Çizer: “Öfke Kontrolü Güncel Sorun”
Çizer:”Öfke Kontrolü Güncel Sorun “
İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitiren Tülin Çizer İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Personel Yönetimi üzerine Yüksek Lisans yaparak uzmanlığını kazandı. Uzun yıllar üniversite kampüslerinde öğrencilere danışmanlık yaptıktan sonra Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde zihinsel ve bedensel engellilerle ilgili çalışmalara da imza atan uzman psikolog, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığında kurum psikoloğu olarak hizmet verdikten sonra yaklaşık bir yıl önce emekliye ayrıldı. Çizer Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde danışanlarına hizmet vermeye devam ediyor.
İzmit’in, her sanayi bölgesi gibi stresin yoğun olarak yaşandığı bir yer olduğunu söyleyen Tülin Çizer, öfke ile baş etmenin yolları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İzmit’te sosyal yardım alan bireylerin sayısının giderek arttığını belirten Psikolog Çizer, tarihinde gerçekleşen büyük depremin pek çok kişide psikolojik sorunlara yol açtığını vurguladı. Öfke kontrolünde sorun yaşandığını sözlerine ekleyen uzman psikolog, danışanlarında panik bozukluk ve buna bağlı depresyonun gözlendiğini açıkladı. Psikolojik anlamda yaşanan sorunların, terapi seansları ile çözüme ulaştırılabileceğini ifade eden Çizer şöyle konuştu:
Depremin Yaraları Hala Sarılamadı
1999 yılındaki depremden sonra, pek çok uzman gelecekte önemli sorunların ortaya çıkabileceğini öngörmüştü. Bunun üzerine yapılan çeşitli araştırmalar var. Maalesef öngörüler doğru çıktı. Artık merkezimize başvuran hemen her danışanımızda bir deprem hikayesine rastlıyoruz. Depremden sonra boşanmalar ve işten ayrılmaların sayısında artış yaşandı. Çünkü ölümün kenarından geçmek insanları değiştirir. Bu felaketten sonra, bireyler kendilerini ve hayatı sorgulamaya başladı.
Öfke Kontrolü Genel Bir Sorun
Öfke kontrolü konusunda yaşanan problemlerle tüm İzmit’te karşılaşmak mümkün. Tabi ki, işin uzmanları olarak sorunların ne kadar arttığını birebir gözlemliyoruz. Öfkenin kişiye göre değişen bir ölçüsü var. Öfke ile birlikte kontrol kaybı duygusu nasıl ortaya çıkıyor? İlk önce insan hayatındaki kırılma noktasını bulmamız gerekiyor. Bu noktayı bulduktan sonra bunu aşmak için belirli yöntemler uyguluyoruz. Danışanlarımızın yaşam döngüsüne bakıyoruz. Burada kendisi ve başkalarıyla ilgili negatif düşüncelerine odaklanıyoruz. EMDR terapisi adı verilen bir teknikle bu olumsuz düşüncelere karşı duyarsızlaşmasını sağlıyoruz. Yalnızca bir şeyleri geride bırakmak yetmez, aynı zamanda danışanlarımızı belirli amaçlar için motive etmek gerekiyor. Düşünce sistemini değiştirmek oldukça önemli.
Yanlış Algılar Sorun Yaratıyor
Toplumda özellikle erkeklerde görülen bir düşünce var. Buna erkek egemen kültürün bir yansıması da diyebiliriz. ‘’Ben her türlü zorluğun üstesinden gelirim, yardım almaya ihtiyacım yok’’ anlayışı problemlerin giderek artmasına neden oluyor. Bu nedenle danışanlarımızın birçoğu kadın. Erkek danışanlarımız da genellikle eşlerinin tavsiyesi üzerine merkezimize başvuruyorlar. Toplum içinde psikologlardan bahsedilirken kullanılan bir tabir var. ‘’Deli Doktoru’’. Oysa , delilik denen olgu çok farklı bir boyut. Biz bu duruma psikoz diyoruz. Sözü edilen kişiler psikotik kişilerdir, bunlar klinik tedavisi görmesi gereken hastalardır. Pek çoğunda bu hastalığa neden olan genetik bir alt yapı vardır. Tabi ki, rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olan bir takım travmatik olaylar da söz konusu. Küçük travmalar üstesinden gelinemezse daha büyük travmalara yol açıyor. Uzun süreli devam eden stres duygusu çaresizliği de beraberinde getiriyor.
http://haberhodrimeydan.com/haberler/cizerofke-kontrolu-guncel-sorun.html
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.