Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

2Oca/160

SELÇUKLU’DA “HASTA ADAM” TARTIŞILDI

selcuklu-dusunce-kulubu-oryantalizm-konustu

30 Aralık 2015 Çarşamba / Süleyman Pekin Başkanlığındaki Selçuklu Düşünce Kulübü tarafından düzenlen söyleşide Doç. Dr. İbrahim Şirin, “Oryantalizm ve Avrupa’nın Osmanlı, Osmanlı’nın Avrupa Algısı” konusunda bilgi verdi.

İlimizin fikrî alandaki etkin kuruluşlarından olan Selçuklu Düşünce Kulübü’nün son konuğu Kocaeli Üniversitesi tarihçilerinden Doç. Dr. İbrahim ŞİRİN oldu. TES Konferans Salonu’nda Başkan Süleyman PEKİN’in açılışıyla başlayan programda Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Başkanı Yaşar ŞANLI, Konfeksiyoncular ve Tuhafiyeciler Oda Başkanı İsmail ÇEVİKEL, Yesevî Ocağı Eğitim, Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Engin SÖNMEZ, Kent Konseyi Eski Başkanı Dr. İbrahim KAHRAMAN, Aydınlar Ocağı Eski Başkanı Ahsen OKYAR, Selçuklu Düşünce Gurubu Eski Başkanı ve Türk Eğitim Sen Şube Sekreteri Feyzullah DİVLİ, İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü Cemalettin ÖZYURT ve Selçuklu Düşünce Kulübü üyeleri ile sendika yöneticileri de hazır bulundu. 

“Oryantalizm ve Avrupa’nın Osmanlı Algısı ile Osmanlı’nın Avrupa Algısı”nı karikatürler eşliğinde mukayeseli olarak anlatan Şirin, ilginç tespitlerde bulundu. Oryantalizmi Batı’nın doğuya hükmetme bilgisi olarak tarif eden Şirin, Avrupa’nın öteki anlayışının temelinde Araplar değil Türklerin yer aldığının altını çizdi. Batı’nın Türk algısının 3 aşamalı olduğunu ifade eden Şirin; ilk olarak “barbar insanımsılar” olarak kabul edilen Türklerin Osmanlı’nın ihtişamlı yıllarında “Yenilmez Türk” imajına evrildiğini ve son olarak da 19.yy’dan itibaren “geri, gayri medenî” şekline dönüştüğünü belirtti.

Avrupa’nın gözünde yalnızca Türklerin değil Rusların da “Hasta Adam” olarak görüldüğünü karikatürler eşliğinde sunan Şirin, Osmanlı’nın da Batı’yı 3 farklı aşamada algıladığını ve ne yazık ki son tahlilde “Bizden adam olmaz” repliğiyle kendi kendini “geri” görmesini de “kendiliğinden oryantalizm” olarak nitelendirdi.

II.Abdülhamit’in Hilafet üzerinden İslamcılık politikasının Osmanlı’nın ömrünü uzaltmadığını aksine kısalttığını beyan eden Şirin, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kadro ve ruhun 1908’e dayandığı yönünde ilginç bir tespitte bulundu. Türk devlet geleneğindeki devamlılığın altını çizen İbrahim Şirin’in sunum esnasında gösterdiği karikatürler de oldukça ilgi çekti.

Kulüp Başkanı Süleyman Pekin’in plaket takdimiyle sona eren sunum–seminer, sendika terasında yapılan ikramlarla sohbet şeklinde devam etti.

IMG-20151231-WA0002Doç. Dr. İbrahim Şirin, Süleyman Pekin

IMG_0798Toplantıya katılanlar

IMG_0520Doç. Dr. İbrahim Şirin, Süleyman Pekin

IMG_0516Doç. Dr. İbrahim Şirin

IMG_0523Doç. Dr. İbrahim Şirin, Süleyman Pekin

IMG_0525

IMG_0526Doç. Dr. İbrahim Şirin, Süleyman Pekin

Resim (5)

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.