Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

30Tem/160

BEYNİN UYARILMA İHTİYACI – Yrd.Doç.Dr. Zülfikar ÖZCAN

BEYNİN UYARILMA İHTİYACI – Yrd.Doç.Dr. Zülfikar ÖZCAN

Beynimizin iyi işlemesi için uyarılmaya ihtiyacı vardır. Beynimiz daima düşüncelerimize kulak verir ve yapabileceğini düşündüğü şeyleri yapar.

Beynimiz, ona verdiğimiz emirlere göre çalışır. Beyne mutluluk doğuran talimat da verebiliriz, mutsuzluk doğuran talimat da…. Beynimizi mutlu olacağımız şekilde işletebiliriz. Mutluluk bir zihin halidir, önce insanın içinden gelir. Zenginlik ve şöhretle gelmez. Olayları ve zihnimizi iyi yönetebilirsek başarılı, sağlıklı ve mutlu olabiliriz.

Beyin sahip olduğumuz her arzunun, hayal edebildiğimiz her vizyonun hizmetkârı olarak hayatın ham maddesini işler. Beynimiz, yapamayacağını düşündüğü şeyleri yapamaz.

Beyin sürekli evrim geçirmektedir ve bizler seçme ve özgür irade yoluyla alt beyne hükmetme yeteneğini kazandık. Yeni pozitif psikoloji alanı bize mutluluğu artırmak ve negatifliğin üstesinden gelmek için özgür iradeyi nasıl en iyi şekilde kullanacağımızı öğretiyor (Deepak Chopra, Süper Beyin, s. 30).

Zihnimizi etkili bir şekilde yönetebilmemiz için, zihnimizden güçlü, olumlu ve geliştirici düşünceler geçirmeliyiz.

Burada kilit nokta, beynin iyi işlemesini ve bunun içinde uyarılmasını sağlamaktır. Etkili uyarılmayı sağlamak için de geniş zihinsel aktivitelere sahip olmalıyız. Beynimizin lideri ve kullanıcısı biziz. Beynimiz bizim liderliğimizde yol almak üzere tasarlanmıştır.

Beynimiz ona ne söylediğimize dikkat etmeyi elden bırakmaz ve çok çabuk karşılık verir (Chopra, s.53). Bedenimiz bile aklımızdan geçenlere göre şekillendirir.

Önemli nokta: Beynimizin etkili bir şekilde uyarılmasıdır.

Bir söz vardır: “Eğer geçmişte düşüncelerinizin nasıl olduğunu öğrenmek istiyorsanız bugünkü vücudunuza bakın. Eğer gelecekte vücudunuzun nasıl olacağını bilmek istiyorsanız bugünkü düşüncelerinize bakın.”

Zihnimizden “hasta olacağım”, “ başarılı olamayacağım “ tarzında olumsuz düşünceler geçiyorsa, sonunda başarılı olamayacağımız kesindir. Aklı ve gönlü olumsuz düşüncelerle dolu bir kimse asla başarılı olamaz. Beynimiz, inanç haline getirdiğimiz bütün düşünceleri doğru olarak kabul eder ve o düşünceleri hayata geçirmeye çalışır.

Ne düşünüyorsak ve neye inanıyorsak sonunda onu yaparız ve o oluruz. Emerson diyor ki : ”Bir insan bütün gün ne düşünüyorsa, kendisi de odur.”

Peki beynimizi nasıl uyarabiliriz?

En basiti uygun adımlarla yürüyerek beyni uyarmaktır. İlkokulda öğretmenimiz “bizi sol sağ, sol sağ…” diye yürütürdü.

Rahmetli öğretmenimizin bu komutuna o zaman bir anlam verememiştim. Bunun anlamını yıllar sonra kavrayabildim.

Açıklayalım:
Beynin sağ yarısı bedenin sol yarısını, beynin sol yarısı bedenin sağ yarısını kontrol eder.
Beynin sağ ve sol yarım küreleri birbirinden farklı fonksiyonları yerine getirir. Beynin sağ tarafı çevreyi görme, etrafa dikkat etme gibi çok kapsamlı işler yapar. Vücudun sol yarısına da kumanda eder. Mesela atılan bir topu tutma, kalem veya başka bir alet kullanma veya yürürken koltuk ve masaya çarpmama gibi işler beynin sağ yarısı ile kontrol edilir.

Beynimizin sol tarafı ise tam aksine vücudumuzun sağ tarafını kontrol eder. Ayrıca dilimize ve dudaklarımıza uzanan sinir hücreleri yoluyla konuşmamızı sağlar.

Uygun adımlarla yürümek, beynin iki yarısının da bütünleştirme ve uyarılmasına imkân verir. Bu tür yürüme, beyni harekete geçirir.

Bebekler düşe kalka yürüyerek ve emekleyerek beynin iki yarısı arasındaki işbirliğini gerçekleştirirler. Yürürken zıt kol ve bacakları hareket ettirmek beynin sağlıklı çalışması açısından çok önemlidir.

Bu sebeplerle uygun adımlarla yürümesini beceremeyenlerin, beyninde de uygunsuzluk vardır.

Beyni, uyarılması gerektiğini, merak ve arzuyu artırarak, oyun oynayarak, istekli ve sevgi dolu olarak da uyarabiliriz. Bu şekilde beyni çalıştırarak bozulmasını önleyebiliriz.

Beynin uyarılması ölçülebilir yapısal değişikliklere sebep olur. Yeni nöron bağlantıları ortaya çıkar ve yeni beyin hücreleri gelişir.

Entelektüel oyunların yanı sıra göz - el koordinasyonunu sağlayan her tür oyun beyni uyarır ve geliştirir.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.