Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

28Mar/160

Dr. H. İbrahim KAHRAMAN “Paşa Suyu, Paşa Hamamı ve Süleyman Paşa’’ yı anlattı

IMG_3535   26 Mart 2016 Cumartesi / Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda İzmit için tarihi öneme sahip Paşasuyu’nun tarihçesi anlatıldı.

Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-III’nun ikinci gününde Gazi Süleyman Paşa Salonu’nda yapılan ikinci oturumda Gazi Süleyman Paşa’nın tarihi kaynaklardaki rolü, Rumeli’ye geçişi ve İzmit’te hayata geçirdiği eserler ele alındı.

-“15. Yüzyıl Osmanlı Kroniklerinde Süleyman Paşa” Prof. Dr. Necdet Öztürk (Bahçeşehir Üniversitesi),

-“Şehzade Süleyman Paşa’nın İznik’teki Vakıfları’’ Prof. Dr. İbrahim Sezgin (Trakya Üniversitesi),

-“Osmanlı Hanedan Mensuplarının Paşa Unvanı Kullanımı Sorunu Üzerine: Alaeddin Paşa Ve Süleyman Paşa” Yrd. Doç. Dr. Recep Yaşa(Sakarya Üniversitesi),

- ‘’Osmanlı Kaynak Ve Arşiv Belgelerine Göre Süleyman Paşa’nın Vefatı Ve Türbesi’’ Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın (Trakya Üniversitesi) tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

-“Paşa Suyu, Paşa Hamamı Ve Süleyman Paşa’’ konulu sunum yapan Dr. H. İbrahim Kahraman, “Nikomedia şehrinin kurulmasından itibaren önce yerel su kaynakları ile insanların bu ihtiyacı karşılanıyor. Su kuyuları ve su sarnıçları bu maksat ile yapılan yapılardır. Roma döneminde bir ara dünyanın en büyük dört şehrinden biri haline gelince yeni su kaynaklarına ihtiyaç duyuluyor. Vali Plinus döneminde bugünkü Kabaoğlu Köyü tarafından su getirilme çalışması yapılıyor ise de sonuçlandırılamıyor” dedi.

izmite-pasasuyu-21-adet-kemerle-getirilmis  PAŞA HAMAMI’NIN SUYU BURADAN GELİYOR

Dr. Kahraman, dikkat çeken sunumuna şu sözlerle devam etti: “Paşasuyu günümüzde unutulmuş bir konumda. Sert kireç kayaların arasından çıkan bu su 21 adet kemerle şehirdeki İnbayırı Sarnıcı’na getirilmiş. O dönem için bir mühendislik harikasıdır. Roma döneminden sonra yapılan 2. büyük su kanalıdır. Bölge halkı tarım amaçlı olarak sudan yararlanmaktadır. Unutulmak üzere olan bu su, son dönemde ruhsatlandırılarak tekrar kullanım alanına kazandırılmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde geçtiği gibi adının Süleyman Paşa’nın yaptırdığı Paşa Hamamı’nın suyunun buradan gelmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Derenin adının Paşa (Beşe) Deresi olarak anılmasından da kaynaklanabilmektedir’’ dedi.

IMG_3531

IMG_3538

1

IMG_3546

IMG_3535

IMG_3547

IMG_3545

IMG_3549

IMG_3558

IMG_3551

11

IMG_3563

IMG_3556

IMG_3568

IMG_3571

IMG_3573

IMG_3574

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.