Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

13Haz/161

Kaderiyle Oynanan İlçe; K A N D I R A – Mustafa KÜPÇÜ

mustafa kupcuKaderiyle Oynanan İlçe; K A N D I R A – Mustafa KÜPÇÜ

Kandıra, Kocaeli’nin 12 ilçesinden biri. Bu ilçeler içinde, “en çok köyü olan ilçe” niteliğini de taşıyor. Ama artık o köyler de “köy” olmaktan çıktılar, Büyükşehir’in birer mahallesi oldular! O köylerin “ortak kullanım alanları” da artık yok! Hepsi Büyükşehir’in mülkü ve tasarrufu altında! Bunun ne demek olduğunu, o köylerde hala yaşamlarını sürdürmekte olanlar zamanla anlayacaklar ama çok geç olacak!

Sonradan olma ilçeler de dahil, Kocaeli ilçelerinin nüfusları hızla artıyor. Ama, Kandıra ise nüfus kaybına uğruyor! Bu yüzden de Kandıra Belediyesi’nin iki başkan yardımcısı işlerini kaybettiler! Yasa gereği, nüfusu 50 binin altında olan belediyelerde 1 Başkan Yardımcısı istihdam edilebiliyor!

Bir yerde nüfus neden artar?

- Ticaret ve sanayi gelişirse artar.

- Endüstriyel Tarıma geçilebilirse artar.

- Turizm gelişirse artar.

Ya Kandıra?

Bir zamanlar uçsuz bucaksız ormanları varmış. Ormanlar, gelecek düşünülmediği ve kesilenlerin yerine yenileri üretilmediği için adeta tükenmiş!

Kandıra; hindi ve manda üretiminin yanı sıra, manda sütü ağırlıklı yoğurdu ve peyniri ile tanınıyordu.

Kandıra’da Keten üretimi geliştirilse, “endüstriyel tarım” düzeyine geliştirilse; yani “Kandıra Bezi” üretimine destek olunsa, Kandıra’nın kaderi başka olurdu. Bir zamanlar, yurtdışında çalışan Kandıralıların öncülüğünde bir Keten Fabrikası kuruldu ama becerilemedi. Kandıra’nın ne keteni kaldı ne de keten bezinden giysileri. Kimi köylerde 70-80 yaşına gelmiş birkaç kadının ilkel tezgahlardaki üretimi sürüyor ancak.

Kandıra’da birkaç fabrika kurma girişimi de başarıya ulaşamadı.

Bir “Kandıralılar Gecesi’nde” Uğurman Yelkencioğlu’nun kişisel girişimiyle “Manda Üretim Çiftliği” kurulduğu ve ardından “Kandıra Yoğurdu ve Peyniri’nin” ihya edileceği haberini almış ve sevinmiştik.

Kandıra, AKP iktidarı boyunca, son 14 yıldır; “TURİZM BÖLGESİ” yapacağız! “Uluslar arası Konferanslar Kandıra sahillerindeki 5 yıldızlı otellerde yapılacak! Kandıralı gençler, burada kurulacak Turizm Meslek Yüksek Okullarında okuyacak ve bu alanda iş sahibi olacaklar!” masallarıyla uyutuldu!

Akçova ve çevresini yok edecek “BARAJ” inşaatı olayı da Kandıralıları yıllar yılı kaygılandırmıştır.

Peki hiç mi gelişme yok? Olmaz mı!

Son 10 yıldır Kandıra’da “Emlak Komisyonculuğu” gelişti! Eski muhtarlar “Emlakçı” oldu! Özellikle İstanbul’dan gelen ve parası bol bazı kişilerin sürekli toprak kapattıkları haberleri alıyoruz.

Bu toprakları boşuna almazlar! Kandıra’da bir şeyler olacak ama ne?

Şurası muhakkak ki, her ne olacaksa bunun Kandıralılara bir hayrı olmayacak!

Bu kenti yönetme iddiasında olanlar; parti farkı gözetmeksizin ciddi bir “KANDIRA’NIN GELECEĞİ” konulu bir toplantıda bir araya gelmeliler. Vali, Kaymakam, Kandıra ve Büyükşehir Belediye Başkanları, Milletvekilleri, Siyasi Parti Kandıra İlçe ve Kocaeli İl Başkanları, Meslek Odaları Temsilcileri, Kandıra kökenli teknokrat, bürokratlar, Kandıralılar Derneği ve halen Kandıra’da yaşamakta olanlar bu toplantıda Kandıra için proje üretmeli, Kandıra’yı “Kandıralılarla birlikte” ihya etmenin çözüm yollarını aramalıdırlar.

Kandıra’nın geleceğini düşünmeli ve bir şeyler yapmalıyız.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (1) Geri izlemeler (0)
  1. Sayın Mustafa KÜPÇÜ hocamızın ne kadar haklı olduğunu buradan uzun uzadıya anlatacak değilim.
    Kandıra’ da topraklar üçüncü kez el değiştirmeye başladı, maalesef yine çok değerli hemşehrilerimiz işin ciddiyetinin farkına varamadılar. Sattıkları topraklardan gelen paralarla refaha ermiş gibi yaşamaya başladılar. Çiftçi kardeşlerimizin en iyisinin 150-200 dönüm arazisi olmadığını düşünüyorum ki, bu çiftçi kardeşlerimiz kendi işlerini görebilecek traktörü olmasına rağmen, Klimalı, Müzik sistemli, 4*4 çeker yeni bir traktör almasını anlamakta ve anlatmakta zorluk çekiyorum. Bu traktörler neredeyse tüm köyün işlerini yapacak kapasitededir.

    2010 yılında Kandıralılar Derneği aylık toplantısına Sayın Dernek Başkanımızın nazik davetleri ile katılma ve bir sunum yapma fırsatı buldum. Bu toplantı vesilesiyle “topraklarınıza sahip çıkın, baraj kamulaştırılmasından gelen meblağlarla yatırım yapın” çağrısında bulunmuştum. Maalesef bu uyarılarımızın karşılık bulmadığını görüyorum.

    Mustafa hocamızın çok haklı. Gelecekte Bu Kandıra’ lı hemşehrilerimiz kendi sattıkları topraklarda İŞÇİ olarak çalışmak için başvuracaklar ve işçi olarak çalışacaklardır.


Leave a comment

Geri izleme yok.