Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

30Nis/160

Uzun; Sendikalar endüstri toplumlarının vazgeçilmez örgütleridir

IMG_1319  28 Nisan 2016 Perşembe / Uzun; Sendikalar endüstri toplumlarının vazgeçilmez örgütleridir

Akça Koca Kültür Platformu Gençlerle Başbaşa Programının altıncısında konuşmacısı olan Merve Uzun “Sendikacılığın Doğuşu ve Sendikacılık Tarihi, Dünya’da ve Türkiye’de Sendikacılık” konusunda bilgi verdi. Sendikacılık ve sendikacılar dünkü havasında değil dedi.

Emex Otel’de gerçekleşen toplantıda konuşan Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü 3. sınıf öğrencisi Merve Uzun, sendika genişletilmiş anlamı ile: İşçilerin veya işverenlerin iş, kazanç, toplumsal ve kültürel konular bakımından çıkarlarını korumak ve daha da geliştirmek için aralarında kurdukları birlik anlamındadır.

Sendikalar günümüzde endüstri toplumlarının vazgeçilmez örgütleridir. Balkan Savaşı, 1.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı bütün endüstrileşme faaliyetlerinin durduğu, sendikalaşmanın da sönük kaldığı yaklaşık on yıllık bir dönemdir. Eylül 1921’de kabul edilen bir tasarı ile;

o İşçilere barınma, temizlenme, sağlık eğitim ihtiyaçlarının karşılanması,

o Küçüklerin çalışmalarının yasaklanması,

o Ücretlerin taban ücretinden aşağı olmaması,

o Zorla veya angarya usulü ile işçi çalıştırılmaması,

o İş kazası ve meslek hastalıklarından işverenin sorumlu tutulması,

o Günlük çalışma süresinin sekiz saatten fazla olmaması, gibi hükümler yasal hale getirilmiştir.

1952 yılında bütün işçi sendikalarını bir birlik haline getiren “Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, TÜRK-İŞ”in kurulmuş olması ve işçiler lehine peş peşe çıkartılan kanunlar etkili olmuştur. Türk-İş’in işçilerin sendikalaşması, hakların korunması ve geliştirilmesinde önemli rolü olmuştur. Diğer konfederasyonlarda faaliyete geçirilmiştir.

Türk-İş’in kuruluşundan yaklaşık on yıl sonra da 20 Aralık 1962 tarihinde işveren sendikalarının üst kuruluşu olan “Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, TİSK” kurulmuştur.

1980’li yılların başına gelindiğinde Türk İşçi Hareketi’nin çok yönlü olarak parçalandığı ve ülkenin genelinde görülen siyasi kamplaşmadan etkilendiği görülmekte, bu durumda sendikalaşma başta olmak üzere çalışma hayatındaki ilişkilerde çok önemli gelişmeler ortaya çıkmıştır. 12 Eylül 1980 askeri darbesi demokrasinin askıya alınmasıyla birlikte sendikal hakların da kısıtlanmasını getirmiş, dışa açık büyüme ve liberalizasyon politikaları da, ücret pazarlıklarında bir çok yeni sorunun ortaya çıkmasında etkili olmuştur.” Dedi.

Büyük ilgi

Ziraat Mühendisi Hasan Uzunhasanoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya; Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Abdullah Köktürk, TSE Kocaeli Araç-Proje Müdürü Volkan Bahşi, Mali Müşavir Ahsen Okyar, Körfez Trabzonlular Dernek Başkan'ı Nurettin Okudan, Elektrik Elektronik Mühendisi Harun Reşit Kocagöz, Teknorot Satış Müdürü Recep Girgin, Derince e. Milli Eğitim Müdürü Remzi Turan, Mis Börek Yöneticisi Özlem Girgin, Dr. İsmail Çapçı, KOÜ Arkeoloji Yüksek Lisans Öğrencisi Aydın Emanet, eğitimci Tuğrul Doğan Karagöz, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencisi Musa Alpar, Harita Mühendisi Ali Kahraman, Körfez Karadeniz platformu Başkan'ı Mustafa Akın, Eğitimci Fatih Uykun, İnşaat Yüksek Mühendisi Coşkun Karakadılar, Dr. Ayşe Zeynep Turan, KOÜ Arkeoloji Bölümü öğrencisi Orhan Kaya, Murat Bozkurt, Fatih Okudan, Ümmühani Özen ile konuşmacının annesi Ayla Uzun, babası Halil İbrahim Uzun, kardeşi Sefa Uzun, teyzeleri; Nesrin Dağ, Ayşe Kandemir ve Duhan Geyren ile kuzeni Aynur Karakaş da katıldı.

Uzun’a plaket

Sendikacılık ile ilgili soruları cevaplayan Merve Uzun’a son Kuruçeşme Başkanı Ali Kahraman plaketini, Nurdan Kacagöz’de saat hediyesini takdim etti.

8Merve Uzun kimdir?

15 Eylül 1995 tarihinde İzmit’te dünyaya geldi. İlköğretimi Büyükderbent İlköğretim Okulunda, liseyi İzmit Atılım Anadolu Lisesinde okudu.

Ayla – Halil İbrahim Uzun çiftinin ilk göz ağrısı. İlköğretim 8. Sınıf öğrencisi Sefa’nın ablası. 2013-2014 eğitim öğretim yılında Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünde başladığı eğitimine bugün 3. Sınıf öğrencisi olarak devam etmektedir.

Ayrıca 2. Üniversite olarak Eskişehir Anadolu Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümünde 2. Sınıf öğrencisi. İlk iş deneyimine 24.12.2015 tarihinde Zara(Akasya) da satış danışmanı olarak başladı ve halen devam etmektedir.

IMG_1287Merve Uzun Sendikacılık konusunda bilgi verirken

2Toplantıya katılanlar

IMG_1319Son Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman, Merve Uzun’a plaketini takdim ederken

IMG_1324Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, Merve Uzun ve ailesi ile birlilkte

IMG_1327Nurdan Kocagöz, Merve Uzun’a hediyesini takdim ederken

IMG_1339Merve Uzun ve toplantıya katılanlar

IMG_1342Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu ve toplantıya katılanlar

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.