Makedonya Türkleri’nden Muallime Merita Mustafa Hanım’dan Yaşayan Rumeli Türkçesini dinledik
25 Kasım 2016 Cuma / SEKAPARK Mevlevî Evi'nde, Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneğinin misafiri olan Makedonya Türkleri'nden Muallime Merita Mustafa Hanım'ın "Yaşayan Rumeli Türkçesi" konulu konferansını dinledik.
Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği’nin (KOŞYAB) düzenlediği ‘Rumeli’nde Yaşayan Türkçe’ konulu sunumda konuşan Merita Mustafa ‘Türkçe Balkanların eski dillerinden biridir ve ilelebet yaşayacaktır’ dedi.
Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği tarafından her yıl Türkçe konuşulan ülkelerle ilgili gerçekleştirilen geleneksel toplantıların sonuncusu SEKAPark Mevlevî Evi’nde 26 Kasım 2016 Cuma akşamı gerçekleşti. Daha önce Doğu Türkistan, Kerkük ve Irak Türkmenleri, Güney Azerbaycan ve Batı Trakya Türkleri konulu sunumlar gerçekleştiren derneğin bu yılki konusu Makedonya Türkleri ve Rumeli Türkçesi oldu.
Konuyla ilgili sunumunu gerçekleştiren Merita Mustafa, geçmiş yıllarda Makedonya’daki Türk asıllı çocuklara Türkçe dersleri verdiği dönemde karşılaştığı zorlukları ve Türkçe eğitimin önüne çıkartılan engelleri anlattı. Makedonya’da Türk nüfusun resmi rakamlarda % 3,7 olarak gösterilmesine karşın gerçek rakamın % 10’lar civarında olduğunun altını çizen Merita Mustafa, bu nedenle Türklerin var olduğu pek çok yerde nüfus sayımı işleminin yarım bırakıldığını ve bu nedenle de Türklere anayasa gereği belli bir oranı yakaladıklarında verilmesi gereken ‘Türkçe ana dil dersi’ hakkının bu yolla kullandırılmadığını dile getirdi.
Türkiye’nin de konuyla ilgili olarak tavır alırken bazı durumlarda yanlış bilgilendirilmesi nedeniyle hataları olabildiğine de değinen Mustafa, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumların bir dönem FETÖ’nün oyunlarına geldiğini, inşallah ileriki dönemlerde bunların temizlenmesi ile Türkler olarak daha rahatlayacaklarını umut ettiklerini dile getirdi. Çünkü TİKA bölgemizde çok büyük işler başarmış ve dev projelere imza atmıştır. Bu nedenle Balkan Türklüğü için TİKA çok önemli bir kuruluştur.
Makedonya’da Osmanlı Türkeri’nden önce Karadeniz’in kuzeyinden gelmiş çok sayıda Türk olduğunu da hatırlatan ancak bunların geçen zaman içerisinde Türklük bilincini korumalarına rağmen Türkçeyi unuttuklarını dile getiren Mustafa, Pomaklar, Torbeşler ve diğer bu Türk unsurların da aynen Osmanlı bakiyesi Türkler gibi Türkiye’nin ayrımcılık yapılmadan ilgi alanında olması gerektiğinin altını çizdi.
Soru – cevaplarla sohbet toplantısı şeklinde samimi bir ortamda gerçekleşen oturum, Kocaeli Şairler Yazarlar Derneği Genel Başkan Alptekin Cevherli’nin günün anlam ve önemine ilişkin teşekkür plaketi takdim etmesiyle son buldu.
Ahsen Okyar Mevlevi Kültür Evi bahçesinde
Ahsen Okyar, Alptekin Cevherli, Makedonya Türkleri'nden Muallime Merita Mustafa Hanım, Seyfettin Karamızrak
Hasan Uzunhasanoğlu, Orhan Kaya
Av. Ruhittin Sönmez, Süleyman Pekin
Makedonya Türkleri'nden Muallime Merita Mustafa Hanım ve dinleyiciler
Alptekin Cevherli, Muallime Merita Mustafa Hanım'a plaket takdim ederken
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.