru okumalarla alternatif konseptleri deneme aşamasındayız. Devirdiğimiz çamları dikme ve yeni oyunlar için folklor bilgimizi geliştirme gayretinde gibiyiz. O yüzden darbeli matkap ayarındayız.
Geçişler her zaman can yakıcıdır, behemehâl sıkıntılarımız bilhassa ekonomiyle katmerleşerek tavan yapacak gibi duruyor. Fakat 7-8 yıl önce Afrasya – Alternatif Eksenler kitabını yazmış biri olarak enseyi karatmaya gerek yok diyorum.
Zira – 1: Biz musibetlerle öğrenen bir milletiz, oku’ma ve yaz’maya pek itibar etmeyiz.
Zira – 2: “Ulu çınarlar fırtınalı diyarlarda yetişirler.”
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.